Ροή ιστολογίων

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Κυβερνητικές Ατασθαλίες: Μια Πρώτη Γεύση

Με όπλα, το δοκιμασμένο Θατσερικό δόγμα, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός (ΤΙΝΑ) και την επίκληση των πατριωτικών αισθημάτων των Ελλήνων, βοηθούντος φυσικά και του Καρατζαφέρη με δοκιμασμένη θητεία στις πατριωτικές εργολαβίες, η Κυβέρνηση δεν κοπίασε και πολύ να περάσει τα πιο σκληρά, αλλά κυρίως τα πιο άδικα, που έχουν θεσπιστεί ποτέ στη χώρα αυτή, μέτρα.


Αναφορικά με το έλλειμμα των δημοσίων δαπανών, αφήνει ανενόχλητα τα κανάλια της παραπληροφόρησης να καλλιεργούν την εντύπωση ότι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, αποκρύπτοντας προκλητικά το γεγονός ότι

  1. η συγκεκριμένη αυτή κατηγορία απορροφά μόνο το 28% των δημοσίων δαπανών, ποσοστό μικρότερο του αντίστοιχου γερμανικού, ενώ τα τοκοχρεολύσια το 41.2%,
  2. ο προϋπολογισμός του 2010 δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που περικόπτει το 40%,
  3. προβαίνει, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση, σε επικύρωση της συμφωνίας για την αγορά των περίφημων έξι γαλλικών φρεγατών, ύψους 2,5 δις ευρώ.
  4. Οι υπάλληλοι της βουλής όχι μόνο συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους 16 μισθούς τους, αλλά πληθύνονται κι από πάνω.

Παρ’ όλα αυτά ο ευκολόπιστος ελληνικός λαός παραδίδει στην κυβέρνηση λευκή επιταγή υποκύπτοντας στις δήθεν καλές της προθέσεις για το δίκαιο επιμερισμό των βαρών.


Είναι όμως έτσι;


Όχι φυσικά. Ήδη τα πρώτα σημάδια της διαιώνισης των προηγούμενων πρακτικών σφετερισμού του δημοσίου χρήματος και υπέρογκων αμοιβών στους ημετέρους αρχίζουν να εμφανίζονται στις στήλες των εφημερίδων, όχι δειλά, αλλά κραυγαλέα.


Απ’ όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου μέχρι τώρα έχουμε:

1. Την άρνηση δημοσιοποίησης του μισθού του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσου, γεγονός που εξόργισε τον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο.


2. Τα τεκταινόμενα, τόσο στο Διπλωματικό Γραφείο του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου όσο και στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Δ. Δρούτσα. Ενώ λοιπόν ο πρωθυπουργός όχι μόνον ευαγγελίζεται περικοπές, αλλά έχει ήδη βάλει μάχαιρα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, στο ίδιο του το Γραφείο και με τις ευλογίες αυτού του ιδίου, μια φιλότιμη υπάλληλος ενθυλακώνει μηνιαίως το ποσόν των 4.800 + 4.800 + 2.700 = 12.300 (στρογγυλεμένα) ευρώ τον μήνα!


3. Την κατανομή 28,000 ωρών, πλασματικών υπερωριών σε σαράντα υπαλλήλους του υπουργείου της κας Μπατζελή, ποσό που αναλογεί σε επιπλέον 500-600 ευρώ το μήνα για όλο το 2010, με τη δικαιολογία της εκκαθάρισης των οργανισμών βάμβακος και καπνού, οργανισμών που έπαψαν να υφίστανται από δεκαπενταετίας.

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται και η πρόσληψη σε κρατική ασφαλιστική εταιρία, 25 ατόμων μέσω πολυεθνικής εταιρίας μίσθωσης εργαζομένων, η οποία ενώ εισπράττει 1400 ευρώ το κεφάλι αποδίδει στα κεφάλια, δηλαδή στους εργαζόμενους τα μισά


4. Το συνεχιζόμενο «πάρτι» αμοιβών στον ΟΠΑΠ. Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση «κόβει» τα επιδόματα των δημόσιων υπαλλήλων και μειώνει τις δαπάνες, στον ΟΠΑΠ συνεχίζεται το πάρτι των υψηλών αμοιβών, του βολέματος των αρεστών, των «βλαπτικών» αποφάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του οργανισμού, όπως έλεγαν και οι εκπρόσωποι του λαού. Συνοπτικά, ενώ ορίστηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ.κ. Χάρης Σταματόπουλος και Γιάννης Σπανουδάκης αντίστοιχα, οι αμοιβές τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Πληροφορίες από τον οργανισμό αναφέρουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 15.500 ευρώ ο καθένας, ενώ τα πρόσθετα bonus θα ορισθούν στη σύμβασή τους.


Και μια τελευταία ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε κάτι και για τις αμοιβές των νέων διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων που διορίστηκαν πρόσφατα;

http://e-cynical.blogspot.com/2010/03/blog-post_23.html