Ροή ιστολογίων

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τα περιθώρια στενεύουν…

‘Ο χρόνος είναι χρήμα’, και στην περίπτωσή μας είναι και τα δύο … λίγα. Τα περιθώρια για την κυβέρνηση -που θα διανύσει μία από τις κρισιμότερες εβδομάδες για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου- στενεύουν. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι οι αντοχές των κρατικών ταμείων εξαντλούνται στα μέσα Απριλίου και ότι αμέσως μετά θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε νέο δανεισμό, ο οποίος επιβάλλεται να γίνει με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο από το 6,3% την τελευταία φορά.



Μέχρι τώρα η Αθήνα έχει δανειστεί περίπου 15 δις ευρώ από τα 54 δις που χρειάζεται συνολικά μέσα στο 2010. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επόμενο δάνειο θα πρέπει να είναι ύψους περίπου 25 δις ευρώ, αν και με μικρότερο από αυτό θα αντιμετωπιστούν πολλές από τις ανάγκες της χώρας.

Το θέμα τώρα είναι από πού θα προέρχεται αυτό το δάνειο. Με το πρόβλημα της Ελλάδας να έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της ευρωζώνης, καθώς μια ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ θα αποτελέσει αφενός πλήγμα στην ευρωζώνη, θα δημιουργήσει αφετέρου μία ζώνη δύο ταχυτήτων (πράγμα που ξορκίζει με παρέμβασή του σήμερα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης) με σοβαρές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, θεωρείται πιθανό να βρεθούν υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε περιθώριο λύσης εντός ΕΕ.

Εάν παρ’ ελπίδα όμως, το θέμα δεν καταστεί εφικτό να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής, όπως επιμένει να δηλώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις της, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τις ημέρες του Πάσχα να αποτελούν κρίσιμη περίοδο, αφού οι αγορές θα είναι κλειστές, γεγονός που συνιστά ‘ευκαιρία’ για την ενεργοποίηση της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την πλειονότητα των υπουργών να αντιδρούν, φοβούμενοι για τις συνέπειες, αλλά και για την επιβολή νέων ακόμα σκληρότερων μέτρων. Προς το παρόν, πάντως, μετά και τις τελευταίες επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συντηρείται η ελπίδα πως -έστω και στο ‘παρά ένα’-, θα προκύψει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση για την χώρα.

Το σενάριο αυτό ενισχύουν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ελπίδα συντηρεί και η έκκληση του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή) προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να έρθουν στην προσεχή Σύνοδο σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, που θα μπορούσε με συντονισμένα διμερή δάνεια να χρησιμοποιηθεί υπέρ της αντιμετώπισης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

Εντωμεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο το απόγευμα η διεξαγωγή της αναβληθείσας (λόγω σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίχθηκε από την ΝΔ) προ ημερησίας συζήτησης για την Οικονομία στη Βουλή. Εκεί, οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ανεβάζοντας τους τόνους, τρεις μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο ευρωπαϊκό ραντεβού του Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=37365