Ροή ιστολογίων

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Επιλογές για την συμφωνία στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα

Γερμανία: Επιδοκιμάζουν την Μέρκελ

26 Μάρτιος 2010 Leave a Comment

Ευρείας επιδοκιμασίας χαίρει σήμερα στη Γερμανία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο γερμανικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, για το σκληρό αγώνα που έδωσε με τους συμμάχους της στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση σκληρών όρων για το χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν να δημιουργήσουν για την Ελλάδα.

Ο έπαινος για τη γερμανίδα καγκελάριο μετριάζεται ωστόσο από κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το ότι η σκληρή γραμμή της θα μπορούσε να βλάψει την διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Όμως η επικρατούσα άποψη ότι χθες κατήγαγε μια νίκη, της προσφέρει την ώθηση που χρειαζόταν πολύ ενόψει των σημαντικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην άνω βουλή.

"Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα -- κόντρα στον (γάλλο πρόεδρο Νικολά) Σαρκοζί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ευρεία μερίδα σχολιαστών στην πατρίδα, οι οποίοι επέμεναν ότι η Γερμανία θα παραμείνει ο 'καλοπληρωτής της Ευρώπης'", δηλώνει ο Γιόζεφ Γιόφε, εκδότης της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Αυτό "το παιχνίδι ισχύος ωφέλησε την Ευρώπη, γιατί έδωσε στον άσωτο την προειδοποίηση ότι θα πρέπει να συμμαζευτεί και επομένως επιτέλους να επιβάλει μια δημοσιονομική πειθαρχία παρά να υπολογίζει στην Ευρώπη να τον συντηρήσει για να διατηρήσει το στυλ που έχει συνηθίσει", προσθέτει ο Γιόφε.

"Αποφεύχθηκε το κραχ του ευρώ! Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναπνέουν και πάλι. Η Μέρκελ κερδίζει", είναι παράλληλα ο τίτλος της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Μπιλντ στην έκδοσή της στο Ίντερνετ.

Ωστόσο μερικοί σχολιαστές εκφράζουν ανησυχίες ότι με τη σκληρή στάση που έλαβε έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη για την Ελλάδα, η Μέρκελ μπορεί να δυσκολευτεί για να επιτύχει συναίνεση σε άλλα ζητήματα πολιτικής στους κόλπους της ΕΕ.

"Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε μια νίκη, αλλά (...) ο λογαριασμός γι'αυτήν αναμένεται μετά", γράφει η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν το Βερολίνο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τώρα την υποστήριξη των εταίρων του για να αναλάβει ένας Γερμανός το ερχόμενο έτος τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Από πού θα προέλθει τώρα η πλειοψηφία για έναν γερμανό πρόεδρο της ΕΚΤ;", είναι η ερώτηση που θέτει η εφημερίδα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/03/blog-post_93.html#ixzz0jJAVPFA0

Jim Rogers: «Έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να πεθάνει!»

Kαθόλου ευχαριστημένος δεν είναι ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, με την συμφωνία των 16 για την διάσωση της Ελλάδας, καθώς σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο για την μακροπρόθεσμη τύχη της Ευρώπης, να αφεθεί η Ελλάδα στον… τάφο της!
Όπως είπε...οι Έλληνες πάντα ζούσαν με περισσότερα από αυτά που είχαν και το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Αυτό θα αλλάξει μόνο εάν αναγκαστούν είτε να πτωχεύσουν ως λαός, είτε εάν κάποιος αρνηθεί να τους δώσει δάνειο.

Σύμφωνα με τον Rogers, πριν μερικά χρόνια, οι Γάλλοι ενεπλάκησαν σε μία ιστορία «ψευδών» βιβλίων και αυτό το γεγονός άφησε έκπληκτους τους Ιταλούς, οι οποίοι έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα εδώ και αιώνες.
Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι κάτι πολύ κοινο για την Ευρώπη. Ετσι, στηρίζοντας την Ελλάδα, το μόνο που κάνει η Ευρώπη είναι να ενισχύει τον ηθικό κίνδυνο. Κάθε χώρα θα αισθάνεται όλο και λιγότερη πίεση να περιορίζει τις κυβερνητικές δαπάνες που ξεπερνούν τους επίσημους στόχους.


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/jim-rogers.html#ixzz0jJ69qj7n


This is not GOOD for GREECE and for EURO

Δημοσιεύθηκε από exomatiakaivlepo στο Μαρτίου 26, 2010

This is not GOOD for GREECE and for EURO..

Η χρεωκοπία είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα..
Oι πολιτικοί δεν σου λένε ποτέ τι θα γίνει, γιατί δεν ξέρουν και σε αφήνουν να το βρείς μόνος σου.
Αυτό που έγινε είναι η μεταφορά του προβλήματος στο μέλον και αυτό άν επαναληφθεί-εμφανισθεί και σε άλλες χώρες, θα έχει σαν συνέπεια την εξασθένηση του Ευρώ.
Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο έγκυρο CNBC o Jim Rogers, chairman of Rogers Holdings.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

http://www.cnbc.com/id/15840232?play=1&video=1451650401

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/03/this-is-not-good-for-greece-and-for.हटमल

«Στέκει» στα γερμανικά δικαστήρια το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Σύμφωνη με τη γερμανική νομοθεσία φαίνεται ότι είναι η ενίσχυση στην οποία δεσμεύτηκαν οι Ευρωπαίοι, ισχυρίζονται νομικοί κύκλοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το πακέτο βοήθειας αναμένεται να επιβιώσει ακόμα και εάν... υπάρξει προσφυγή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, όπως ήδη απειλεί ομάδα ακαδημαϊκών. Το σχέδιο «είναι ασφαλές από νομικής άποψης», δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Amadeu Altafaj


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/blog-post_9514.html#ixzz0jJAlGHjU

Πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος την απόφαση των χωρών- μελών της Ευρωζώνης

Στην επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, εστιάζουν σήμερα Παρασκευή τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Βάρος δίνεται και στην απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής να νομιμοποιήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
. Η Wall Street Journal σε...άρθρο της με τίτλο «Ευρωπαϊκή συμφωνία για οικονομική στήριξης της Ελλάδας» αναφέρει πως «η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ για μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διμερή οικονομική στήριξη, αλλά και σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρέος της». Στην ευρωπαϊκή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας αποτυπώνεται το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και ειδικά οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας - Γερμανίας και οι πιέσεις της δεύτερης για εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης.

Οι Financial Times εστιάζουν στη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τις αρχές του μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας πως δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι θα δανείσουν τα περισσότερα χρήματα. Η εφημερίδα αναφέρεται στον ρόλο της Βρετανίας και στην ικανοποίηση του αιτήματος της για σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης. «Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την Ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους», τονίζουν οι Financial Times.


Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η Γαλλία δέχθηκε στη Σύνοδο το αίτημα της Γερμανίας για ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία στα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και την θέσπιση πρόσθετων κυρώσεων, με ενδεχόμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται μερικώς και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου οι ηγέτες δεσμεύονται για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και αύξηση της οικονομικής επιτήρησης.

Η ισπανική EL PAIS εστιάζει στο επίμονο αίτημα της Γερμανίας για παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κάτι που όπως τονίζει δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1999, έτος σύστασης της Ζώνης του ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ισπανία δεσμεύθηκε να συνεισφέρει το 9% της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ιταλική εφημερίδα LA STAMPA αναφέρεται στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 22 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας στα 1,8 δισ. ευρώ την συμμετοχή της Ιταλίας. Η εφημερίδα διαβλέπει σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, αλλαγές στ ην οικονομική διακυβέρνηση και πρόσθετες κυρώσεις για τους δημοσιονομικά απείθαρχους.


Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαταλείψει το σχέδιο αυστηροποίησης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, κάτι που όπως αναφέρεται ανακουφίζει τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/blog-post_9452.html#ixzz0jJAtCHFe

FT : Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!

Bookmark and Share



By Quentin Peel, Ben Hall και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις αρχές ενός μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, που δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά αφήνει τους Ευρωπαίους να δανείσουν τα περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και της Καγκελαρίου κας Angela Merkel, η Αθήνα, στην περίπτωση «πολύ μεγάλης δυσκολίας», θα λάβει κοινοπρακτικά διμερή δάνεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη καθώς και την βοήθεια του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα προέλθουν από την ευρωζώνη. Τα δάνεια θα δοθούν με «μη επιδοτούμενα» επιτόκια.

Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. θα κρατήσει τον έλεγχο των όρων της διασωσης. Πάντως η Βρετανία εξασφάλισε την δέσμευση ότι η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι «σημαντική.»

Η οποια απόφαση των 16 κρατών της ευρωζώνης για δανεισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ομόφωνη, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, που ουσιαστικώς δίνει το δικαίωμα βέτο στη Γερμανία.

Εάν χρειαστεί η βοήθεια, τα μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν δάνεια αναλόγως με το κεφαλαιακό τους μερίδιο στην ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η Γερμανία θα κάνει την μεγαλύτερη εισφορά.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Επιτείνοντας της προσπάθειας να ηρεμήσουν οι αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο αναβάθμισης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, στα τέλη του έτους.

Η ανέλπιστη κίνηση ανακούφισε τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα θα αποκλείονταν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ, αν η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν επιλύθηκαν πλήρως με τους όρους της συμφωνίας.

«Τα βασικά δύσκολα σημεία ήταν το πόσο θα πρέπει να ματώσει η Ελλάδα μέχρι να της δοθούν τα διακρατικά δάνεια, και πόσο σκληρές θα είναι οι μελλοντικές κυρώσεις,» σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αν και η κα Merkel επέμενε ότι θέλει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε. με την εισαγωγή πιο αυστηρών κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα, ως αναγκαία συνθήκη για την στήριξη δανείου, η συμφωνία αναμένεται μόνο σε «νομικές τροποποιήσεις.»

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν να ανατεθεί στον Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, να σχεδιάσει προτάσεις έως το τέλος του έτους για το πώς θα δυναμώσει ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής πολιτικής.

Η κα Merkel ζητούσε να δείξει η Ελλάδα ότι έχει εξαντλήσει όλα τα οικονομικά μέσα, πριν αποτανθεί στους εταίρους της στην ευρωζώνη, οι οποίοι τότε θα συμπλήρωναν τα κενά της χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Όμως, οι Γάλλοι πρότειναν να είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ που θα θέσουν τους όρους του πακέτου.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που παρακολούθησε τις συνομιλίες, το ποσοστό του δανεισμού μπορεί να προέρχεται κατά το ένα τρίτο από το ΔΝΤ και κατά τα δύο τρίτα από την ευρωζώνη.
EURO2DAY.GR

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/ft_26.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0jJB4SMUr

Σαμαρας: ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να τη βοηθήσουν

Από Factorx | Παρ. 26 Μαρ 2010, 14:18 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς.

Αν υπάρχει κάτι πραγματικά θετικό, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά. Αυτό το παλέψαμε ως Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ήταν μια από τις τρεις βασικές προτάσεις, που κατέθεσα στη συνάντησή μου με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όμως, για το κύριο μέρος της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς. Τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει:

* Πρώτον, στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι για να πάρει βοήθεια η Ελλάδα απαιτείται να έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο». Δεν προσδιορίζεται σαφώς ποιο είναι αυτό: Να δανείζεσαι με 6% από τις αγορές; Να δανείζεσαι με 8% από τις αγορές; Να μην μπορεί να δανειστείς καθόλου από τις αγορές;

Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να τη βοηθήσουν;

Εμείς όμως ζητήσαμε τη στήριξη, ακριβώς για να μην φτάσουμε στα όρια αυτά…

* Δεύτερον, ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η Συμφωνία επιβάλλει τη λήψη της τελικής απόφασης από κάθε χώρα της Ευρωζώνης με ομοφωνία. Το οποίο στην πράξη μπορεί να σημάνει και νέα μέτρα. Συνεπώς, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία.

* Τέλος, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της Συμφωνίας, φωτογραφίζει επί πλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και ευθεία υπονόμευση των Ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας Ευρωπαϊκής Οικονομίας από ένα κατ’ εξοχήν μη ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Εδώ, λοιπόν, που είμαστε, ή παίρνουμε τώρα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μην βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση, ή σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.

Το συμπέρασμα είναι ένα: η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο μόνη της. Και να σταθεί στα πόδια της μόνη της. Αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπεια της χώρας μας. Και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της.

Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Και θα το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις »।

Αρχική » Επισημαίνουμε » Τέλειωσαν οι δικαιολογίες για τον κ. Παπανδρέου

Τέλειωσαν οι δικαιολογίες για τον κ. Παπανδρέου

Από Factorx | Παρ. 26 Μαρ 2010, 11:00 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.

Για να δούμε τις χθεσινές εξελίξεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το μόνο ουσιαστικό κέρδος για την Ελλάδα, ήταν η δήλωση του Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί στην ελεύθερη αγορά!

Η απόφαση της Ε.Ε., με την εμπλοκή τους ΔΝΤ, είναι ένα πολιτικός συμβιβασμός που θα περιπλέξει τα πράγματα, ίσως και να τα επιδεινώσει. Άρα προς τι οι κυβερνητικοί διθύραμβοι;

Τι σημαίνει η απόφαση Τρισέ;

Το περασμένο Νοέμβριο, που ο κ. Παπανδρέου μιλούσε, χωρίς να κυβερνάει, ο Τρισέ χτύπησε την καμπάνα! Τον προειδοποίησε να πάρει μέτρα, γιατί ερχόταν καταιγίδα. Τον αγνόησαν προκλητικά. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, είχε άλλες προτεραιότητες. Έπρεπε πρώτα να χρεώσει τα πάντα στη Ν.Δ. και δεύτερον να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε ο κόσμος να δεχθεί τα …σωτήρια μέτρα. Το τι μεσολάβησε από τότε το γνωρίζουμε όλοι !

Χθές, ο Τρισέ άνοιξε μια ομπρέλα προστασίας πάνω από την Ελλάδα και έδωσε στην κυβέρνηση τον πολιτικό χρόνο που απελπισμένα αναζητούσε.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση του Τρισέ:

  • Βάζει τέλος στην συζήτηση περί χρεοκοπίας
  • Αφοπλίζει τους οίκους αξιολόγησης
  • Αποδυναμώνει προσωρινά τους κερδοσκόπους
  • Επιχειρεί να ελαττώσει τις πιέσεις που δέχεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
  • Προστατεύει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα
  • Απομακρύνει τον κίνδυνο αστάθειας στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
  • Διευκολύνει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
  • Εξασφαλίζει τη αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Γιατί ο Τρισέ έκανε αυτή τη δήλωση;

Εύλογο το ερώτημα.

Πρώτον, η συζήτηση περί χρεοκοπίας της Ελλάδος, άρχιζε να δημιουργεί κίνδυνο για την ευρωζώνη γενικότερα. Η θεωρία του ντόμινο, με την Πορτογαλία ως το επόμενο θύμα, ακουγόταν όλο και πιο έντονα.

