Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Eurogroup: Όχι σε φθηνότερα επιτόκια για Ελλάδα και... στο βάθος ΔΝΤ

Του Γιάννη Αγγέλη

Η βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα όταν αυτή το ζητήσει, δεν είναι αυτή του να της επιτρέψουν να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της, αλλά εκείνη που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Με αυτή την απόφαση οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurοgroup απέρριψαν σχεδόν άμεσα το ελληνικό αίτημα για διασφάλιση δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο και παρέπεμψαν τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25/26 Μαρτίου. Ταυτόχρονα όμως... έφεραν την Αθήνα ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο να απευθυνθεί για δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που θέλουν την επικρατούσα άποψη στη γερμανική Κυβέρνηση να αποκλείει την παροχή εγγυήσεων, την μία δηλαδή από τις δύο «τεχνικές» προτάσεις στήριξης που είχαν ετοιμασθεί με την ευθύνη των υπηρεσιών της Κομισιόν.

Η δεύτερη πρόταση στηρίζεται στην παροχή δανείων σε επίπεδο διμερών συναλλαγών που παραμένει ανοικτή για να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη που θα της επιτρέπει να δανεισθεί με όρους ανάλογους των άλλων χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή με χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα, χαρακτηρίσθηκε "επιτοκιακό arbitrage” και απορρίφθηκε από το Eurogroup.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ πιθανό –αν η Κυβέρνηση Παπανδρέου εννοεί αυτά που λέει τα τελευταία 24ωρα– να επισπεύδει την συζήτηση προσφυγής στο ΔΝΤ, για το οποίο άλλωστε ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι αυστηρότερα και από αυτά που απαιτεί (σ.σ. το ΔΝΤ).

Μια τέτοια κίνηση βέβαια από χώρα μέλος της ΟΝΕ θα μπορούσε να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» για την εξέλιξη της Ευρωζώνης και το ευρώ.
http://www.capital.gr/News.asp?id=926286