Ροή ιστολογίων

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ο κύβος ερίφθει : ΔΝΤ με 7 όρους

{επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως}
.....................................................................................

Ο κύβος ερίφθει και η Ελλάδα θα προσφύγει έως το τέλος Μάρτιου για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή θα σημάνει(;) το τέλος της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης παράλληλα με νέες αιματηρές θυσίες για όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας. Οι 7 όροι για τα χρήματα του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη και το ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής: «Δεν βλέπω ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα αυτή τη στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε αυτό. Γι'αυτό θα ζητούσα να μην προκαλέσουμε αναστάτωση τις αγορές, εγείροντας προσδοκίες για το συμβούλιο της Πέμπτης...Το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης την Πέμπτη γιατί η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια αυτή τη στιγμή».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, λέει ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει έαν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε αυτόν το μηχανισμό.
«Για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση» σημειώνει και προσθέτει ότι η Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ. « Η Ελλάδα μεταξύ άλλων (....) έχει την έννομη δυνατότητα να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Έτοιμο σε όλες του τις λεπτομέρειες είναι το σχέδιο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- εφ΄ όσον θελήσει να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση-, ενώ η Ένωση αναμένεται να δώσει την πολιτική της ευλογία, έστω και απρόθυμα, συμπράττοντας τυπικά στη συμφωνία του διεθνούς οργανισμού με την Αθήνα.
Η απόφαση, λένε κοινοτικές πηγές, ίσως να ληφθεί ακόμη και στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι- εφ΄ όσον αποφασιστεί η προσφυγή- να προτιμηθεί το «σφράγισμα» του προγράμματος αφού θα έχει εισέλθει ο Απρίλιος, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει φτάσει στο παρά ένα της ανάγκης δανεισμού ποσού άνω των 20 δισ. και θα έχει διαπιστωθεί από όλους πως τα spread δεν υποχωρούν.
Η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ κατέστη πιθανό σενάριο ύστερα από δυο σημαντικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Η μια αφορά στις εσωτερικές ισορροπίες της ευρωζώνης και της Ένωσης. Η επιστροφή του Βερολίνου στη θέση που είχε κατά την έναρξη της λεγόμενης «ελληνικής κρίσης», ότι, δηλαδή, το ΔΝΤ είναι το μόνο αξιόπιστο όργανο δανεισμού και επιτήρησης ταυτοχρόνως έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των κρατών- μελών που «δείχνουν» το Ταμείο στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η Ολλανδία, η Ιταλία, αλλά και η Φινλανδία, μολονότι η τελευταία είναι η πατρίδα του Όλι Ρεν, του επιτρόπου για τα οικονομικά, που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Εκτός ευρωζώνης, τόσο η Βρετανία όσο κι η Σουηδία υποστήριζαν εξ αρχής φανατικά τη λύση του ΔΝΤ.
Έτσι, υποστηρικτές της ευρωπαϊκής λύσης έμειναν ουσιαστικά μόνον η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, επίσης μέλη της ομάδας των «προβληματικών» παιδιών της ευρωζώνης και άρα με μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη, και η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί. Ο τελευταίος έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να απεχθάνεται κάθε ανάμειξη του ΔΝΤ, πέρα από την παραδοσιακή προσήλωση των Παρισίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα: ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ ΣτροςΚαν, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2012. Το τελευταίο που επιθυμεί, λοιπόν, ο νυν ένοικος των Ηλυσίων είναι να περιβληθεί ο ΣτροςΚαν με τη δόξα του σωτήρα της ευρωζώνης.
Από εκεί και πέρα, ο μεν κ. Μπαρόζο έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και δημόσια ότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα των χωρών κι όχι της Κομισιόν, ο δε διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ, αν κι έχει ταχθεί κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ, γνωρίζει ότι και αυτός δεν έχει καμιά αρμοδιότητα επί του θέματος.
Το πολιτικό κόστος. Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη που κατέστησε πιθανό σενάριο την προσφυγή στο ΔΝΤ έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα.
Επτά όροι για δάνειο 40 δισ. ευρώ
Μια πρώτη συμφωνία με το ΔΝΤ συνήφθη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ. Η συμφωνία Παπακωνσταντίνου- Μπλανσάρ, που επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος-Καν- και για την οποία έχει ενημερωθεί ο κ. Μπαρόζο- προβλέπει:
ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.
ΤΟ ΕΣΥ
Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.
ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.
ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%- όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.
Γιατί η προσφυγή συμφέρει το Βερολίνο
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η θέση ότι το «σχέδιο ΔΝΤ» της Αθήνας διασφαλίζει τα γερμανικά συμφέροντα για τρεις λόγους:
Η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ και κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών υπολογίζουν ότι όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερα κράτη θα δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να δανειστούν. Κατά συνέπεια, μια παραβίαση σήμερα της ρήτρας μη διάσωσης κρατών («no bail-out» clause) θα προσφέρει το άλλοθι για τη μίμηση του «ελληνικού μοντέλου» δημοσιονομικής ελαστικότητας από άλλα κράτη-μέλη. Αυτό θα καταστήσει αναπόφευκτη τη διάσωσή τους, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη στο πεδίο των αναμνήσεων.
Η παρουσία του ΔΝΤ στην Αθήνα μπορεί να αποφέρει διπλό κέρδος στη Γερμανία, αφού θα καταστήσει την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλα κράτη-μέλη, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει τη χώρα μας.
Η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ενισχύει την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια νέα συνθήκη, η οποία θα προβλέπει την αποβολή από την ευρωζώνη των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών.
(sofokleous.10.gr)
http://online-pressblog.blogspot.com/2010/03/7_22.html