Δεύτερον, επειδή το ευρώ, με αφορμή, την ελληνική κρίση, υποτιμήθηκε ήδη αρκετά, ίσως δεν θέλουν περαιτέρω υποτίμηση.

Τρίτο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση, υποχρεώθηκε να επιβάλει μια πρωτοφανή λιτότητα ενώ έχει συμφωνήσει και σε πρόσθετα μέτρα στο μέλλον, αν δεν επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι.

Τέταρτον, γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι υπό κηδεμονία, αφού εκχώρησε την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της στους γραφειοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πέμπτον, γιατί οι τραπεζίτες θεώρησαν ότι η «υπόθεσή ήταν δική τους» και γιατί έβλεπαν ότι δύσκολα η Ε.Ε. θα κατέληγε σε μια απόφαση που θα έλυνε το πρόβλημα.

Έκτον, γιατί η Ε.Ε. δυσφημίστηκε αρκετά καθώς απεδείχθη η αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση, με αποτέλεσμα να εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

Μήπως το παιχνίδι ήταν στημένο;

Από τη στιγμή που ο κ. Τρισέ αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2011 σημαίνει ότι ούτε υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας, ούτε υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς γιατί να φορτωθεί η ΕΚΤ με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;

Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν έχει κανένα λόγο να θριαμβολογεί, αλλά μάλλον πρέπει να απολογηθεί! Έφτασε μια δήλωση του Τρισέ για να αποδειχθεί ότι το σχέδιο τρομοκράτησης του ελληνικού λαού δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης για να απεγκλωβιστεί από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ένα προπέτασμα καπνού, ένα άλλοθι, για να περάσει τα μέτρα που δεν είχε την πολιτική γενναιότητα να ανακοινώσει.

Ταλαιπώρησαν τη χώρα επί πέντε μήνες. Μας διέσυραν στο εξωτερικό και τσαλάκωσαν την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, για να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και οι γνωστοί υπηρέτες του συστήματος, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για την μεγάλη διπλωματική επιτυχία του κ. Παπανδρέου. Οι δημοσκόποι θα ανεβάσουν και άλλο τα ποσοστά του. Σ’ αυτά τα παιχνίδια είναι αξεπέραστοι! Όμως αμφιβάλλω πόσους θα καταφέρουν να πείσουν.

Συμπέρασμα:

συμφωνία αποτελεί ένα πολιτικό συμβιβασμό που σώζει τα προσχήματα.

-Η αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει σε ένα δικό της μηχανισμό διαχείρισης οικονομικών κρίσεων, θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό της σχετικά με την δυνατότητα της να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

-Ο «διπλωματικός μαραθώνιος» στον οποίον είχε επιδοθεί ο κ. Παπανδρέου ουδέν ουσιαστικό αποτέλεσμα επέφερε!

-Η πόρτα του ΔΝΤ άνοιξε επειδή δεν εμπιστεύονται τον κ. Παπανδρέου! Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Η εμπλοκή, έστω και μελλοντική του ΔΝΤ, πρόκειται για προσωπική ήττα του κ. Παπανδρέου. Άσχετα με το τι έλεγε δημοσίως, στο παρασκήνιο εκλιπαρούσε για μια ευρωπαϊκή λύση. Ο κ. Παπανδρέου από χτές δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να κωλυσιεργεί, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και να εφευρίσκει εχθρούς. Ο κ. Τρισέ του έδωσε χρόνο για να εφαρμόσει την πολιτική του.

-Καιρός να σταματήσει τις δηλώσεις, να αφήσει στην άκρη τα πολλά λόγια και τα ταξίδια και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ΑΝ ΕΧΕΙ, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση στην οποία ο ίδιος και με αποκλειστική δική του ευθύνη την οδήγησε.

-Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη ευκαιρία. Αν στην κυβέρνηση αρχίσουν πάλι τα ήξεις αφίξεις και την πολυγλωσσία των τελευταίων μηνών, τότε αυτά που μας απειλούσαν, μπορεί και να μας συμβούν.

Κώστας Ροδινός



Η δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ευρωζώνη θα προκαλέσει κύμα κερδοσκοπίας

26 Μάρτιος 2010 Leave a Comment

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γούνκερ δήλωσε σήμερα ότι διάκειται εχθρικά στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, διότι θα προκαλέσει "ένα τεράστιο κύμα ">κερδοσκοπίας". Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε: "Δεν είναι μια επιλογή, είναι μάλλον μια απαγόρευση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, έτσι".

"Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στην Γερμανία, να μπορούμε με την μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος μέλος από τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

"Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με την δική του θέληση. Η, αν αύριο μια χώρα μπορεί να αποκλειστεί και μια άλλη χώρα μπορεί να εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ), επειδή θα το ήθελε, θα γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλόντ Γούνκερ "μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους-μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους μέλους".

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μπορεί να αποκλείσει, ως ύστατη λύση, ένα από τα μέλη της που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ενιαίο νόμισμα.

Το μέτρο αυτό θα καθιστούσε αναγκαία μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πέμπτης στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύστημα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/03/blog-post_2900.html#ixzz0jJEWJjzs

Μια άποψη για την σύνοδο...

Άκουσα και είδα αρκετά δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο , διάβασα πολλές αναλύσεις σε ειδησεογραφικά sites (Ελληνικά και ξένα) και αρκετές αναρτήσεις και σχόλια σε blogs .
Οι απόψεις δυστυχώς , ακόμα και σήμερα , είναι με βάση το κομματικό συμφέρον και την πολιτική τοποθέτηση των αρθρογράφων και των σχολιαστών...

Από την μία πλευρά η καταστροφή και ο πεσιμισμός και από την άλλη διθύραμβοι για τον Πρωθυπουργό και τις ικανότητές του.

Ορισμένοι ξεπέρασαν εαυτόν !!!
Διάβασα αυτή την παράγραφο στο blog του κ. krogia και μου έκανε εντύπωση πώς μπορεί κάποιος στο μυαλό του να διαστρέφει ακόμα και την ίδια την Ε.Ε!!!

Γράφει συγκεκριμένα :"Ο Γιώργος κατάφερε να κάνει τους συντηρητικούς ηγέτες της Ε.Ε. να πουν "το πρόβλημά σου είναι και πρόβλημα όλων μας"!"..............."Ε, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από έναν πολιτικό ηγέτη, που παρέλαβε μια ξεχαρβαλωμένη χώρα και όπως αποδεικνύεται και μια εντελώς ξεχαρβαλωμένη Ε.Ε.;"

Βασιλικότερος του Βασιλέως ο κ. Κρόγιας...

Συνήθως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Ούτε καταστροφή για την Ελλάδα θα είναι η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ (καλά ...ίσως για μερικούς κρατικοδίαιτους να είναι) ούτε "μας έσωσε" ο κ. Παπανδρέου.

Η Ε.Ε φτιάχνοντας το , είναι αλήθεια , έκανε αρκετές παραλείψεις.
Δεν τύπωσε χαρτονόμισμα του 1€ και δεν είχε προβλέψει ούτε αποπομπή χώρας (Ευτυχώς για την Ελλάδα...) ούτε "Πυροσβεστική Φωλιά" σε περίπτωση "Πυρκαγιάς"...

Πίστευαν οι καλόπιστοι (όπως αποδεικνύεται στην πράξη) Ευρωπαίοι ότι θα ήταν αρκετοί οι περιορισμοί του 3% του ελλείμματος καθώς και το όριο του χρέους στο 60% στο ΑΕΠ...

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι πειθαρχημένοι Βόρειοι δεν είχαν υπολογίσει ότι στο ,θα έμπαιναν και "Απείθαρχες" χώρες όπως η Ελλάδα , η Ιταλία κλπ.

Αυτό το λάθος διορθώνει η συμβιβαστική λύση που δόθηκε χθες.
Αφού δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η συνθήκη της Ο.Ν.Ε με όρους ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ μέλους (όπως επιθυμούσε η Γερμανία και άλλες Βόρειες χώρες) το καλύτερο σενάριο ήταν η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ για να μην καταρρεύσει κάποια χώρα της Ευρωζώνης και συμπαρασύρει και αυτούς ενώ συγχρόνως η απείθαρχη χώρα τίθεται στην ουσία υπό κηδεμονία.

Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ Έλληνας πολίτης, "Γιατί τόσα χρόνια καλύτερα ήταν με την Ελληνική διοίκηση;;;" και θα έχει και δίκιο .

Από το 1981 και μετά αυξάνεται συνεχώς το δημόσιο χρέος.
Έφτασε να είναι 113% για το 2009 και θα εκτιναχθεί στο 120% το 2010...

Εδώ έχουν ευθύνες ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις διαχρονικά που φοβούμενες το "Πολιτικό κόστος" άφησαν ανεξέλεγκτη αυτή την κατάσταση.
Ευθύνες (μεγάλες) έχει η κυβ. Καραμανλή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (όπου μετείχε και ο σημερινός πρωθυπουργός) .
Οι επιτηρούντες λοιπόν του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε δεν ενδιαφέρονται για πολιτικό κόστος και λοιπά φληναφήματα.
Θα κάνουν σε μία δεκαετία ότι έπρεπε προοδευτικά να κάνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981.
Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι και μήν δεχθείτε να πιστέψετε κάτι διαφορετικό , ότι και να λένε οι ωραιοποιούντες την κατάσταση παπαγάλοι.

Η Ελλάδα θα :

  • Προσαρμόσει το ετήσιο Έλλειμμα κάτω από το 3% που προβλέπει η συνθήκη μέχρι το τέλος του 2012 .
  • Θα αρχίσει να παρουσιάζει ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΥΣ προυπολογισμούς το 2013-2014 και ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ από τότε και μετά μέχρι το 2020 .

ΜΟΝΟ τότε θα επανέλθει το χρέος ΚΑΤΩ από το 100% του ΑΕΠ .
Από το 2020 και μετά θα πρέπει (λογικά και με ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ την ακριβή τήρηση των κανόνων ...) να αρχίσει και η ανάκαμψη και λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά και λόγο παγίωσης της ορθής νοοτροπίας στον πληθυσμό.
Από το 2020 και μετά θα ξαναδούμε καλύτερες μέρες (πάντα με συνεχή προσπάθεια επιστροφής του χρέους κάτω από 60%) και ίσως τότε να μήν είναι δανεισμένες από το μέλλον των παιδιών μας....

S&P: Διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα

Αμετάβλητες διατήρησε τις αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης η Standard & Poor΄s (S&P), μία ημέρα μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η S&P άφησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις BBB+/Negative/A-2 για τη χώρα, αλλά και το «outlook», μετά την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, μόνο εάν αυτή χρειαστεί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή της στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μεσοδιάστημα και οι ταυτόχρονες δομικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της ασφάλισης παραμένουν οι σημαντικότεροι παράγοντες για την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.

Επιπλέον, η S&P τονίζει ότι η στήριξη που έλαβε η χώρα ενισχύει τη δέσμευση της Ελλάδας για επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, δίνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης του ελλείμματος μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες। Επισημαίνει, δε, ότι το σχέδιο ενισχύει την εξωτερική στήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.


Μια άποψη για την σύνοδο...

Άκουσα και είδα αρκετά δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο , διάβασα πολλές αναλύσεις σε ειδησεογραφικά sites (Ελληνικά και ξένα) και αρκετές αναρτήσεις και σχόλια σε blogs .
Οι απόψεις δυστυχώς , ακόμα και σήμερα , είναι με βάση το κομματικό συμφέρον και την πολιτική τοποθέτηση των αρθρογράφων και των σχολιαστών...

Από την μία πλευρά η καταστροφή και ο πεσιμισμός και από την άλλη διθύραμβοι για τον Πρωθυπουργό και τις ικανότητές του.

Ορισμένοι ξεπέρασαν εαυτόν !!!
Διάβασα αυτή την παράγραφο στο blog του κ. krogia και μου έκανε εντύπωση πώς μπορεί κάποιος στο μυαλό του να διαστρέφει ακόμα και την ίδια την Ε.Ε!!!

Γράφει συγκεκριμένα :"Ο Γιώργος κατάφερε να κάνει τους συντηρητικούς ηγέτες της Ε.Ε. να πουν "το πρόβλημά σου είναι και πρόβλημα όλων μας"!"..............."Ε, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από έναν πολιτικό ηγέτη, που παρέλαβε μια ξεχαρβαλωμένη χώρα και όπως αποδεικνύεται και μια εντελώς ξεχαρβαλωμένη Ε.Ε.;"

Βασιλικότερος του Βασιλέως ο κ. Κρόγιας...

Συνήθως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Ούτε καταστροφή για την Ελλάδα θα είναι η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ (καλά ...ίσως για μερικούς κρατικοδίαιτους να είναι) ούτε "μας έσωσε" ο κ. Παπανδρέου.

Η Ε.Ε φτιάχνοντας το , είναι αλήθεια , έκανε αρκετές παραλείψεις.
Δεν τύπωσε χαρτονόμισμα του 1€ και δεν είχε προβλέψει ούτε αποπομπή χώρας (Ευτυχώς για την Ελλάδα...) ούτε "Πυροσβεστική Φωλιά" σε περίπτωση "Πυρκαγιάς"...

Πίστευαν οι καλόπιστοι (όπως αποδεικνύεται στην πράξη) Ευρωπαίοι ότι θα ήταν αρκετοί οι περιορισμοί του 3% του ελλείμματος καθώς και το όριο του χρέους στο 60% στο ΑΕΠ...

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι πειθαρχημένοι Βόρειοι δεν είχαν υπολογίσει ότι στο ,θα έμπαιναν και "Απείθαρχες" χώρες όπως η Ελλάδα , η Ιταλία κλπ.

Αυτό το λάθος διορθώνει η συμβιβαστική λύση που δόθηκε χθες.
Αφού δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η συνθήκη της Ο.Ν.Ε με όρους ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ μέλους (όπως επιθυμούσε η Γερμανία και άλλες Βόρειες χώρες) το καλύτερο σενάριο ήταν η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ για να μην καταρρεύσει κάποια χώρα της Ευρωζώνης και συμπαρασύρει και αυτούς ενώ συγχρόνως η απείθαρχη χώρα τίθεται στην ουσία υπό κηδεμονία.

Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ Έλληνας πολίτης, "Γιατί τόσα χρόνια καλύτερα ήταν με την Ελληνική διοίκηση;;;" και θα έχει και δίκιο .

Από το 1981 και μετά αυξάνεται συνεχώς το δημόσιο χρέος.
Έφτασε να είναι 113% για το 2009 και θα εκτιναχθεί στο 120% το 2010...

Εδώ έχουν ευθύνες ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις διαχρονικά που φοβούμενες το "Πολιτικό κόστος" άφησαν ανεξέλεγκτη αυτή την κατάσταση.
Ευθύνες (μεγάλες) έχει η κυβ. Καραμανλή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (όπου μετείχε και ο σημερινός πρωθυπουργός) .
Οι επιτηρούντες λοιπόν του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε δεν ενδιαφέρονται για πολιτικό κόστος και λοιπά φληναφήματα.
Θα κάνουν σε μία δεκαετία ότι έπρεπε προοδευτικά να κάνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 1981.
Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι και μήν δεχθείτε να πιστέψετε κάτι διαφορετικό , ότι και να λένε οι ωραιοποιούντες την κατάσταση παπαγάλοι.

