Ροή ιστολογίων

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Έρχεται μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από ΕΕ – ΔΝΤ και ακολουθεί ο δανεισμός ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Στην κυριολεξία στο παρά πέντε φαίνεται ότι συγκλίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην δημιουργία ενός συνδυαστικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η λύση αυτή θεωρείται πιο ήπια σε σχέση με το ΔΝΤ σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Με την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα θα επιδιώξει να δανεισθεί από τις αγορές και να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της. Η λύση αυτή θεωρείται η πλέον ευέλικτη αλλά εμφανίζει και ρίσκα. Ο δανεσιμός του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί ή στις 29 Μαρτίου αν ανακοινωθεί σχέδιο στήριξης της Ελλάδος ή τον Απρίλιο και σίγουρα πριν τις 19 Απριλίου.
Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη επικρατούν 3 βασικές τάσεις.
Η γερμανική τάση που θεωρεί ότι ο παραδειγματισμός της Ελλάδος πρέπει να είναι αυστηρός και δείχνει τον δρόμο του ΔΝΤ.
Η Γαλλική τάση που επιδιώκει να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για την υπερχρεωμένη Ελλάδα αλλά δεν καλοβλέπει ως μοναδική λύση το ΔΝΤ
Η τάση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου κατανοούν ότι μετά την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.
Στην σύνοδο κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή πολλοί θεωρούν ότι τελικά θα υπάρξει λύση θα δημιουργηθεί ένας συνδυαστικός μηχανισμός ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος.
Η Ελλάδα δεν θέλει να προσφύγει στο ΔΝΤ και δεν θέλει να προσφύγει καθώς δεν θέλει τους ιέρακες του Ταμείου να ασκούν την οικονομική πολιτική της χώρας.
Η Ελλάδα βιώνει ιστορικές στιγμές και ιστορικές είναι οι στιγμές που βιώνει και η ΕΕ.

Ποιες είναι οι επιλογές της Ελλάδος και τι θα συμβεί ;

Η Ελλάδα θέλει στήριξη από την ΕΕ και χαμηλά επιτόκια
Η Ελλάδα επιδιώκει να επανέλθει στο παλαιό καθεστώς να δανείζεται με χαμηλά spread.
Θεωρεί ότι αν την στηρίξει η ΕΕ δηλαδή υπάρξει λύση εντός των κόλπων της ΕΕ τότε θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης μείωση του spread και η Ελλάδα σύντομα θα μπορεί να δανείζεται από την αγορά με φυσιολογικό κόστος.
Για την Ελλάδα αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Όμως θα δεχόταν και μια συνδυαστική λύση με στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ αρκεί η ΕΕ να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αν η Ελλάδα θεωρούσε λύση το ΔΝΤ θα είχε προσφύγει.
Δεν έχει προσφύγει για 4 βασικούς λόγους
1)Ποντάρει ότι θα υπάρξει λύση εντός της ΕΕ
2)Η Ελλάδα ακόμη μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με υψηλό κόστος αλλά μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.
3)Το επιτόκιο που δανείζει η αγορά είναι το επιτόκιο που θα δανείσει το ΔΝΤ
4)Στο ΔΝΤ προσφεύγει μια χώρα μόνο όταν δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές.

Τι θα μπορούσε να συμβεί

Η Ελλάδα αν τελικά υπάρξει μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει μια απόπειρα να δανεισθεί από τις αγορές.
Αν η απόπειρα είναι επιτυχής τότε είναι και το πιθανότερο να μην κάνει χρήση του μηχανισμού ωστόσο ο στόχος θα έχει επιτευχθεί το spread θα υποχωρήσει και οι συνθήκες δανεισμού θα έχουν βελτιωθεί.
Αν τις επόμενες μέρες ανακοινωθεί μηχανισμός βοήθειας στην Ελλάδα τότε είναι ξεκάθαρο ότι το spread θα υποχωρήσει αισθητά μεταξύ 200-250 μονάδες βάσης και σε αυτά τα επίπεδα το spread επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να δανεισθεί.
Αν δεν υπάρξει λύση και έρθει η νέα εβδομάδα χωρίς σαφή πρόταση το spread θα εκτιναχθεί ίσως όχι ακραία αλλά θα ενισχυθεί σημαντικά. Να βρεθεί σε μια τέτοια περίπτωση έως τις 400 μονάδες δεν αποκλείεται.


Το ρίσκο της χρεοκοπίας


Η έννοια της χρεοκοπίας είναι τρομακτική.
Όμως η Ελλάδα θα κατέφευγε στο ΔΝΤ μόνο αν δεν μπορούσε να δανεισθεί και για να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν είναι μονόδρομος αλλά δεν παύει να υφίσταται ως πιθανότητα.
Χρεοκοπία τι σημαίνει;
Η Ελλάδα δεν στηρίζεται από την ΕΕ και δεν καταφεύγει στο ΔΝΤ.
Άρα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια 6% και 6,5%. Όμως δεν μπορούν να διατηρηθούν αυτά τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα υψηλά επιτόκια ακυρώνουν την προσπάθεια να μειωθούν τα ελλείμματα.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον έχει αποκλειστεί η βοήθεια της ΕΕ και το ΔΝΤ ή συνεχίζει τον δανεισμό με τους επαχθείς όρους ή ανακοινώνει ότι δεν αποπληρώνει κουπόνια ομολόγων που λήγουν αλλά τα ανανεώνει με νέα ομόλογα δηλαδή στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην βοήθεια από την ΕΕ αν δεν υπάρξει θα στραφεί μόνη της στις αγορές και έσχατη λύση η στάση πληρωμών.

www.bankingnews.gr