Λύση τύπου Ουγγαρίας δηλαδή συνδυαστική οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα οι τραπεζίτες.Θεωρούν ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει το 60%-65% της οικονομικής βοήθειας και το υπόλοιπο 35% - 40% το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι το η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί υπό όρους έως και 10 φορές την συνεισφορά της στο ΔΝΤ δηλαδή 10 δις με επιτόκιο που θα κινηθεί μάλλον μεταξύ 4% και 4,2% δηλαδή στα επίπεδα προ της ελληνικής κρίσης.
Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπάρξει και στήριξη σε διμερές επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο θεωρούν ότι θα υπάρξει στήριξη της χώρας ενώ θεωρούν ότι την χειρότερη λύση την επιλογή του ΔΝΤ.
Αν δεν υπάρξει καμιά λύση ή συνδυασμός λύσεων τότε δεν αποκλείεται τον Μάιο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών προειδοποιούν οι τραπεζίτες.
Ένας τραπεζίτης επιμένει από τον Δεκέμβριο ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών τον Μάιο και επιμένει ακόμη και τώρα.
Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες τραπεζίτες προβληματίζονται πλέον ανοικτά κα θεωρούν ότι το σύστημα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα όπως και η οικονομία.
«Όταν φθάνουν οι τράπεζες να περιμένουν ως απομηχανή θεό την ΕΚΤ να δανεισθούν πάνω από 15 δις ευρώ στην δημοπρασία 6μνης διάρκειας στις 30 Μαρτίου είναι απόδειξη ότι το σύστημα δεν λειτουργεί εύρυθμα.
Είναι προφανές ότι η οικονομία ή θα στηριχθεί από την ΕΕ ή συνδυαστικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ ή θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Η στάση πληρωμών είναι το χειρότερο και το εφιαλτικότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί προειδοποιούν οι τραπεζίτες.
Στην ερώτηση υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα οι τραπεζίτες είναι σαφείς.
Αν ακολουθήσει την πολιτική αυτονομίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με ακριβό κόστος αλλά θα δανείζεται και πλέον είναι θέμα διαχείρισης και εφαρμογής των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Όμως είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται επί μακρόν με αυτά τα υψηλά επιτόκια. Αυτή την τακτική είχε ακολουθήσει και η Αργεντινή και εν συνεχεία χρεοκόπησε.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ο δανεισμός της Ελλάδος χωρίς στήριξη θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο, ωστόσο θεωρούν ότι η Γερμανία θα καμφθεί και τελικά θα υπάρξει στήριξη της Ελλάδος. Ήδη η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ ανέφερε ότι «η στήριξη της Ελλάδος είναι η έσχατη λύση». Η αναφορά αυτή αποτελεί υπαναχώρηση από την αρχική άτεγκτη στάση της.
Οι τραπεζίτες πάντως θεωρούν ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει ένα μέλος της απροστάτευτο καθώς θα ανοίξουν οι ασκοί οι Αιόλου με επιπτώσεις στην συνοχή της ΕΕ και του ευρώ.
Η οικονομική στήριξη θα έχει τα χαρακτηριστικά είτε της παροχής εγγυήσεων , είτε των αγορών ομολόγων από τράπεζες της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η Μέρκελ όπως και στην περίπτωση των Latesbank των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών είχε απειλήσει ότι θα τις αφήσει αβοήθητες ωστόσο στην κυριολεξία στην έσχατη στιγμή τις στήριξε.
Βέβαια υπάρχει και η συνδυαστική λύση δηλαδή ΕΕ και ΔΝΤ να στηρίξουν την Ελλάδα.
Η λύση μόνο του ΔΝΤ δεν αρέσει σε κανένα.
Η Ελλάδα θα δανεισθεί από το ΔΝΤ ωστόσο για τα επόμενα 3 χρόνια η οικονομία και η κοινωνία θα βρεθεί υπό καθεστώς απίστευτης λιτότητας.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει π.χ. να μειωθούν κατά 150 χιλ οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Η Ελληνική κυβέρνηση 1)δεν είναι όμως βέβαιο ότι θέλει να παραδώσει την χώρα στο ΔΝΤ 2)Δεν θέλει να μείνει με το στίγμα ότι κατέφυγε στο ΔΝΤ και 3)Είναι σαφές ότι δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
Πέτρος Λεωτσάκος
Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών εφημερίδων
(24-01-2025)
-
*Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών
εφημερίδων...*
[image: exofyllo]
Πριν από 13 δευτερόλεπτα