Η Ελλάδα θα :

  • Προσαρμόσει το ετήσιο Έλλειμμα κάτω από το 3% που προβλέπει η συνθήκη μέχρι το τέλος του 2012 .
  • Θα αρχίσει να παρουσιάζει ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΥΣ προυπολογισμούς το 2013-2014 και ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ από τότε και μετά μέχρι το 2020 .

ΜΟΝΟ τότε θα επανέλθει το χρέος ΚΑΤΩ από το 100% του ΑΕΠ .
Από το 2020 και μετά θα πρέπει (λογικά και με ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ την ακριβή τήρηση των κανόνων ...) να αρχίσει και η ανάκαμψη και λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά και λόγο παγίωσης της ορθής νοοτροπίας στον πληθυσμό.
Από το 2020 και μετά θα ξαναδούμε καλύτερες μέρες (πάντα με συνεχή προσπάθεια επιστροφής του χρέους κάτω από 60%) και ίσως τότε να μήν είναι δανεισμένες από το μέλλον των παιδιών μας....



Η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή, λένε οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί που προσέφυγαν νομικά κατά της Ευρωζώνης


Η Ελλάδα έχει μόνο μία λύση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και αυτή βρίσκεται έξω από την Ευρωζώνη, γράφουν σε άρθρο τους στους Financial Times οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty. Πρόκειται για τους καθηγητές που πήγαν τη Γερμανία στο συνταγματικό δικαστήριο προκειμένου να ανατρέψουν την απόφασή της να εισέλθει στο ευρώ.

Σύμφωνα με την άποψή τους, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, η Ελλάδα θα έπρεπε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 40%, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

«Δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γλιτώσει (η Ελλάδα) από το φαύλο κύκλο. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ, να επαναδημιουργήσουν τη δραχμή και να εισέλθουν ξανά στο συναλλαγματικό μηχανισμό ERM-II, από τον οποίο αποχώρησαν το 2001».

Μάλιστα, τονίζουν ότι στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα με τρόπο που να παραβιάζει τον όρο του Μάαστριχτ περί μη διάσωσης, τότε, δεν θα διστάσουν να καταφύγουν και πάλι στο συνταγματικό δικαστήριο, ζητώντας από τη Γερμανία να αποχωρήσει από την ΟΝΕ.

«Η απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ προσφέρει έναν τρόπο να αποφευχθεί η εξέλιξη του δράματος και τραγωδία και έναν τρόπο διασφάλισης της επιβίωσης της νομισματικής ένωσης», καταλήγουν.
ισοτιμια

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/2010/03/blog-post_5827.html#ixzz0jJFxi2oS

"Χάσαμε τη δύναμη της σιωπής"

Την αγνοεί πλήρως η Κυβέρνηση!

Η δύναμη της σιωπής, και βεβαίως η κάποια απόσταση από τους γύρω, τους συνομιλητές, και πολύ περισσότερο από τους ανταγωνιστές και τους αντιπάλους, είναι γνώρισμα όλων των δυνατών χαρακτήρων.
Κι αυτό δεν σημαίνει ότι η ευγένεια παραμερίζεται, στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί η απόσταση πού εμπνέει το σεβασμό, και γιατί όχι και το θαυμασμό στο πρόσωπο πού συμπεριφέρεται με ανάλογο τρόπο.
Αυτές, όμως οι αλήθειες, αν κρίνουμε από συμπεριφορές, φαίνεται πώς στις μέρες μας, ή αγνοούνται ή παραμερίζονται, γιατί έχει επικρατήσει μία λαϊκίστικη αντίληψη ότι με την οικειότητα κερδίζουμε τη συμπάθεια και την ισοτιμία και με τη μεμψιμοιρία και την προβολή της κακομοιριάς μας πείθουμε για τις διεκδικήσεις μας.
Αυτές προφανώς οι σκέψεις έχουν καταστεί, όχι μόνο το επικοινωνιακό, αλλά και το διπλωματικό εργαλείο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος με άνεση Πρίγκηπος ζητιανεύει μήνες τώρα την οικονομική στήριξη της χώρας μας από ηγέτες εταίρων φίλων και συμμάχων χωρών.
Το θέαμα, βεβαίως θα ήταν ψυχαγωγικού ή παραπολιτικού χαρακτήρα, αν το οικονομικό πρόβλημα, της χώρας δεν ήταν τόσο σοβαρό, και από όλες αυτές τις …...παραστάσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, είχε πληγεί μόνο το προσωπικό κύρος του κ. Παπανδρέου και όχι η εθνική αξιοπιστία της Ελλάδας.
Από τη στιγμή όμως πού …διεκδικήσαμε και τα καταφέραμε να … προπαγανδίσουμε την αναξιοπιστία της χώρας μας περί τα δημόσια οικονομικά, και διογκώσαμε την κρίση της ελληνικής οικονομίας, η σκληρή κριτική στην πολιτική πού ασκήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και οι καταγγελίες κατά υπουργών και στελεχών της όσο σκληρές και αν φαίνονται, είναι και ευλογοφανείς και επιβαλλόμενες.
Άλλο, όμως αυτό και άλλο να χαρακτηρίζεται σε συνέντευξη του πρωθυπουργού στους NEW YORK TIMES η Ελλάδα ως «χώρα απατεώνων», «χώρα διεφθαρμένη», «χώρα με προβληματική δημόσια διοίκηση», «χώρα μη ανταγωνιστική και μη αξιόπιστη», για να δικαιολογηθεί προφανώς το σχέδιο της επαιτείας του.
Γιατί, όταν εμείς φιλοτεχνούμε τέτοια εικόνα για τη χώρα μας, ευνόητο είναι οι απανταχού γης κερδοσκόποι να σκηνοθετούν τον οικονομικό τιτανικό μας.
Και είναι φυσικό ακόμη και οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι να βρίσκονται σε δεινή θέση όταν παρά τα λόγια τα μεγάλα τους εκλιπαρούμε να μας στηρίξουν στα δύσκολα.
Η όποια, επομένως δραματοποίηση της εικόνας της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, πρέπει να τερματιστεί, αν πράγματι θέλουμε να ανακόψουμε την πορεία προς τη χρεοκοπία.
Ξέρουμε ότι είναι επώδυνο να τερματιστεί η ηδονή πού απολαμβάνουν κάποιοι με τις κατηγορίες τους κατά της κυβέρνησης της ΝΔ πού υποθήκευσε το μέλλον της χώρας, δίνοντας ταυτόχρονα συγχωροχάρτι στους βαρύτερα ενεχόμενους για την κρίση-τους ομογάλακτους συντρόφους και συναγωνιστές πού κάθε δεκαετία εμφανίζονται με άλλο πρόσωπο, ανάλογα πάντα με την έκταση πού καλύπτει το «πόθεν εσχες» τους.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικά και εθνικά προτιμότερο αντί του αυτοχειριασμού μας να τερματιστεί η δραματοποίηση της κατάστασης πού είτε η άγνοια του εθνικού κινδύνου, είτε η κοντόφθαλμη κομματική στόχευση κατευθύνει τέτοιες συμπεριφορές!
Του Αλέξ। Πρίφτη
Δ.Ν.Τ (Διεθνές Ταμείο Εξαθλίωσης): η μεγάλη αυταπάτη! PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 18:39

Ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας!

Ακούστε τον αναλυτή της Καθημερινής,της συντηρητικής αυτής εφημερίδας να περιγράφει τι δεινά μας περιμένουν.

Και να προσθέσω εγώ πως όπως έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς για το άρθρο του για την Αξία: "Όποιος νομίζει ότι μπορεί να την βολέψει μόνος του κάνει μεγάλο λάθος. Όταν κόβεται ένα ολόκληρο δάσος, δεν μένει δέντρο για δέντρο όρθιο. Και όταν τα δέντρα πλαγιάσουν μέσα στον θάνατό τους, τότε τα κλαδιά που κάθονται πάνω εκείνοι που ήπιαν την δροσιά και το μέλλον αυτού του τόπου θα θαφτούν μαζί με τα δάση."

Ακούστε το πατώντας στο play

Από Apneagr



Καταλύτης για το τραπεζικό άλμα στο ΧΑ (4%) η ΕΚΤ - Στις 303 μ.β. το spread που αντιστέκεται - Καθοριστική η επόμενη δημοπρασία ομολόγων

26/03/10 - 16:19
(upd5)Ισχυρές αντιστάσεις δείχνει το spread στα ομόλογα υποχώρησε μεν σημαντικά από τις 326 μονάδες βάσης την Τετάρτη 303 μονάδες βάσης σήμερα όπου και έκλεισε ενώ κινήθηκε και χαμηλότερα αλλά σημειώθηκαν πωλήσεις από την Citigroup και την Deutsche Bank όπου ενίσχυσαν εκ νέου το spread στις 303 με 305 μονάδες βάσης όπου παρέμεινε για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Μπορεί η κίνηση της ΕΚΤ να θεωρείται ύψιστης σημασίας για τις τράπεζες αλλά η έκθεση της Moodys στην οποία τονίζεται ότι η κίνηση της ΕΚΤ να αποδέχεται εγγυήσεις διαβάθμισης ΒΒΒ- και το 2011 δεν θα έχει αντίκτυπο στην βαθμολογία της Ελλάδος επέδρασε αρνητικά στα ομόλογα. Ουσιαστικά η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει την Moody's στις αποφάσεις της για την Ελλάδα. Οι λόγοι για τους οποίους το spread επιδεικνύει αντοχές και δεν υποχωρεί με μεγάλη μαζικότητα είναι
1)Γιατί η αγορά αναμένει αποσαφηνίσεις της πρότασης οικονομικής στήριξης της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε ο μηχανισμός αλλά δεν είναι σαφές πότε και με ποια διαδικασία θα ενεργοποιηθεί.
2)Η αγορά γνωρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο θα υλοποιήσει δημοπρασία. Πιθανότατα θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Πάσχα.
Υπάρχουν σκέψεις ή να επανεκδώσει 10ετή ομόλογα ή 3ετία ή 15ετία.
Τριετία έχει αποκλειστεί από τον ΟΔΔΗΧ αλλά έχει επανέλθει στο προσκήνιο ως ενδεχόμενο.
Το βέβαιο είναι ότι η δημοπρασία από το ελληνικό δημόσιο θα είναι καταλύτης , μείζονος σημασίας για την συμπεριφορά του spread. Αν δανεισθεί με σχετικά καλούς όρους η Ελλάδα θα κλείσει περαιτέρω το spread.
3)Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με την Ελλάδα.
Η Citigroup πουλούσε με μαζικότητα την Τετάρτη και πούλησε και σήμερα οδηγώντας το spread από τις 295 μονάδες βάσης στις 307 μονάδες βάσης. Σε σημαντικές πωλήσεις προχώρησε και η Deutsche bank.
Εκεί πάντως που παρατηρήθηκε μεγάλο κλείσιμο του spread είναι στα ομόλογα μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας .
Η απόδοση του έτους Αύγουστος 2013 από 5,66% υποχώρησε στο 5,06%.
Η απόδοση του 3ετούς Μάρτιος 2012 από 4,80% στο 4,20%.

Άνοδος στο ΧΑ 4,12%

Στο ΧΑ η πρώτη αντίδραση είναι θετική . Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και η δημιουργία μηχανισμού παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράψουν εντυπωσιακή άνοδο.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί οι τράπεζες να εκτινάχθηκαν 7% -12% , πρωτοστάτησε η Eurobank, αλλά τα προβλήματα ακόμη δεν έχουν λυθεί.
Περισσότερο ευνοήθηκαν από την απόφαση της ΕΚΤ παρά από την στήριξη της ΕΕ και ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία.
Οι επόμενες συνεδριάσεις προφανώς είναι κρίσιμες για το ΧΑ καθώς θα καθοριστεί η μεσοβραχυχρόνια τάση.

Πρώτη ενημέρωση 10:15 - τελευταία 16:49

Πέτρος Λεωτσάκος

Κύριε Παπανδρέου, δεν θέλετε να είστε ο καπετάνιος του Τιτανικού

Bookmark and Share



Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα. Η Ευρώπη δίνει σωσίβιο σωτηρίας στην Ελλάδα και η ΕΚΤ προσφέρει γραμμές χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες. Από εδώ και πέρα, όμως, χρειάζεται κι εμείς να κάνουμε τα πρέποντα. Έχουν ήδη χαθεί έξι πολύτιμοι μήνες. Δεν πρέπει στο εξής να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Κύριε Παπανδρέου, αφήστε τις διαβουλεύσεις και ξεκαθαρίστε τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα...

Τι έχει αλλάξει τους τελευταίους έξι μήνες; Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι επιβλήθηκαν νέοι φόροι. Φόροι, φόροι, φόροι. Το σπάταλος κράτος εξακολουθεί να είναι το ίδιο σπάταλο και τα τρωκτικά να κάνουν πάρτι. Στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στους δήμους, σε κάθε δημόσια υπηρεσία η διαφθορά κυριαρχεί. Τι έχετε κάνει κύριε Παπανδρέου γι αυτό; Τι έχουν κάνει οι υπουργοί σας;

Ότι είμαστε επιβάτες στον Τιτανικό, αυτό το γνωρίζαμε ήδη, πολύ πριν το εκστομίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Όταν τους το λέγαμε το καλοκαίρι, εκείνοι μας έλεγαν ότι τα λεφτά υπάρχουν. Οι απλές διαπιστώσεις δεν βοηθούν, όπως δεν βοηθά και το συνεχές αυτομαστίγωμα.

Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται ένας σαρωτικός αέρας αλλαγής. Ήταν πολύ πετυχημένο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός προεκλογικά: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Προς το παρόν το μόνο που αισθανόμαστε είναι να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μας. Τις αλλαγές δεν τις έχουμε ακόμη δει. Το αντίθετο, σε εποχή λιτότητας βλέπουμε τους γιους και τις θυγατέρες των πολιτικών να προσλαμβάνονται στη Βουλή με 16 μισθούς το χρόνο...

Επιτέλους, από κάπου πρέπει να κάνουν την αρχή. Ας ξεκινήσουν από το περίφημο ΕΣΥ. Αντί να διορίζουν συνταξιούχους στις νέες διοικήσεις των ετοιμοθάνατων δημόσιων νοσοκομείων, πιστούς υπηρέτες του κομματικού τους μηχανισμού, ας αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Ας αλλάξουν τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων και μηχανημάτων. Ας στείλουν μερικά τρωκτικά εκεί που ανήκουν, στα σίδερα της φυλακής.

Είναι θέμα συζήτησης αν θα πάρουμε 10 ή 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων είναι στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα φτάσουν τα 10 και τα 12. Τότε τι θα μας κάνουν τα λεφτά του ΔΝΤ;

Πάρτε τη σκούπα κύριε Παπανδρέου και αρχίστε να πετάτε τα σκουπίδια έξω. Και ξεκινήστε από τα ίδια σας τα στελέχη. Εκείνα που ασκώντας σήμερα εξουσία πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 1980, όταν αυτή ήταν χωρισμένη στους πρασινοφρουρούς και στα παιδιά της γαλάζιας γενιάς.

