Αλέξανδρος Αποστόλου
"Ότι και αν είναι, την Πέμπτη τελειώνει". Με την φράση αυτή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο newstime, δείχνει ότι η υπόθεση της διάσωσης της Ελλάδας θα έχει ένα τέλος μέσα στην εβδομάδα, ανεξαρτήτως του ποιο θα είναι αυτό. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική πλέον και όλα δείχνουν ότι θα ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.
Αυτή τη στιγμή για την "σωτηρία" της χώρας υπάρχουν τρία σενάρια. Το πρώτο είναι να ανακοινώσει η Ευρώπη ένα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο, είναι να προσφύγει τελικά η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το τρίτο – και το πιο πιθανό – είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω. Δηλαδή, Ευρώπη και ΔΝΤ να συμπράξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα.Σε κάθε περίπτωση πάντως, η βοήθεια δεν θα έρθει με το …αζημίωτο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν σε συνταξιοδοτικό σύστημα, σε απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, σε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (π.χ. κατάργηση μονιμότητας κλπ) και σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (μέσω κυρίως των παρεμβάσεων στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα).
Αλλαγές οι οποίες αναμένεται να εγείρουν νέες κοινωνικές αντιδράσεις, μετά τις ανακοινώσεις των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, το ζήτημα πλέον είναι καθαρά πολιτικό και αποκλειστική υπόθεση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθηθεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει του υψηλού δανειακού της προγράμματος, όλα δείχνουν ότι ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε από το ΔΝΤ θα δοθεί κάποιο «κεφάλαιο κίνησης» στην χώρα. Η Ελλάδα δηλαδή, δεν πρέπει να περιμένει "ζεστό χρήμα", αλλά την ανακοίνωση ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας – με τα ανταλλάγματα που προαναφέραμε – το οποίο θα βρίσκεται στην διάθεση της χώρας, εφόσον το χρειαστεί.
Να σημειώσουμε, ότι οι δανειακές ανάγκες του κράτους μέχρι τα τέλη Μαΐου ανέρχονται σε 14,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να αντληθεί οπωσδήποτε, καθώς τόσα "χρωστάει" το Δημόσιο τους επόμενους δύο μήνες. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 18,6 δις. ευρώ από τις αγορές, από το σύνολο των 53 δις. ευρώ που είναι οι δανειακές ανάγκες του έτους.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα και πριν την Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ομολογιακή έκδοση. Στόχος μίας τέτοιας κίνησης θα είναι να επιβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να δανειστεί η χώρα, αλλά με απαγορευτικό επιτόκιο και άρα απαιτείται η στήριξη των ευρωπαίων εταίρων.
Το τελικό "ΟΚ" για το φορολογικό
Δύο μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να οριστικοποιήσει και να εγκρίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλαγές δεν αναμένονται σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και παρουσίασε το newstime. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο φορολογικό καθεστώς επέρχονται ριζικές αλλαγές, οι οποίες εντάσσονται κυρίως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι τόσο της ελάφρυνσης των φορολογούμενων.
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προσβλέπει κατά κύριο λόγο σε σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων που θα διασφαλίσουν την μείωση του ελλείμματος και όχι τόσο στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών απωλειών που προέκυψαν από την μείωση των μισθών και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, όμως σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων θα πλήξει και το σύνολο των φορολογούμενων. Μάλιστα, ένα από τα μέτρα που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, είναι αυτό της ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ όλων των επαγγελματικών κλάδων, πλην των ιατρών που εξαιρούνται βάσει σχετικής κοινοτικής οδηγίας.