Ροή ιστολογίων

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Μητσοτάκης: Είμαστε σε παραμονές δικτατορίας!...


Για την οικονομία, το πολιτικό σύστημα και τις αντοχές του, μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και τους Νέους Φακέλους, χθες Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι "χωρίς καμιά αμφιβολία βρισκόμαστε σε μία καμπή, η εποχή αυτή μου θυμίζει τις παραμονές της δικτατορίας, όταν ο πολιτικός κόσμος δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του και να εμποδίσει την δικτατορία που την βλέπαμε να έρχεται".
Σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για το τι...

φοβάται περισσότερο με τη σημερινή κατάσταση, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε το εξής: "Αυτό που με τρομάζει περισσότερο σήμερα, είναι η κοινωνική αναταραχή. Φοβούμαι. Η Ελλάδα ας προσγειωθεί ανώμαλα, αλλά ας προσγειωθεί. Γι’ αυτό κάνω έκκληση όλοι να σκεφτούν τις ευθύνες τους".
Παρόλα αυτά ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος παρά απαισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο ο οποίος ήδη διαγράφεται".
Παράλληλα, εκτίμησε ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας δε θα το λύσουμε στο εξωτερικό, θα το λύσουμε στο εσωτερικό παίρνοντας τα μέτρα που χρειάζονται για να προσαρμοστούμε προς τα σημερινά δεδομένα".
"Σήμερα χρειάζεται να κατεβάσουμε το επίπεδο του Ελληνικού λαού, πρέπει όλοι να φτωχύνουμε. Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση", συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις εκλογές του Οκτωβρίου, είπε ότι "η ΝΔ έκανε λάθος που έκανε εκλογές, έπρεπε πρώτα να πάρει τα επώδυνα μέτρα και αν χρειαζόταν να πέσει ώστε να έχει προετοιμάσει το έδαφος. Αυτό δεν έγινε γιατί δεν υπήρξε αρκετή αποφασιστικότητα. Από την αρχή κυβερνήσαμε διστακτικά".
Σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για το αν είχε επισημάνει στο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: "Όχι απλώς τα έλεγα από τότε, έδινα καθημερινά μάχες γιατί έβλεπα πού πηγαίναμε".
Σχετικά με το δανεισμό, είπε ότι τον εμποδίζουν "τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης. Πώς θέλετε να εμπιστευθεί ο άλλος, ότι είμαστε σοβαρό κράτος, όταν βλέπει αυτά τα πράγματα", αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Καραμανλή, είναι πολύ μεγάλη, αλλά επεσήμανε ότι "αν έπαιρναν εγκαίρως τις αποφάσεις δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε σήμερα".
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ντροπή του ελληνικού πολιτικού συστήματος το νόμο περί ευθύνης υπουργών και είπε ότι το πρώτιστο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για να αποκαταστήσει την τιμή του, η οποία πράγματι έχει τρωθεί, είναι να υπάγεται στην δικαιοσύνη όπως ο απλός πολίτης. "Το πρόβλημα αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε κατάρρευση το ελληνικό πολιτικό σύστημα", εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "αυτή την ώρα πρέπει να ξεχάσουμε τις διαφορές μας" και αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα είπε ότι "αν η Ελλάς πτωχεύσει αύριο, αν υπάρχει βαθιά κοινωνική αναταραχή την οποία όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθεί, θα θυμάται κανείς τα κόμματα; Θα αποτελούν θλιβερή ανάμνηση".
Τέλος, για την απόφαση Σιούφα με την οποία νομιμοποιήθηκαν υπάλληλοι στο γραφείο Μητσοτάκη στην Βουλή: "η απόφαση αυτή ήταν λάθος, ούτε ρωτήθηκα, ούτε θα την δεχόμουνα ποτέ, ήταν κακό μήνυμα".