Ήταν ωραία χτες η εικόνα της συμπόρευσης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή την εικόνα θέλουμε να κρατήσουμε. Και μόνο με σύμπνοια μπορεί να κατεδαφιστεί το μοντέλο του κομματικού κράτους.

Κύριε Παπανδρέου, αρπάξτε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αλλάξτε τα όλα. Αν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία σαν ένας άνθρωπος που ευεργέτησε τη χώρα του όσο κανένας άλλος και όχι σαν ο καπετάνιος του Τιτανικού...
Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

capital.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_3437.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0jJHZP3Uq

Αν έλθει το ΔΝΤ, θα έλθουν και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.


Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν τόσο στα έντυπα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο, μεταξύ των μέτρων που έχει ως στόχο να προτείνει το ΔΝΤ είναι:

1. Η πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
2. Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
4. Η απόλυση 230.000 εργαζομένων από......
τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
5. Επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια με πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
6. Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
7. Κατάργηση της διάκρισης βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων .
8. Φορολόγηση των αγροτών.
9. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
10. Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
11. ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.).

Εμείς βλέπουμε πως, στα πλαίσια της τεχνογνωσίας που έχει ζητήσει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ από το ΔΝΤ, μερικά από τα πιο πάνω μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί ή είναι γνωστά και ετοιμάζονται και απλά παίζεται ένα παιχνίδι προπαγάνδας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τα συνειδητοποιήσει και να τα χωνέψει ο ελληνικός λαός.

Ειδικότερα:
1. Σε ότι αφορά την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρώτη φάση σε περιορισμό τους.
2. Σε ότι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας, την προχωράει κανονικά όπως προτείνει το ΔΝΤ.
3. Σε ότι αφορά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ήδη αυτό επιβάλλεται σε πολύ μεγάλη έκταση με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
4. Σε ότι αφορά την επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.λ.π., ήδη και αυτό έχει δρομολογηθεί και ο κόσμος δυστυχώς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς παίζεται πίσω από αυτό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση στην ουσία εκτελεί τις εντολές του ΔΝΤ στα πλαίσια της τεχνογνωσίας που ζήτησε.

Προσέξτε τώρα το χειρότερο. Αν, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση κορυφής στις Βρυξέλλες, χρειαστεί να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια, οπότε αυτό θα σημαίνει ότι τα πιο πάνω μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί θα έχουν αποτύχει, θα ληφθούν και τα άλλα μέτρα που αναφέρονται πιο πάνω και ακόμα δεν έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι σύμφωνα με την απόφαση θα εμπλακεί και το ΔΝΤ.
Δηλαδή πλήρης κατάργηση του 13ου και 14 ου μισθού, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και φυσικά το μεγαλύτερο, απόλυση 230.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Περιμένετε κι έρχονται……।

Μέρκελ: Είμαι πολύ ικανοποιημένη πού κατεβαίνουν τα ελληνικά spreads. Σκληρό, μαύρο χιούμορ (και αυτοσαρκασμός) από τήν Γερμανίδα καγκελάριο...

Καί ενώ οι πολιτικοί αναλυτές (παπαρολόγοι) συνεχίζουν τις πολιτικές αναλύσεις (παπαριές) τους οι αγορές δείχνουν την αλήθεια...
Είχαμε προβλέψει πρίν τήν σύνοδο ότι επίκειται ελληνική νίκη (εάν βέβαια το να πετύχεις εγγύηση τούς χρέους σου και το να έχεις μπροστά σου πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας θεωρείται νίκη) και οτι αυτό θα το έδειχνε ο μόνος αντικειμενικός κριτής δηλαδή οι αγορές...
Πράγματι τα ελληνικά spreads πέφτουν, και βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει πάρτυ (ιδιαίτερα οι τράπεζες)....

..


Στη φωτό ο Μπαρόζο (πού μπήκε στό κόλπο τελευταία στιγμή) παρηγορεί την Μέρκελ. Η Μέρκελ σκέφτεται τι περίεργη πού είναι η ζωή. Ενας πρώην τσάτσος (της) να της πουλάει τώρα μούρη...



Ετσι η Μέρκελ πού είχε ανεβάσει τα ελληνικά spreads με τη δήλωση Τρισέ ότι δέν εγγυάται πλέον το ελληνικό χρέος και έδωσε το σήμα στις αγορές για το ελληνικό ξέσκισμα, όταν ο Παπανδρέου ξεκίνησε τήν νεότερη ελληνική επανάσταση εναντίον τού Μάαστριχτ, αυτή η ίδια η Μέρκελ παραδεχόμενη την ήττα της έδωσε επιτέλους το οκ στην ευρωπαική τράπεζα να εγγυηθεί το ελληνικό χρέος και άρα να κατέβουν τα spreads....
Πρίν απο λίγο έκανε και δήλωση ότι χαίρεται πού πέφτουν...
Σωστή...
Επίσης όπως ακριβώς τα λέγαμε (απο πρίν) όλοι δηλώνουν νικητές απο την σύνοδο...
Και η Μέρκελ, και ο Σαρκοζής και ο Παπανδρέου και ο Μπαρόζο όλοι...
Εντύπωση εξακολουθεί να μάς προκαλεί το πόσες πολλές μαλακίες γράφονται και λέγονται στην Ελλάδα ....
Κατά τη γνώμη μας το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιά είναι τα πραγματικά κέρδη τής Ελλάδας απο όλο αυτό το πανηγύρι...
Διότι είναι πολύ σαφές ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι σύμμαχοι (Αμερικανοί , Αγγλοι κλπ) , οι Γάλλοι, τα PIGS και βέβαια επίσης εντελώς σαφές είναι ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος ηττημένος...
Ομως ο Παπανδρέου για όλη αυτήν την εξυπηρέτηση τι ακριβώς αποκόμισε για τη χώρα?
Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον ένα σκοπιανό το έχει εξασφαλισμένο...
Τουλάχιστον....
Αλλιώς θα μπορούμε να μιλάμε άνετα για μεγάλη αχαριστία τών Αμερικανών...


H κερκόπορτα άνοιξε....


Η χθεσινή ημέρα και οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σηματοδοτούν την απαρχή δραματικών εξελίξεων για τη χώρα μας και την ΕΕ γενικότερα.
Η προσπάθεια συγκάλυψης της επερχόμενης παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΝΤ με το «φύλλο συκής» της αιγίδας της ΕΕ δεν σώζει τίποτα, ούτε καθιστά πιο αποδεκτά τα μέτρα κοινωνικής αγριότητας και βαρβαρότητας εναντίον των εργαζομένων Ελλήνων που σηματοδοτεί η εξευτελιστική υποταγή μιας χώρας στο ΔΝΤ.
Οι συμφορές που έφερε η υποταγή στο ΔΝΤ ευρωπαϊκών χωρών όπως η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία δεν αφήνουν περιθώρια αυταπατών ως προς το τι δυστυχία επιφυλάσσει για την πατρίδα μας η χθεσινή απόφαση.
Την αποκρουστική μορφή του «τέρατος» θα την δούμε σύντομα. Τόσο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, όσο κυρίως το έτος «λαιμητόμος» , το 2011 !
Ένα είναι σίγουρο. Οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν και άλλα σκληρά οικονομικά μέτρα. Έχουμε ήδη μπει στο φαύλο κύκλο ύφεσης, όπου οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες, λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης. Αποτέλεσμα, το ΔΝΤ που θα έχει εγκατασταθεί και επίσημα πλέον στην Αθήνα , να ζητά καινούργια μέτρα, για να πετύχουμε τους στόχους και τα νέα μέτρα να φέρνουν και πάλι καινούργια και μεγαλύτερη ύφεση.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια, θα ματαιώσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και θα σβήσει κάθε δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
Η ευθύνη για το σημερινό κατάντημα ( γιατί περί καταντήματος πρόκειται ) ανήκει πρωτίστως στη κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου και στους χειρισμούς της. Την κυβέρνηση που ανησυχεί για τη «φυσιογνωμία» της και όχι για τη σωτηρία της χώρας. Την κυβέρνηση που πίστεψε ότι μπορούσε να κάνει το δικό μας πρόβλημα δικό τους, για να μας το λύσουν οι άλλοι.
Την κυβέρνηση που με φοβικά και ενοχικά σύνδρομα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της στα σκληρά μέτρα που πήρε και στα ακόμη σκληρότερα που θα αναγκαστεί να πάρει, δείχνοντάς μας με το δάκτυλο το ΔΝΤ , που δεν θα έχει κανένα πολιτικό κόστος.
Την κυβέρνηση που από το «λεφτά υπάρχουν» πέρασε στο «λεφτά υπάρχουν, αλλά στις τσέπες σας» και από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στο … «βουλιάξαμε αλλά όχι με μέτρα ΠαΣοΚ», λες και ο ελληνικός λαός ψήφισε ΔΝΤ και όχι ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές.
Την κυβέρνηση που μιλούσε για «όπλο επάνω στο τραπέζι» ως απειλή για τις διεθνείς αγορές, ξεχνώντας ότι το όπλο επάνω στο τραπέζι τοποθετεί και ο …..αυτόχειρας προετοιμάζοντας την πράξη του.
Και επειδή ως Έλληνες ξεχνάμε πολύ γρήγορα καλό θα ήταν να αποτυπώσουμε σε μια κόλα χαρτί ΠΟΙΟΙ ήθελαν ( Έλληνες και ξένοι) την εμπλοκή του ΔΝΤ και ΠΟΙΟΙ όχι και να την τοποθετήσουμε σε εμφανές σημείο στην οικία μας. Θα μας χρειαστεί πολύ σύντομα. Προετοιμαστείτε, γιατί «η προσγείωση θα είναι ανώμαλη»……
(politis-gr)

Μην τους πιστεύετε!

Είναι φοβερή η μάχη που δίνει η κρατική τηλεόραση κυρίως αλλά και άλλα κανάλια για να εκμεταλλευτούν ψυχολογικά μια συμφωνία που δεν μας προσέφερε τίποτα απολύτως. Ίσα, ίσα θα έλεγα, οι προβλέψεις της συμφωνίας σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της! Τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με προχτές εκτός από την προπαγάνδα που εξαπολύεται από παντού. Δεν ξέρω πώς γίνεται πρακτικά, όλοι αυτοί παίρνουν γραμμή ρητώς από κάπου ή καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο με νοήματα και άτυπη συνεννόηση;

Η προσπάθεια αυτή καθαρής προπαγάνδας έγινε πάνω στην προσδοκία που είχε ο λαός ότι: "Δεν μπορεί κάποιος θα μας σώσει όπως μας έσωνε πάντα, δεν την αφήνουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει..." . Πάνω σε αυτή την μη ρεαλιστική σήμερα προσδοκία βασίστηκαν οι προπαγανδιστές για να μιλήσουν για επιτυχία! Και ο λαός βέβαια μάλλον το πιστεύει επειδή δεν έχει τίποτα άλλο να πιστέψει, επειδή θέλει να το πιστέψει όπως πιστεύει ότι υπάρχει θεός....

Όπως διαβασα χτες σε ένα άλλο blog για άλλο λόγο (από τον "Περαστικό"):

"Αυτή τη στιγμή – λάθος - εδώ και δεκαετίες, βρισκόμαστε υπό κατοχή. Έλληνες, τα ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον έλεγχο οργανωμένων συμφερόντων και κατακτητών, ό,τι και να μεταδίδουν, είναι ΨΕΜΑΤΑ! Μην τα πιστεύετε, Έλληνες!"

http://greekrider.blogspot.com/2010/03/blog-post_7512.html

_________________

Δυστυχώς, όπως κάποτε ο
Mel Gibson στη Conspiracy Theory (1997) καταντάμε απλά γραφικοί! Όσο και απ΄έξω - απ' έξω να τα γράψεις η απλή αλήθεια είναι δεδομένη.

Ο gr το γράφει όπως είναι: είμαστε τα πειραματόζωα που πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα πτώχευσης! Είναι/είμαστε απλά αναγκασμένοι να πληρώνουν/με για πάντα, εμείς και τα παιδιά μας και τα παιδιά τους. Το ευρωπαϊκό σύστημα κατάφερε το αδιανόητο: να μην πτωχεύεις ποτέ!

Ως επικήδειο ας δούμε στο βίντεο ή καλύτερα στο θέατρο (πάνε να μας το κόψουν κι αυτό) το Φάουστ του Γκαίτε, να μπούμε λίγο πιο γρήγορα στο πετσί του ρόλου μας।

Mην βιάζεστε…

Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Όλοι μιλούν για μια μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου η οποία προσφέρει μια μεγάλη ανάσα στην ταλαιπωρημένη χώρα μας.

Πολλοί μας κατηγορείτε για υπέρμετρη καχυποψία απέναντι στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Για εμάς, αυτή είναι η πιο σωστή στάση αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα πήρε μια παράταση ζωής με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Κι αυτό είναι μια επιτυχία.

Κανείς όμως δεν θα θυμάται τίποτα από όλα αυτά αν η Ελλάδα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κάθε μας κίνηση πλέον παρακολουθείται στενά, πολύ πιο στενά από τα όρια της εθνικής ανεξαρτησίας.

Προς τι οι πανηγυρισμοί επιτυχίας; Γιατί ήταν μεγάλη επιτυχία η χτεσινή σύνοδο κορφής ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Η μόνη διαφοροποίηση από προχτές είναι το ότι τα χρήματα θα έρθουν περισσότερο από την ΕΕ αντί του ΔΝΤ όπως ήθελε η Γερμανία πριν μερικές μέρες.

Λίγο πολύ όλα τα υπόλοιπα ισχύουν.

Πρωτίστως, το ότι δεν θα μας παραχθεί καμία βοήθεια πριν φτάσουμε στο έσχατο σημείο.

Αλλά το έσχατο σημείο δεν είναι αυτό που ζητούσε η κυβέρνηση … αυτό μας το είχαν δώσει. Η κυβέρνηση ήθελε εδώ και τώρα να βρεθεί ένας μηχανισμός να δανειστούμε φτηνά, όχι αν φτάσουμε στο σημείο να μην κάνει κανείς BID στα ομόλογα.

Τέτοιος μηχανισμός από ότι κατάλαβα δεν βρέθηκε. Επιπλέον, οι όποιοι οροί επιβληθούν στην Ελλάδα θα είναι παρόμοιοι με τους όρους που θα μας έβαζε το ΔΝΤ. Αντί όμως το ΔΝΤ, θα μας τους επιβάλει η ΕΕ.
Κατά τα άλλα, η απόφαση της ΕκΤ για το τι ομόλογα θα δέχεται είναι μεν θετικό, αλλά είναι κάπως δώρο άδωρο αν τα περί τα NPL των τραπεζών που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό αληθεύουν.

