Ροή ιστολογίων

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Blοοmberg: Συμφωνία Γερμανίας, Γαλλίας για συμμετοχή ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:38

Τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδας, συμφώνησαν να στηρίξουν Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Έπειτα από εβδομάδες διαφωνίας στο ζήτημα επίλυσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν κοινό μέτωπο ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου.

"Η γερμανική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να πετύχει στενή συνεργασία με τη Γαλλία ούτως ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της", δήλωσε νωρίτερα ο Volker Wissing, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

“Κοντά” σε συμφωνία στήριξης της Ελλάδας βρέθηκαν αργά την Τρίτη χώρες της Ευρωζώνης, μεταδίδει από την πλευρά του το γαλλικό πρακτορείο AFP, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δανειοδοτήσει την Αθήνα με συμπληρωματική στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, θα διέπεται από αυστηρούς όρους.

“Η βοήθεια από την Ευρωζώνη θα ακολουθεί ως συμπλήρωμα των δανείων του ΔΝΤ”, τόνισε η πηγή. “Θα είναι από κοινού στήριξη, ωστόσο το ΔΝΤ θα παίζει τον κύριο ρόλο”.

Ο συμβιβασμός, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό στήριξης άλλων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Fitch: Αμφιβάλλει για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από Ε.Ε.

Τις αμφιβολίες της για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα εξέφρασε η Fitch Ratings. Ο οίκος επεσήμανε ωστόσο πως η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Γερμανία δεν θα παίξει μπάλα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Chris Pryce, διευθυντής στην Fitch Ratings. “Θεωρώ ότι ένα σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. δεν είναι πιθανό, με τη μορφή χρηματοδότησης ή παροχής εγγυήσεων για την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς αν ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε περίπτωση απουσίας ευρωπαϊκής βοήθειας ο Pryce απάντησε: “Όχι, όσο υπάρχει η επιλογή του ΔΝΤ και αυτή είναι πιθανή ή επιδιώκεται ενεργά”. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε με την Ε.Ε., ούτε με το ΔΝΤ, η αξιολόγηση της χώρας θα εξαρτηθεί από την αγορά, σύμφωνα με τον Pryce.

“Όσο οι αγορές είναι σε θέση να διαθέτουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση σε λογική τιμή -τα τρέχοντα επιτόκια θεωρούνται λογικά δεδομένων των συνθηκών, αν και όχι επιθυμητά- δεν θα είχαμε λόγο να αλλάξουμε την αξιολόγηση”.

Έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup ζητούν Ισπανία, Γαλλία

Τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Eurogroup, πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 και 26 Μαρτίου), ζήτησαν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Jose Luis Rodriguez Zapatero και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.


Το Eurogroup και η Ευρώπη “πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει πρόοδο”, δήλωσε ο Zapatero.


Το συμβούλιο θα επικεντρωθεί σε ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο Sarkozy. "Η Γαλλία και η Ισπανία μοιράζονται το ίδιο όραμα για την Ευρώπη".


Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε και νωρίτερα το Capital.gr ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να δήλωσε στο AFP πως ο Van Rompuy σχεδιάζει μια συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας.


http://www.capital.gr/News.asp?id=931703