Στο σύνολο δηλαδή, το μόνο που κερδίσαμε από τη χτεσινή σύνοδο είναι η απόφαση της ΕκΤ, σε όλα τα άλλα δεν βλέπω καμία αλλαγή από αυτά που ξέραμε πριν μερικές μέρες.

Η Ευρώπη χθες μας εγγυήθηκε ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας. Κι επιτρέψτε μου να φοβάμαι πολύ τον Έλληνα…

ΠΗΓΗ: market-talk.net, parapolitiki.gr

Σωθήκαμε !

Posted in ελλαδικα by Herr K. on Μαρτίου 26, 2010

Το συμπέρασμα από μπλογκ της γαλλικής Libération:

Αποφασίστηκε ότι δεν θα δοθούν δάνεια με χαμηλά (“επιδοτούμενα”) επιτόκια … Με άλλα λόγια οι αγορές θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών।

26

"Η μοναδική καλή είδηση για την Ελλάδα από το αλισβερίσι των Βρυξελλών είναι η στήριξη από τον Τρισέ και η απόφασή του για τα ομόλογα. Κι αυτό δεν το έκανε γιατί ξαφνικά θυμήθηκε πόσο καλό τζατζίκι έχουμε. Το έκανε για ένα και μόνο λόγο: Επειδή μετά την Ελλάδα ακολουθούν κι άλλες χώρες με οικονομίες που θα «σκάσουν» σαν βόμβα. Εάν λοιπόν λάμβανε διαφορετική απόφαση τότε πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά ομόλογα θα ήταν κουρελόχαρτα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζές τους και τις οικονομίες τους.

Τα ομόλογα των άλλων ήθελε να σώσει ο Τρισέ και παρεμπιπτόντως σώθηκαν και τα ελληνικά.
Αν η ΕΚΤ άφηνε ακάλυπτες τις οικονομίες που έχουν πρόβλημα τότε θα πάταγε για τα καλά πόδι το ΔΝΤ και η κεντρική τράπεζα δε θα είχε κανένα ρόλο και σκοπό."

Καί



από την Καθημερινή

«Η Αγκελα Μέρκελ θριαμβεύει, η ευρωομάδα υιοθέτησε σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα με τους δικούς της όρους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό: 'Η Μις Ευρώπη έγινε για τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση 'Κυρία Όχι’ » και αυτό «κινδυνεύει να αλλοιώσει συνολικά την εικόνα» της Γερμανίας στην Ευρώπη, γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

Απευθυνόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συγχρηματοδότηση μαζί με την ευρωζώνη ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η καγκελάριος «προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα» και δίνει «μια θλιβερή εικόνα της χώρας της», γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau।

Ο αργός θάνατος της χώρας εξυπηρετεί καλύτερα την πολιτική ελίτ ;


Ενώ η Ευρώπη δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου την Ελλάδα ο πρωθυπουργός πάτησε πάνω στην ανακοίνωση και είπε ότι είναι ικανοποιημένος και ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα. Αυτές ήταν δηλώσεις από άλλο πλανήτη! Δείτε εδώ τις δηλώσεις. Και αυτά ενώ όλοι ξέρουν ότι πολλοί πλούσιοι Έλληνες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ελλάδος ενώ ακόμη και οι μικροκαταθέτες νοικιάζουν θυρίδες για να βάλουν μέσα τις λίγες τους οικονομίες (ή ακόμη και στο σπίτι τους)...

Δεν ξέρω που θα πάει αυτό. Ταυτόχρονα όμως όλος ο κόσμος γελάει με την αθλιότητα της ελληνικής πολιτικής τάξης (περισσότερα γι' αυτή την διαχρονική αθλιότητα δείτε εδώ).

Επίσης όπως αναφέρει σήμερα η πάντα πιο έγκυρη από όλους Ζέζα Ζήκου (Καθημερινή) που έγραφε εδώ και πολλά χρόνια για την κατάσταση (και τη δικιά μας και διεθνώς):

"Πάντως παραμένει μυστήριο γιατί ο κ. Παπανδρέου άργησε τόσο πολύ να καταλάβει ότι παρέλαβε τον «Τιτανικό». Ξένοι οικονομολόγοι του είχαν εξηγήσει πως «καλύτερα ίσως να δηλώσεις ότι χρεοκοπείς και να επαναδιαπραγματευθείς το χρέος σου»! Το πρόβλημα είναι πως, επειδή άργησε πολύ, η διάσωση του σκάφους έχει καταστεί εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση."

Και δυστυχώς τι βλέπουμε ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα; Να προσπαθεί να ξεγελάσει τις αγορές μιλώντας για μια δήθεν ικανοποιητική συμφωνία. Μα καλά τι συμβούλους έχει; ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να ξεγελάσει τις αγορές όσο αυτές κάνουν κουμάντο! Και το έχουν προσπαθήσει αλλεπαλληλες φορές: Μια με δηλώσεις, μια με δήθεν στηρίξεις της Γερμανίας, δύο φορές με δήθεν μέτρα κτλ.

Ο αργός θάνατος της χώρας εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ;

Ενώ λοιπόν οι τράπεζες χάνουν το ρευστό τους, ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ η πραγματική ανεργία πάει προς το 20%, ενώ μας ξέγραψαν οι εταίροι από την Ευρώπη, ενώ οι Τούρκοι μας περιεργάζονται όπως η γάτα που έχει πιάσει το ποντίκι και παίζει μαζί του, ενώ τα spreads δεν πέφτουν, ενώ το δημόσιο χρέος αποδεδειγμένα πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε με θαύμα, ενώ μια ύφεση άνευ προηγουμένου είναι προ των πυλών, η κυβέρνηση μιλάει για ικανοποίηση από την αποψινή συμφωνία!!

Και μπορεί να αναφέρονται αυτά επειδή θέλουν να βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα για να μην έχουμε μεγαλύτερο πανικό μετά από τις φήμες που οι ίδιοι οι κυβερνητικοί είχαν διασπείρει την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως ξαφνικά πήγαμε πάλι στο άλλο άκρο: "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της" και στο "ικανοποίηση από τη συμφωνία". Και πάλι δηλαδή αποκρύπτεται η αλήθεια γιατί ο κόσμος ανησύχησε πολύ....
greekrider

Πάρτι τραπεζιτών μετά το θρίλερ!

exit_door1Για βουτιά στο… μέλι των υπερκερδών από τα ελληνικά ομόλογα ετοιμάζονται και πάλι οι Έλληνες τραπεζίτες, αφού χθες ο Ζαν Κλωντ Τρισέ έλυσε οριστικά την πολιορκία από… Φρανκφούρτη στους κρατικούς τίτλους και τις τράπεζες της χώρας.

Το σήμα για… πάρτι από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγο πριν την αποχώρησή του τον Μάιο από το «τιμόνι», δόθηκε ακριβώς την ώρα που ασκούνταν σχεδόν θανάσιμες πιέσεις στη ρευστότητα ακόμη και μεγάλων τραπεζών, με τη διεθνή αγορά ουσιαστικά κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες και ενώ διατυπώνονταν ανεπίσημες εκτιμήσεις για μεγάλη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό ή και στα… στρώματα των καταθετών.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, σε ό,τι αφορά τις πηγές εσόδων και κερδοφορίας για το δύσκολο τρέχον έτος: οι «χρυσές» τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα είχαν μπλοκαριστεί από την ΕΚΤ, στο βαθμό που από το 2011 υπήρχε ο κίνδυνος αποβολής των ελληνικών τίτλων από το μηχανισμό αναχρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ η πιστωτική επέκταση κινείται πλέον με αρνητικά πρόσημα, τα περισσότερα καλά δάνεια του παρελθόντος έχουν χρησιμοποιηθεί για τιτλοποιήσεις και δεν αποδίδουν τόκους στις τράπεζες και τα έσοδα από προμήθειες καθηλώνονται λόγω της οικονομικής στασιμότητας.

Ήταν κοινό μυστικό στην ελληνική τραπεζική αγορά, ότι αν συνεχιζόταν το ιδιότυπο «μπλόκο» της ΕΚΤ, που έχει στηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ακόμη και μεγάλες τράπεζες θα βρίσκονταν πολύ σύντομα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση:

- Από τον Νοέμβριο η ΕΚΤ διαμήνυσε στους Έλληνες τραπεζίτες, ότι θα έπρεπε να περιορίσουν την εξάρτησή τους από χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, που έφθασαν στο τέλος του 2009, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στο ιλιγγιώδες ποσό των 47 δις. ευρώ.

- Αυτή η «προτροπή» συνδέθηκε με το σαφές μήνυμα της ΕΚΤ, ότι από το 2011 θα σταματούσαν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών, βάσει των οποίων γίνονταν δεκτά και ομόλογα με βαθμολογία ΒΒΒ- για αναχρηματοδότηση.

- Η «προειδοποίηση» αυτή, σε συνδυασμό με τις απανωτές υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολογήσεων, που άφησε μόνο την Moodys να βαθμολογεί τα κρατικά μας ομόλογα με «Α», είχε θέσει σε κίνηση μια επικίνδυνη αντίστροφη μέτρηση για τις ελληνικές τράπεζες: αν στις αρχές του 2011 τα ελληνικά ομόλογα είχαν δεχθεί άλλες δύο βαθμίδες υποβάθμισης από την Moodys θα έπρεπε να αποβληθούν από την ΕΚΤ και να ζητηθούν άλλες εγγυήσεις δανεισμού, που πολύ απλά… δεν υπάρχουν!

- Ο Τρισέ σταμάτησε οριστικά χθες αυτή την επικίνδυνη αντίστροφη μέτρηση, δηλώνοντας απερίφραστα, ότι τα έκτακτα μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011.

Ουσιαστικά, με τη δήλωση αυτή ο Γάλλος τραπεζίτης δίνει τη διέξοδο που χρειαζόταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία: οι τράπεζες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και φέτος τη μεγάλη διαφορά αποδόσεων των ελληνικών τίτλων από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ για να αποκτήσουν μια πολύτιμη πηγή κερδοφορίας, όπως ακριβώς και το 2009 διέσωσαν τις καταστάσεις αποτελεσμάτων τους από το… κοκκίνισμα, χάρη στα μεγάλα κέρδη από τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων.

Επιπλέον, η δήλωση Τρισέ, σε συνδυασμό και με την έγκριση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, φαίνεται ότι ανοίγουν το δρόμο για ένα ράλι τιμών των ελληνικών ομολόγων, που θα εξαφανίσει τις ζημιές αποτίμησης ομολόγων από τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και, πιθανότατα, μέσα σε λίγους μήνες θα τις έχει μετατρέψει σε κέρδη.

Έτσι, προς το παρόν τα χειρότερα σενάρια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπαίνουν σε… βαθιά κατάψυξη και πλέον ο μόνος κίνδυνος για τους τραπεζίτες θα ήταν να αποτύχει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, δίνοντας την αφορμή για επάνοδο των σεναρίων χρεοκοπίας। Όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, τραπεζικές πηγές αναφέρουν, ότι η αποφασιστικότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην εφαρμογή δύσκολων μέτρων δείχνει να εγγυάται την αποτροπή τέτοιων επικίνδυνων εξελίξεων…


«Ταφόπλακα» Ε.Ε. και ΕΚΤ στα σενάρια χρεοκοπίας!

Εκτύπωση PDF

eu_flag«Ταφόπλακα» στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, που τροφοδοτούσαν την κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων, βάζουν οριστικά με τις χθεσινές τους αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με αναλυτές, την πλήρη αναστροφή των τάσεων στην αγορά των ελληνικών τίτλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργούν από κοινού το μηχανισμό δανεισμού έσχατης καταφυγής, τον οποίο ζητούσε επίμονα η ελληνική κυβέρνηση για να αφαιρεθεί από την αγορά η δυνατότητα εκβιασμού υψηλών επιτοκίων με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας. Παράλληλα, η ΕΚΤ δίνει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης τη δυνατότητα εύκολου κέρδους από το carry trade στα ελληνικά ομόλογα, με τη δέσμευση ότι θα τα δέχεται ανεξαρτήτως πιστοληπτικών αξιολογήσεων ως εγγύηση δανεισμού, τουλάχιστον ως το τέλος του 2011.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν κρύβει παγίδες και «πονηρές» λεπτομέρειες, καθώς:

- Συμφωνήθηκε ότι τα δύο τρίτα των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, αν αυτό χρειασθεί, θα αποτελούν διμερή δανεισμό από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα λαμβάνονται από το Eurogroup, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, η οποία θα καλείται κάθε φορά να διαπιστώνει αν «η χρηματοδότηση από την αγορά είναι ανεπαρκής».

- Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μία «καθαρόαιμη» ευρωπαϊκή λύση, όπως ακριβώς την είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η απαίτηση της Γερμανίας για εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό ικανοποιήθηκε μεν, για να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ, αλλά το Ταμείο περιορίζεται σε ρόλο δανειστή και θα παρέχει στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις με βάση τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα της χώρας (κάτι σαν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΔΝΤ) και τεχνική βοήθεια, χωρίς τον παραμικρό συμβουλευτικό ή αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις για το δανεισμό ή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

- Το κόστος δανεισμού μέσω του μηχανισμού στήριξης είναι όσο χαμηλό χρειάζεται για να πεισθούν οι αγορές να σταματήσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα ευρωπαϊκά δάνεια θα παρέχονται με βάση το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης (περίπου 3,70% σήμερα) και με ένα επιπλέον «καπέλο» που υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τους 50 πόντους. Δηλαδή, το κόστος των διμερών δανείων θα είναι περίπου 4,20%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 6,30% της τελευταίας ελληνικής δημοπρασίας 10ετών ομολόγων. Αντίστοιχα, από το ΔΝΤ το κόστος δανεισμού θα είναι γύρω στο 2,50%. Έτσι, το μέσο κόστος δανεισμού, αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε το σύνολο των 30 δις. ευρώ που θα δεσμευθούν (20 από την Ε.Ε. και 10 από το ΔΝΤ) θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο επιτόκιο δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, όπως ήταν και ο διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται, πάντως, ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα, αφού κάθε απόφαση θα λαμβάνεται από το Eurogroup. Όμως, όσο και αν αυτό το επιχείρημα είναι χρήσιμο για εσωτερική γερμανική κατανάλωση ενόψει τον εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το γερμανικό «βέτο» θα είναι στην πράξη άχρηστο: όχι μόνο γιατί ο μηχανισμός στήριξης είναι πιθανό ότι δεν θα χρειασθεί καν να ενεργοποιηθεί, αλλά και διότι η Γερμανία θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε μια πρωτοφανή κρίση, αν υπήρχε η ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας και επιχειρούσε να μπλοκάρει τις αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, άλλωστε, αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση με αυξημένη αποφασιστικότητα, καθώς η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Fitch αποτέλεσε το πρώτο δείγμα εξάπλωσης του ελληνικού «ιού» και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κάθε δείγμα διστακτικότητας στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα θα ερμηνευθεί από τους κερδοσκόπους σαν προτροπή επίθεσης σε όλες τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ αργότερα δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί ακόμη και μια επίθεση στην Γαλλία, που επίσης εμφανίζει έλλειμμα με επικίνδυνες τάσεις διόγκωσης.

Μαστίγιο και… καρότο

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και όλων των άλλων κρατών που θα βρεθούν σε αδυναμία στο μέλλον θέτει τους κερδοσκόπους ενώπιον του ορατού κινδύνου να χάσουν τεράστια ποσά αν συνεχίσουν να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας σε μια χρεοκοπία που είναι πλέον αδύνατο να έλθει. Ουσιαστικά, αυτό είναι το μακρύ μαστίγιο που δείχνει πλέον η Ευρώπη στους κερδοσκόπους, αλλά την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φροντίζει να παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένα ελκυστικότατο… καρότο, δηλαδή ένα δελεαστικό κίνητρο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα.

Ανακοινώνοντας, ότι μέχρι το τέλος του 2011 τουλάχιστον η ΕΚΤ θα διατηρήσει σε ισχύ τα ειδικά μέτρα αποδοχής τίτλων με χαμηλή βαθμολογία (μέχρι ΒΒΒ-), ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ανοίγει και πάλι το δρόμο για ένα… επικών διαστάσεων κερδοσκοπικό παιχνίδι των τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα: αγοράζοντας τίτλους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, με αποδόσεις τουλάχιστον 3% υψηλότερες από το επιτόκιο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (1%), ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν «ξεκούραστα» και χωρίς κίνδυνο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά επιτοκίων (carry trade).

Ως τώρα, ένας βασικός λόγος που προκάλεσε την αναταραχή των τελευταίων μηνών ήταν η «διαρροή» της απόφασης της ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στο τέλος του 2010, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και η Moodys υποβαθμίσει στην κατηγορία «Β» τα ελληνικά ομόλογα, να δουν οι ελληνικοί τίτλοι την «κόκκινη κάρτα» της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται οριστική λύση και στα προβλήματα ρευστότητας και χαμηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν σήμερα ανοίγματα 47 δις. ευρώ στην ΕΚΤ, αλλά θα μπορούν πλέον να προσκομίσουν ακόμη περισσότερους κρατικούς τίτλους στην ΕΚΤ για να λάβουν πρόσθετη ρευστότητα και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από τις μεγάλες διαφορές επιτοκίων για να διασώσουν την κερδοφορία τους από τις πιέσεις της συγκυρίας, όπως ακριβώς έπραξαν το 2009.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα παραμείνει τελικά σε εφεδρεία. Αναλυτές περιμένουν μεγάλο ράλι τιμών των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δανεισθεί από την αγορά με spread έως και 150 μονάδες χαμηλότερο από τις τελευταίες δημοπρασίες, ώστε να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα το δύσκολο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, όπου εντοπίζονται λήξεις παλαιών τίτλων ύψους περίπου 20 δις। ευρώ.


Τι θα μας κάνουν οι «Κακοί» του ΔΝΤ

Μαρ 25th, 2010 | Γιώργος Καισάριος| Κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική | Email This Post Email This Post | Print This Post Print This Post |

Πολλά ακούμε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό τι ακριβώς θα μας ζητήσουν αν, τελικά δεν ευδοκιμήσει κάποιο πακέτο βοήθειας από την Ευρώπη και αναγκαστεί η Ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ για να καλύψει με ευνοϊκότερο επιτόκιο τις δανειακές μας ανάγκες.

Η λίστα των όσων μπορεί να απαιτήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα παρουσιάζεται πάνω κάτω ως η εξής:

Τι από όλα αυτά δεν έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας τώρα και τουλάχιστον μια δεκαετία;

1.Πλήρης αναδόμηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.
2.Άρση της μονιμότητας.
3.Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
4.Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
5.Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
6.Φορολόγηση των αγροτών.
7.Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ.
8.Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
9.Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)
10.Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
11.Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
12.Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.
13.Ριζική αναδιοργάνωση της Παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
14.Προτείνουν και άλλα («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το Δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.
15. Απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κατάργηση θέσεων, ενοποίηση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π.

Το ερώτημα είναι το εξής. Τι από όλα αυτά δεν έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας τώρα και τουλάχιστον μια δεκαετία;

Ποιο από όλα αυτά δεν μας έχει επισημανθεί ξανά και ξανά από διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες μελετών, οίκων αξιολόγησης αλλά και από την ίδια την ΕΕ, Μήπως δεν έπρεπε τώρα και πολλά χρόνια να αναδιαρθρώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Η μήπως δεν ξέρουμε από μόνοι μας ότι η ανωτάτη εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αποτυχημένη; Δεν ξέρουν ακόμα και οι πέτρες ότι έχουμε μια διογκωμένη, δυσκίνητη, διεφθαρμένη, σπάταλη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση; Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν μας έχει πει να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα; Δεν μας έχουν τονίσει άπειρες φορές ότι ανοίγοντας τα, θα εξοικονομηθούν πόροι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ ετησίως για πολλά χρόνια;

Η Νέα Υόρκη έχει 8 εκ κατοίκους αλλά μόνο έναν δήμαρχο. Η Αθήνα (αν δεν κάνω λάθος) έχει 52 δήμους και κοινότητες. Δεν είναι αυτό μια τεράστια σπατάλη πόρων; Είναι ανάγκη να μας το πει το ΔΝΤ; Ακόμα και σε επίπεδο διαφθοράς να το δει κάνεις, άλλο είναι να προσπαθείς να πατάξεις τη διαφθορά σε 52 νομαρχιακά και δημοτικά μέγαρα και άλλο σε ένα. Τι χρειάζεται ο δήμος Χαλανδρίου 3 νομαρχιακά μέγαρα; Τι κάνουν όλοι αυτοί οι δημοτικοί υπάλληλοι άραγε εκεί; Τι το χρειάζεται το καινούργιο νομαρχιακό μέγαρο ο δήμος Περιστερίου; Τα ΚΕΠ πλέον εξυπηρετούν τις περισσότερες ανάγκες των δήμων – δεν θα έπρεπε να καταργήσουμε τους δήμους και να εξυπηρετούνται οι πολίτες μέσω των ΚΕΠ; Χρειάζεται άραγε να μας πει το ΔΝΤ ότι θα πρέπει να αναδομήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση για να μειώσουμε την “ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων”;

Όλες αυτές οι επισημάνσεις του ΔΝΤ (αλλά και της ΕΕ) θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει να τις κάνουμε μόνοι τώρα και τουλάχιστον 15 χρόνια. Όχι διότι μας τα επέβαλαν η διότι μας τα είπαν, αλλά διότι είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία

Όλες αυτές οι επισημάνσεις του ΔΝΤ (αλλά και της ΕΕ) θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει να τις κάνουμε μόνοι τώρα και τουλάχιστον 15 χρόνια. Όχι διότι μας τα επέβαλαν η διότι μας τα είπαν, αλλά διότι είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία. Επιπλέον, αυτά που μας ζητάνε, είναι πράγματα που έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις δυτικές χώρες του κόσμου. Δεν είναι δηλαδή εξωπραγματικές απαιτήσεις που θα αγγίξουν μόνο εμάς. Το πρόβλημα όμως τώρα είναι ότι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου να μην τα εφαρμόσουμε. Είμαστε σαν τους κακούς μαθητές στο σχολείο, που ενώ ξέρουν ότι την άλλη εβδομάδα έχουν διαγώνισμα, διαβάζουν μόνο την τελευταία μέρα και όχι πριν τις 10 το βράδυ. Αποτέλεσμα είναι ότι τώρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα είδος crash course διοικητικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτές οι αλλαγές ναι μεν θα επιφέρουν σοκ στους περισσότερους Έλληνες πολίτες, αλλά δυστυχώς είναι το αναγκαία φάρμακα για να πάμε μπροστά και για να μπει μια τάξη στα του οίκου μας.

Το κόστος χρηματοδότησης ενός δανείου από το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Αγγλική εφημερίδα Telegraph θα είναι 3.25%. Αυτό είναι τουλάχιστον κατά 1 μονάδα λιγότερο από οτιδήποτε έχει προσφερθεί να δώσει η Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει το ΔΝΤ στην αναδιοργάνωση χωρών όπως η Ελλάδα, μάλλον το ΔΝΤ είναι η καλύτερη επιλογή.

Πάνω από όλα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα τα καταφέρουμε και θα επιζήσουμε. Τέλος, το ΔΝΤ δεν είναι ο μεγάλος «Μπαμπούλας», που θα έρθει να επιβάλει στους Έλληνες σκληρά μέτρα λιτότητας, με σκοπό να μας σκλαβώσει στις παγκοσμιοποιημένες δυνάμεις του κεφαλαίου! Χείρα βοηθείας προσφέρουν οι άνθρωποι και είναι μία χείρα βοηθείας που καλά θα κάνουμε να πάρουμε.

Γιώργος Καισάριος

—————————————————————-

Σημειώσεις:
Δημοσιεύτηκε στο newstime.gr στις 19/3/२०१०

Η Ελλάδα στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Επειδη στην Ελλάδα ακόμη και να καταστραφούμε τα ελληνικά μμε θα πανυγηρίζουν, και ήδη διαβάζω

στα ΝΕΑ «Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής» και στο

ΒΗΜΑ «Πολύ ικανοποιητική απόφαση – Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα»,

διάβασα αυτό το άρθρο στην Deutche Welle.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5391439,00.html

Για να βοηθήσω. Δεν λέει πουθενα για μικρή συμμετοχη του ΔΝΤ, αλλά “και του ΔΝΤ” (und vom Internationalen Währungsfonds)

Επίσης λέει ότι δεν θα πάρουμε δραχμή (aka Euro) παρά μόνο ως έσχατη λύση αλλά και πάλι μόνο με ομοφωνιά (einstimmig!) των χωρών της ΕΕ! Δηλαδη υπάρχει και δικαίωμα βέτο (σσ Αγγλία; ή Γερμανία; ή Βουλγαρία; ή να μην σκεφτώ τι θα εγίνετο αν ήταν μέσα και τα Σκόπια ή η Αλβανία!)

Ακόμη γράφει ότι θα πάρουμε τα πρώτα 10δις ευρώ από το ΔΝΤ!!! Κι ότι έβαλαν το ΔΝΤ στο “κόλπο” λόγω της εμπειρίας του με χώρες προβληματικών προυπολογισμών!!!

Κοινώς την Γαμήσαμε!!!!

Ο ¨Γιωργάκης που έγινε Γιώργος” είπε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μας, μόνοι μας. (αλλά αν, λέω άν το οι “περιούσιοι” Goldman “Sucks” δεν “μπορέσουν” να μας δανείζουν και μας στείλουν στο ΔΝΤ; Που το ΔΝΤ δανείζεται από την Goldman για να μας δανείσει;)

Κοινώς την Γ-α-μ-η-σ-α-μ-ε !!!

συμφωνία για στήριξη της ελληνικής οικονομίας σχολιάζει ο διεθνής Τύπος

Printer-friendly versionSend to friend

Την επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της ελληνική οικονομίας αλλά και την απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής να νομιμοποιήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Οι TIMES, αναδεικνύουν σε κύριο άρθρο τους τις επιπτώσεις των όσων συμφωνήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες στα Βρετανικά πράγματα, τονίζοντας ότι «η επόμενη Βρετανική κυβέρνηση, θα χρειαστεί να παρακολουθεί την κυρία Merkel πολύ προσεκτικά».

Την άποψη ότι, για λόγους συμφέροντος αλλά και αλληλεγγύης, η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη και ότι, η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα ήταν μόνον η αρχή, εκφράζει σε ανάλυσή της για την εφημερίδα, η έγκυρη σχολιάστρια διεθνών θεμάτων Bronwen Maddox σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Self-interest and solidarity: why Germans must lead the way».

Μεταξύ των άλλων και ειδικότερα για τη σημασία της απόφασης των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, η Maddox σημειώνει: «Όσο για την Ελλάδα; Επιτέλους, υπάρχει ρόλος για το ΔΝΤ, συν υποστήριξη – ως εσχάτη λύση – από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ΕΕ, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της ευρωζώνης».

«Είναι σχεδόν κωμικό που αυτός ο ευρύς διάλογος πυροδοτήθηκε από την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου ο πατέρας και ο παππούς διετέλεσαν επίσης πρωθυπουργοί. Υποσχέθηκε να ξηλώσει τα γενναιόδωρα προγράμματα που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του και οι αγορές αγνόησαν τα άσχημα δημοσιονομικά της χώρας, εν μέσω ανεκδότων περί Οιδιπόδειων προβλημάτων – του τύπου «έπρεπε να σκοτώσει τον πατέρα του», αναφέρει η εφημερίδα.

Η IRISH INDEPENDENT δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ιρλανδό ομόλογό του Brian Cowen, με τον δεύτερο σε κατάσταση ευθυμίας. Η λεζάντα της φωτογραφίας: «It’s no joke We’re bailing out Greeks with € 250m»

«Ο πρωθυπουργός Brian Cowen και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αστειεύονται. Ο Κόουεν είναι έτοιμος να υποσχεθεί δάνειο 250 εκ. ευρώ στην Ελλάδα, ως μέρος της ευρωπαϊκής συμμετοχής, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας», σημειώνει η IRISH INDEPENDENT.

Η Le Soir δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο συνοδευόμενο από φωτογραφία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την Α. Merkel με τίτλο «Η Merkel επιβάλλει το σχέδιό της για τη σωτηρία της Ελλάδας».

Το άρθρο αναφέρει ότι η Merkel κέρδισε «πόντους» χθες στις Βρυξέλλες. Κατόρθωσε να επιβάλει τις απόψεις της: ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ κατά το ένα τρίτο ενώ θα μελετηθεί και μία αναθεώρηση των συνθηκών αναφορικά με την αυστηρή τιμωρία αυτών που παρεκτρέπονται δημοσιονομικά – παρόλα αυτά από χθες το βράδυ δεν μιλάμε πλέον για αποβολή κράτους από τη ζώνη του ευρώ. Κατ’ αρχήν η Merkel, αναφέρει το άρθρο, έπεισε τον Sarkozy.

Στη συνέχεια ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός διανεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompuy και έγινε αποδεκτός από όλους, συνεχίζει.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE με τίτλο «Germany and France back plan for Greece» δεσπόζει φωτογραφικό στιγμιότυπο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μαζί με τους κ.κ. Ν. Σαρκοζύ και Α. Μέρκελ κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Τages –Αnzeiger δημοσιεύει ανταπόκριση του Stephan Israel από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Όλοι θεωρούνται νικητές στη μάχη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα».

«Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από το ΔΝΤ ώστε να μην επικρατήσει η εντύπωση στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας την 9η Μαΐου ότι χρήματα των γερμανών φορολογουμένων ρέουν προς την Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση από όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα ζητηθεί να συνεισφέρουν μέσω μιας ειδικής φόρμουλας, δηλ. μέσω διμερών δανείων, τα υπόλοιπα 20 δις ευρώ στην Ελλάδα. Στο τέλος και ο «ταμίας» θα χρειαστεί να πληρώσει, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ ήθελε να αποφύγει με κάθε κόστος ότι η Ελλάδα θα επιδοτηθεί με φθηνό χρήμα, επιμένοντας ότι πρέπει να επιβαρυνθεί με τα επιτόκια της αγοράς» αναφέρει ο Stephan Israel.

Σε άρθρο του έγκριτου αναλυτή Olicier Gosset στην L’ Echo με τίτλο «Παρίσι και Βερολίνο θέτουν τέλος στην κακοφωνία εντός της ευρωζώνης» αναφέρεται ότι μετά διαμάχη που διήρκησε βδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χτες συμφώνησαν επί ενός μηχανισμού υποστήριξης της Ελλάδας, ο οποίος δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά σε έσχατη περίπτωση, αν η χρηματοδότηση από τις αγορές αποδειχθεί ανεπαρκής.

Στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό ενεργοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την δημιουργία του ευρώ το 1999 αφού ποτέ μέχρι τώρα τα κράτη μέλη δεν χρειάστηκαν να προστρέξουν στην βοήθεια μεταξύ τους και ακόμα λιγότερο να κάνουν έκκληση για μια παρέμβαση του ΔΝΤ. Ωστόσο, η δεύτερη συνιστώσα του μηχανισμού συνεχίζει να δέχεται κριτική σημειώνει ο Gosset,

Στην ανταπόκριση του Carsten Volkery στο Spiegel-Online, με τίτλο «Το επικίνδυνο πόκερ της madame Non», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι χειρισμοί της καγκελαρίου Μέρκελ όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, οδήγησαν στην εικόνα μιας ηγεμονικής επίδειξης δύναμης εκ μέρους της Γερμανίας έναντι των λοιπών εταίρων της ΕΕ, που βλάπτει την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη.

«Ήταν μια νέα πλευρά της καγκελαρίου, αυτή που έζησαν οι ομόλογοί της στις Βρυξέλλες. Και στο παρελθόν βέβαια είχε το πρόσταγμα και έπαιζε σκληρό πόκερ – πιστή στο βασικό κανόνα των Βρυξελλών να ανοίγει τα χαρτιά της στο τέλος. Ωστόσο πάντοτε εμφανιζόταν πρόθυμη για συμβιβασμούς. Αυτή τη φορά όμως δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των άλλων, αλλά επέμεινε άτεγκτα στη θέση της. Η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν τεταμένη», αναφέρει ο Volkery.

Στην εφημερίδα Trouw, δημοσιεύεται άρθρο του δημοσιογράφου Gijs Moes, με τίτλο: «H Mέρκελ προσφέρει υποστήριξη στους Έλληνες» στο οποίο αναφέρει ότι η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί υποχώρησαν βάζοντας νερό στο κρασί τους. «Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι πρόθυμη να δανείσει χρήματα στην Αθήνα και ο Γάλλος Πρόεδρος συμφωνεί με την συμμετοχή του ΔΝΤ», τονίζεται.

Η Die Welt σε άρθορ της με τίτλο «Η Μέρκελ ως ο Βίλχελμ ο Β΄» αναφέρει: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο Μπίσμαρκ του 20 αιώνα. Από τη μια πλευρά συνέβαλε στην επανένωση της Γερμανίας και από την άλλη κατόρθωσε να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Ως προς αυτό η συνθήκη του Μάαστριχτ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο. Η εγκατάλειψη του γερμανικού μάρκου ήταν μεταξύ άλλων και ένα δείγμα για το ότι η Γερμανία δεν αξιώνει να έχει ηγετικό ρόλο στην γηραιά ήπειρο – το κοινό νόμισμα, το Ευρώ, ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» και προσθέτει:

«Σίγουρα: Η Ελλάδα παραβίασε το γράμμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και θέτει σε κίνδυνο το Ευρώ. Όμως η Γερμανία παραβιάζει το πνεύμα της Συνθήκης, και με την πράξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη. Με την τύπου Βίλχελμ πολιτική του ισχυρού που ακολουθεί η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν τίθενται μόνο εμπόδια στην πορεία της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος να καταστραφούν όλα τα βήματα που έχουν γίνει στις περασμένες δεκαετίες όσον αφορά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η Frankfurter Rundschau σε άρθρο με τίτλο «Η προδοσία» σημειώνει πως: «Όταν η Καγκελάριος της Γερμανίας καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασώσει την Ελλάδα, προδίδει την ευρωπαϊκή ιδέα, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Διότι δεν καλεί κανέναν άλλον παρά τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κυρίαρχη θέση στο ΔΝΤ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι άθλια εικόνα! Και τι ντροπή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!» και προσθέτει:

«Το μεγάλο λάθος της Άγκελας Μέρκελ είναι ότι ακούει εκείνους, οι οποίο ποτέ δεν ήθελαν το Ευρώ. Ο πιο σημαντικός της σύμβουλος είναι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η πυξίδα της είναι οι δημοσκοπήσεις. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν μπορεί κανείς να προωθήσει την Ευρώπη. Όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα: Εάν η λύση θα είναι το ΔΝΤ, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει τελειώσει».

«Η Καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζεται ως αναγεννημένη Μάργκαρετ Θάτσερ, ως εκείνη που δηλώνει “Όχι” και κρατάει κλειστό το χαρτοφύλακά της. Απ’ την άλλη, οι Έλληνες εμφανίζονται στα γερμανικά ΜΜΕ ως “βολεμένοι” τεμπέληδες, οι οποίοι ζουν με ξένα χρήματα. Και οι δύο εικόνες είναι πλαστές» τονίζεται σε άρθρο της Berliner Zeitung με τίτλο «Η Μέρκελ και τα χρήματα».

Ο Harold James, καθηγητής στο Παν/μιο του Princeton και ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους όσον αφορά το πρόσφατο ζήτημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παραχωρεί συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται με τον τίτλο Η Γερμανία είναι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ευρώ από την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη αναφέρεται ότι η Ελλάδα γνωρίζει πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη γιατί και άν αποχωρούσε θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά να πληρώσει τα χρέη της σε Ευρώ. Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι να εφαρμοσθεί μία πολιτική των σκληρών μέτρων.

Οι κερδοσκόποι απατώνται εάν πιστεύουν ότι το Ευρώ θα καταρρεύσει λόγω της Ελλάδας. Προσωπικά θα έλεγα ότι το Ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω Γερμανίας. Εάν οι Γερμανοί πολίτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο κοινό νόμισμα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος και οι γερμανοί πολιτικοί να γυρίσουν την πλάτη τους στο Ευρώ.

Η Γερμανία, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ευρώ από ότι η Ελλάδα।


Ποιός θα μου λύσει τις απορίες μου κ. Παπανδρέου;


Αφού δεν ρωτά η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής εμμένει ακόμη στη σιωπή του, θέλουμε απάντηση σε τέσσερις απλές απορίες και περιμένουμε να μας τις λύσει ο Πρωθυπουργός της Πατρίδος μας!

Απορία πρώτη :
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ενημέρωση ήταν αληθής ή παραπλανητική;
Του περίγραψε ο κ. Προβόπουλος την πραγματική εικόνα ή τον παραπλάνησε;
Αν του είπε την αλήθεια, πως ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πολιτική των παροχών προς τον ελληνικό λαό, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, επιμένοντας στο σύνθημα, ότι λεφτά υπάρχουν;
Εάν, όμως του είπε ψέματα και του έκρυψε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πως δεν του έχει ζητήσει ακόμη την παραίτηση του;
Εφ’ όσον ο κ. Προβόπουλος δεν παραιτήθηκε ακόμη ή δεν του ζητήθηκε η παραίτηση, είπε την πραγματική αλήθεια στον σημερινό πρωθυπουργό!
Επομένως το άμεσο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν ο δανεισμός της για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών!
Απορία δεύτερη :
Όταν ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, γιατί δεν κάλεσε αμέσως τους φίλους του Τραπεζίτες και να τους ζητήσει να καλύψουν μέρος του Δανεισμού της χώρας μας, με ομόλογα τα οποία θα εξέδιδε αμέσως το ελληνικό Δημόσιο;
Ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν κατά την προηγούμενη χρονιά, καθαρή κερδοφορία αρκετών εκατοντάδων δις ευρώ.
Δεν θα είχαν πρόβλημα να δανείσουν 25 έως 30 δις ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Κάλλιστα θα μπορούσαν να δανεισθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ισόποσο του δανεισμού τους, εξασφαλίζοντας την ρευστότητα των Ιδρυμάτων τους και μάλιστα με επιτόκιο 1% !
Απορία τρίτη :
Γιατί ο κ. Παπανδρέου δήλωνε στο πρώτο μάλιστα, «ανοικτό υπουργικό συμβούλιο», για τις τηλεοράσεις και όλο τον πλανήτη, ότι η «ελληνική οικονομία είναι υπό πτώχευση» και «ότι για πρώτη φορά από το 1974, κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού»;
Αυτή του η πολιτική βοήθησε τον δανεισμό της χώρας μας ή τον δυσκόλεψε;
Δανεισθήκαμε με μεγάλη καθυστέρηση, τον Ιανουάριο και μάλιστα με επιτόκια πρωτόγνωρα για την Ευρώπη;
Ποιος θα πληρώσει αυτό το επιπλέον κόστος;
Ο κ. Παπανδρέου ή ο ελληνικός λαός από την άγρια φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του;
Απορία τέταρτη :
Η Πατρίδα μας κέρδισε ή έχασε απ’ όλο αυτό τον Διεθνή διασυρμό;
Μια παροιμία του λαού μας λέει ότι «τα βρώμικα βρακιά τα πλένουμε στο σπίτι μας» κ. Παπανδρέου !
Στάθης Σαραφόπουλος
Οικονομολόγος, πρ. Βουλευτής

Τελείωσαν τα ψέματα...

Και τώρα που τέλειωσε το παραμύθι με τους κακούς γερμανούς, τους άθλιους κερδοσκόπους και τον σωτήρα Τρισέ ας ανασκουμπωθούμε, γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο, αφού με εξαίρεση τα δημόσια έσοδα, κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει ...βαλτώσει.

Για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, ο Τρισέ μας έσωσε και κανείς άλλος, γιατί αν δεν το είχαμε καταλάβει, εκτός από το Κράτος πρόβλημα είχαν και οι τράπεζες οπότε τουλάχιστον για δύο χρόνια μπορούν να πάρουν μία βαθειά ανάσα.
Βέβαια μη βιαζόμαστε να χαρούμε γιατί... είμαστε υπό στενή παρακολούθηση από την Κομμισιόν, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι επεξεργάζεται σχέδια για την τιμωρία των "κακών παιδιών" και μάλλον θα της περάσει όπως το χθεσινό, και το κυριότερο, την ηγεσία της ΕΚΤ σε λίγους μήνες αναλαμβάνει ο Axel Weber της Budensbank με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις από σήμερα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα κυβερνητικά σχέδια για της πάσης φύσεως αλλαγές και κυρίως αυτά που αφορούν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και της ανοικοδόμησης του κράτους και της διοίκησης που πάει να βγεί από την χειρότερη κρίση της ιστορίας του, σπαραλιασμένο.

Κατ αρχήν, αν πάρουμε την Ιταλία ως παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή διαπρεπών νομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της οποίας έργο θα είναι η εύρεση όλων των παλαιών, άχρηστων και αλληλοσυγκρουόμενων νόμων που αποτελούν κακοδαιμονία. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε να ισχύουν νόμοι του μεσοπολέμου. Έτσι θα μείνουμε με τα πιο τελευταία νομοσχέδια, τα πιο σύγχρονα υποτίθεται, όπου κάλλιστα μπορούν να εντοπιστούν τα περιβόητα παραθυράκια των νόμων που ανατρέπουν την φύση και τον σκοπό των νομοσχεδίων.

Το δεύτερο πιο βασικό είναι να απλουστευθούν αμέσως οι πάσης φύσεως αδειοδοτικές διαδικασίες. Να μπει επιτέλους ένα τέλος σε κάθε ψυχοφθόρα χρονοτριβή. Να δημιουργηθούν επιτέλους ΚΕΕ ( Κέντρα Εξυπηρέτησης Εταιρειών). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί ο δαίδαλος της μέχρι σήμερα αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Ο μόνος τρόπος είναι να στηθεί ένας παράλληλος ανεξάρτητος οργανισμός, που σιγά σιγά θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τα ενδοδιοικητικά καρκινώματα.

Τρίτο και βασικότερο είναι να προχωρήσει άμεσα ο Καλλικράτης. Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στην Δημόσια Διοίκηση. Θα γίνει εντοπισμός και ξεκαθάρισμα των πραγματικών αναγκών και του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού. Επίσης θα ξεκαθαρίσει ο γραφειοκρατικός δαίδαλος των πάσης φύσεως αδειοδοτήσεων. Η κάθε επιχείρηση ή επενδυτής να ξέρει ότι έχει να κάνει με μία δύο τρείς το πολύ υπηρεσίες αντί για πενηντατρείς που είναι σήμερα.

Τέταρτο. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα ΣΔΗΤ. Ένας τομέας που θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα είναι η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων και απορριμάτων. Όλη η χώρα είναι ένα απέραντος σκουπιδότοπος. Μέχρι και αποκέντρωση των Υπουργείων μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο. Παράδειγμα. Ιδιώτης κατασκευάζει ένα συγκρότημα κτιρίων σύγχρονων και οικολογικών προδιαγραφών όπου στεγάζονται όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και παίρνει την εκμετάλλευση των κτιρίων για 100 χρόνια. Το ίδιο μπορεί να γίνει με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου μπορούν να στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες και Γραμματείες, αντί να είναι πολυδιασπασμένες. Έτσι υπάρχει μεγάλο κέρδος αφού αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις υπαλλήλων, δεν χάνονται έγγραφα καθ’ οδόν από μία υπηρεσία στην άλλη.

Όταν ξεκαθαρίσει ο Καλλικράτης, τέτοια συγκροτήματα μπορούν να κατασκευαστούν στην έδρα κάθε περιφέρειας. Τα σχολεία από δω και στο εξής μπορούν να γίνονται έτσι. Όσα κτίρια κρατικά περισσέψουν μπορούν να πουληθούν.

Εν κατακλείδι। Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά, μερικών λύσεων. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα, όπως καταπολέμηση σπατάλης, ασφαλιστικά όρια, απελευθέρωση επαγγελμάτων που πείθουν τις αγορές και τους εταίρους μας για τις προθέσεις μας να νοικοκυρευτούμε. Είναι και άπειρα μικρά που μπορούν να καταδείξουν ότι αλλάζουμε ρότα και νοοτροπία. Τώρα που κτίζουμε από την αρχή είναι μία θαυμάσια ευκαιρία. Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρη στρατηγική, ευκρινείς στόχοι και αταλάντευτη βούληση. Τελείωσαν τα ψέματα.

Πτώχευση όχι – άνοδος ναι

Εκτύπωση PDF

xak4Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2008 είχαμε κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα με στόχο την απάντηση στο ερώτημα αν, πράγματι, υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να οδηγηθεί στην πτώχευση και στην εγκατάλειψη του ευρώ και είχαμε απαντήσει κατηγορηματικά ‘όχι’ και στα δύο, καθώς αυτό δε θα συνέφερε ούτε στα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε στους δανειστές της αλλά ούτε και στο έξυπνο χρήμα. Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, το ΧΑ γιόρτασε την συνειδητοποίηση πως η πραγματική πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας είναι μηδενική, με μία εντυπωσιακή άνοδο και μάλιστα σε μία συνεδρίαση όπου ο διεθνής χρηματιστηριακός καιρός ήταν ασταθής και ελαφρά αρνητικός.

Ο ΓΔ απογειώθηκε καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 09 Φεβρουαρίου, με την απόσταση του από τον ΚΜΟ 50 ημερών του να αυξάνεται στο +6,37%, καταγράφοντας ρεκόρ 5αμήνου, την απόσταση του από τον ΚΜΟ 200 ημερών να μειώνεται στο –7,8% που είναι η χαμηλότερη από τις αρχές του έτους και το ανοδικό του σερί να συμπληρώνει 4 διαδοχικές συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο, κάτι που το έχει πετύχει μόνο άλλη μία φορά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως και στα χαμηλά του Φεβρουαρίου αλλά και στις αρχές του Μαρτίου ο δρόμος της ανόδου πέρασε μέσα από την ΕΤΕ. Θυμίζουμε πως σε αναλύσεις της περιόδου είχαμε γράψει ότι το έξυπνο χρήμα θα έδινε ένα αντίδωρο στην Ελλάδα καθώς αυτή συμφώνησε με όλους τους όρους που της έθεσε. Όπως και τότε έτσι και την Παρασκευή, η ΕΤΕ εκτοξεύτηκε δεχόμενη πολύ μεγάλη θετική παρέμβαση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Δεκέμβριο με κέρδη 8,11%, αυξάνοντας, παράλληλα την απόσταση της από τον ΚΜΟ 50 ημερών της στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από το χαμηλό του Φεβρουαρίου.

Σε μία σημαντική λεπτομέρεια, ωστόσο, ο όγκος της συνεδρίασης 10ης Φεβρουαρίου ήταν, σχεδόν, διπλάσιος από αυτόν την Παρασκευής, ενώ ο μέσος όρων των 3 συνεδριάσεων 08 –09 και 10 Φεβρουαρίου ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία της ΕΤΕ. Τα στοιχεία αυτά προσθέτουν βαθμούς επιβεβαίωσης στην πρόβλεψη που κάναμε τότε, ότι ήταν, πράγματι, έξυπνα κεφάλαια που τοποθετούνταν στην ΕΤΕ, έχοντας την προσδοκία βελτίωσης της τραγικής, σε εκείνη τη φάση κατάστασης του ΧΑ και της χώρας, με αποτέλεσμα η πιθανότητα ανόδου να ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Mία τεχνικοστατιστική ματιά της ανόδου της ΕΤΕ, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, μας δείχνει πως έχουν καταγραφεί 11 περιπτώσεις ημερήσιων κερδών πάνω από 7% και στις 7 από η επόμενη συνεδρίαση έκλεισε με κέρδη ενώ, επίσης, στις 7 από αυτές ο επόμενος μήνας έκλεισε με κέρδη. Πέρα από την ΕΤΕ άνοδο ρεκόρ κατέγραψαν και οι ALPHA και Eurobank, ενώ όλες οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη.

Η Παρασκευή, έφερε μεγάλη πτώση των ελληνικών CDS, η οποία ήταν η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως μεγαλύτερη πτώση από αυτήν των CDS της Ελλάδας κατέγραψαν αυτά για την Πορτογαλία, το Βέλγιο την Αυστρία και τη Γερμανία.

Κλείνουμε με μία ματιά στη μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F, σύμφωνα με την οποία η μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογείται θετικά στο 100% της περιόδου του Μαρτίου, ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση στο 20%, κάτι που έχει να καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο

Stop στη χρεοκοπία και… start στο νέο ράλι!

Εκτύπωση PDF

euro_dollarΗ συμφωνία των Βρυξελλών και το «δώρο» της Φρανκφούρτης επαναφέρουν τα επενδυτικά κεφάλαια στις ελληνικές αγορές – Άλμα στο ΧΑ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, «βουτιά» 38 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διετίας – Κλειδί η επόμενη δημοπρασία 7ετών ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ

Ανάσα στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα δίνει η ιστορική συμφωνία των Βρυξελλών, που ουσιαστικά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά δίνει τέλος σε όλα τα σενάρια για… σπάσιμο αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, που είχαν τροφοδοτήσει όλες τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών σε «περιφερειακά» ομόλογα και στο ίδιο το ευρώ. Πέραν της συμφωνίας αυτής, όμως, η δέσμευση της ΕΚΤ για παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος αποδοχής ενεχύρων μέχρι το τέλος του 2011 αποτελεί ίσως και περισσότερο σημαντικό «δώρο» στις αγορές, αφού επιτρέπει σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αγοράζουν χωρίς… κρύο ιδρώτα τα ελληνικά και όλα τα άλλα «ασθενή» ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οι ανακοινώσεις της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφεραν ήδη χθες ορατά αποτελέσματα στις αγορές, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά διεθνώς. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι Financial Times στο απογευματινό τους σχόλιο για τις αγορές, οι αποφάσεις των Βρυξελλών τραβούν μια γραμμή κάτω από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, προσφέροντας τον καμβά για κάθε μελλοντική σταθεροποιητική παρέμβαση, εφόσον αυτή απαιτηθεί.

Οι επενδυτές, προσθέτουν οι F.T., παίρνουν από τις Βρυξέλλες ένα σαφές μήνυμα: «μην μπείτε στον κόπο να αναζητήσετε τον επόμενο στόχο (σ.σ.: κερδοσκοπικής επίθεσης), είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη σε όσα μέλη της Ευρωζώνης την χρειαστούν». Αυτό το αποφασιστικό μήνυμα άλλαξε το σκηνικό στις αγορές από χθες, καθώς ο φόβος και η απροθυμία ανάληψης κινδύνων έδωσε τη θέση του στις προσδοκίες κερδών και στη διάθεση τοποθέτησης κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα που μέχρι χθες αντιμετωπίζονταν με αισθήματα ανασφάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών ανέβασε όχι μόνο το ευρώ έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,34 δολ., αλλά και τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE, ενώ αναμενόταν χθες βράδυ να κλείσει με σημαντικά κέρδη και η Wall Street. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το «πάρτι» των τραπεζικών μετοχών άρχισε από το άνοιγμα της συνεδρίασης και συνεχίσθηκε ως τη λήξη, ενώ στα spread δανεισμού καταγράφηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κινήσεις: στη δεκαετία οι συναλλαγές ήταν μάλλον υποτονικές και το κλείσιμο του spread «διστακτικό» (έπεσε κοντά στις 300 μονάδες), αλλά στους βραχυχρόνιους τίτλους καταγράφηκε εντυπωσιακή «βουτιά» απόδοσης, που μείωσε το spread κατά 38 μονάδες βάσης στη διετία, με την απόδοση των τίτλων να πέφτει στο 4,46%.

Το κλειδί των άμεσων εξελίξεων στην ελληνική κρίση βρίσκεται πλέον, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στην επόμενη δημοπρασία 7ετών ομολόγων που ήδη δρομολογεί ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία με κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών. Η έκδοση δεν αποκλείεται να προχωρήσει και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και εκεί θα γίνει το πρώτο τεστ για τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μετά τις ευνοϊκές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα, σε ό,τι αφορά το spread, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί με ευκολία και με απόδοση των τίτλων ανεκτή για την παρούσα συγκυρία. Σημαντική ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ και σε αυτή τη δημοπρασία θα είναι αποκλεισμένα, με εντολές του υπουργείου Οικονομικών, τα κερδοσκοπικά hedge funds.

Όπως τονίζει, άλλωστε, και ο οίκος Moodys σε χθεσινή του ανάλυση, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση της ελάχιστης αξιολόγησης στο "Baa3" στα ομόλογα, όσον αφορά στην αποδοχή τους ως εγγύηση, μειώνει τον κίνδυνο της ρευστότητας άμεσα για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το νέο… έπος της 25ης Μαρτίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέπεσε με την εθνική εορτή της Ελλάδας, απέδωσε καρπούς η διπλωματική εκστρατεία του Έλληνα Πρωθυπουργού, που διήρκεσε πολλές εβδομάδες και είχε συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στην παροχή στήριξης στην Ελλάδα, κυρίως από την Γερμανία. Με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών, μπαίνει «ταφόπλακα» στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, που τροφοδοτούσαν την κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ δημιουργούν από κοινού το μηχανισμό δανεισμού έσχατης καταφυγής, τον οποίο ζητούσε επίμονα η ελληνική κυβέρνηση για να αφαιρεθεί από την αγορά η δυνατότητα εκβιασμού υψηλών επιτοκίων με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας. Παράλληλα, η ΕΚΤ δίνει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης τη δυνατότητα εύκολου κέρδους από το carry trade στα ελληνικά ομόλογα, με τη δέσμευση ότι θα τα δέχεται ανεξαρτήτως πιστοληπτικών αξιολογήσεων ως εγγύηση δανεισμού, τουλάχιστον ως το τέλος του 2011.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν κρύβει παγίδες και «πονηρές» λεπτομέρειες, καθώς:

- Συμφωνήθηκε ότι τα δύο τρίτα των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, αν αυτό χρειασθεί, θα αποτελούν διμερή δανεισμό από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα λαμβάνονται από το Eurogroup, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, η οποία θα καλείται κάθε φορά να διαπιστώνει αν «η χρηματοδότηση από την αγορά είναι ανεπαρκής», σύμφωνα με τη διατύπωση του ανακοινωθέντος, που θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα της Ευρωζώνης που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

- Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μία «καθαρόαιμη» ευρωπαϊκή λύση, όπως ακριβώς την είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η απαίτηση της Γερμανίας για εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό ικανοποιήθηκε μεν, για να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ, αλλά το Ταμείο περιορίζεται σε ρόλο δανειστή και θα παρέχει στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις με βάση τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα της χώρας (κάτι σαν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΔΝΤ) και τεχνική βοήθεια, χωρίς τον παραμικρό συμβουλευτικό ή αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις για το δανεισμό ή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

- Το κόστος δανεισμού μέσω του μηχανισμού στήριξης είναι όσο χαμηλό χρειάζεται για να πεισθούν οι αγορές να σταματήσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα ευρωπαϊκά δάνεια θα παρέχονται με βάση το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης (περίπου 3,70% σήμερα) και με ένα επιπλέον «καπέλο» που υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τους 50 πόντους. Δηλαδή, το κόστος των διμερών δανείων θα είναι περίπου 4,20%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 6,30% της τελευταίας ελληνικής δημοπρασίας 10ετών ομολόγων. Αντίστοιχα, από το ΔΝΤ το κόστος δανεισμού θα είναι γύρω στο 2,50%. Έτσι, το μέσο κόστος δανεισμού, αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε το σύνολο των 30 δις. ευρώ που θα δεσμευθούν (20 από την Ε.Ε. και 10 από το ΔΝΤ) θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο επιτόκιο δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, όπως ήταν και ο διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται, πάντως, ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα, αφού κάθε απόφαση θα λαμβάνεται από το Eurogroup. Όμως, όσο και αν αυτό το επιχείρημα είναι χρήσιμο για εσωτερική γερμανική κατανάλωση ενόψει τον εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το γερμανικό «βέτο» θα είναι στην πράξη άχρηστο: όχι μόνο γιατί ο μηχανισμός στήριξης είναι πιθανό ότι δεν θα χρειασθεί καν να ενεργοποιηθεί, αλλά και διότι η Γερμανία θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε μια πρωτοφανή κρίση, αν υπήρχε η ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας και επιχειρούσε να μπλοκάρει τις αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, άλλωστε, αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση με αυξημένη αποφασιστικότητα, καθώς η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Fitch αποτέλεσε το πρώτο δείγμα εξάπλωσης του ελληνικού «ιού» και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κάθε δείγμα διστακτικότητας στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα θα ερμηνευθεί από τους κερδοσκόπους σαν προτροπή επίθεσης σε όλες τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ αργότερα δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί ακόμη και μια επίθεση στην Γαλλία, που επίσης εμφανίζει έλλειμμα με επικίνδυνες τάσεις διόγκωσης.

Μαστίγιο και… καρότο

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και όλων των άλλων κρατών που θα βρεθούν σε αδυναμία στο μέλλον θέτει τους κερδοσκόπους ενώπιον του ορατού κινδύνου να χάσουν τεράστια ποσά αν συνεχίσουν να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας σε μια χρεοκοπία που είναι πλέον αδύνατο να έλθει. Ουσιαστικά, αυτό είναι το μακρύ μαστίγιο που δείχνει πλέον η Ευρώπη στους κερδοσκόπους, αλλά την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φροντίζει να παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένα ελκυστικότατο… καρότο, δηλαδή ένα δελεαστικό κίνητρο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα.

Ανακοινώνοντας, ότι μέχρι το τέλος του 2011 τουλάχιστον η ΕΚΤ θα διατηρήσει σε ισχύ τα ειδικά μέτρα αποδοχής τίτλων με χαμηλή βαθμολογία (μέχρι ΒΒΒ-), ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ανοίγει και πάλι το δρόμο για ένα… επικών διαστάσεων κερδοσκοπικό παιχνίδι των τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα: αγοράζοντας τίτλους αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, με αποδόσεις τουλάχιστον 3% υψηλότερες από το επιτόκιο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (1%), ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν «ξεκούραστα» και χωρίς κίνδυνο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από τη διαφορά επιτοκίων (carry trade).

Ως τώρα, ένας βασικός λόγος που προκάλεσε την αναταραχή των τελευταίων μηνών ήταν η «διαρροή» της απόφασης της ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στο τέλος του 2010, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και η Moodys υποβαθμίσει στην κατηγορία «Β» τα ελληνικά ομόλογα, να δουν οι ελληνικοί τίτλοι την «κόκκινη κάρτα» της ΕΚΤ από τις αρχές του 2011.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται οριστική λύση και στα προβλήματα ρευστότητας και χαμηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν σήμερα ανοίγματα 47 δις. ευρώ στην ΕΚΤ, αλλά θα μπορούν πλέον να προσκομίσουν ακόμη περισσότερους κρατικούς τίτλους στην ΕΚΤ για να λάβουν πρόσθετη ρευστότητα και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από τις μεγάλες διαφορές επιτοκίων για να διασώσουν την κερδοφορία τους από τις πιέσεις της συγκυρίας, όπως ακριβώς έπραξαν το 2009.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα παραμείνει τελικά σε εφεδρεία. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Γιώργος Παπανδρέου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Αναλυτές περιμένουν ράλι τιμών των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δανεισθεί από την αγορά με spread έως και 150 μονάδες χαμηλότερο από τις τελευταίες δημοπρασίες, ώστε να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα το δύσκολο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, όπου εντοπίζονται λήξεις παλαιών τίτλων ύψους περίπου 20 δις. ευρώ.