Μετά τα μέτρα του Φεβρουαρίου , η αγορά των τίτλων ζωντάνεψε, άρχισαν συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα spreads έμεναν ατάραχα. Οι διεθνείς αγορές μάς είχαν εμπιστευθεί, μπορούσαμε να βρούμε δάνεια, ο κίνδυνος της πτώχευσης είχε παρέλθει Η παρατεταμένη συζήτηση περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τείνει να καταστρέψει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε.
Διότι στο ΔΝΤ προσφεύγει ένα κράτος που τελεί υπό πτώχευση επειδή δεν μπορεί να βρει δάνεια. Ουδείς διανοείται να προσφύγει στο ΔΝΤ μόνο και μόνο επειδή θα πληρώσει τα δάνειά του λίγο ακριβότερα.
Είναι αυτονόητο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου: Κανείς δεν βάζει το κεφάλι του στο ΔΝΤ αν μπορεί να δανειστεί μόνος του.
Ως εκ τούτου, όταν κάποιο κράτος διαδίδει ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ, εισπράττει το εύλογο τίμημα: Κλονίζει την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτό Μπορούμε ακόμα και τώρα να τα βγάλουμε πέρα με ίδιες δυνάμεις και να μην καταδικάσουμε τη χώρα στον εξευτελισμό και στην επαιτεία, οδηγώντας την έξω από την ευρωζώνη.
Οι αγορές θα πειστούν όταν δουν απέναντί τους την πολιτική ηγεσία της χώρα να αποκλείει κάθετα την έξωθεν βοήθεια και απόλυτα σίγουρη για την επιτυχία των μέτρων της.
Παράλληλα πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει την επικοινωνιακή πολιτική της και να στρέψει το ενδιαφέρον των Μέσων και των αγορών σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως διαρθρωτικά μέτρα που θα αλλάζουν το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Ας σταματήσουμε λοιπόν τις άσκοπες μπλόφες και διαπραγματεύσεις κι ας τραβήξουμε τον δρόμο μόνοι μας.
Αλλωστε οι αγορές συνεχίζουν προς το παρόν να μας δανείζουν.
Αν παρ’ ελπίδα σταματήσουν, τότε βλέπουμε και τις ύστατες εξευτελστικές λύσεις.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Ο συντονισμός, δηλαδή, της κυβέρνησης και η κινητοποίηση της διοικητικής μηχανής ώστε να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και ανάπτυξης που έχουν εξαγγελθεί.
Η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που στοχεύει σε δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη είναι μέτρα επαρκή για να αποκατασταθεί βαθμιαία η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και να αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου.
Οποιεσδήποτε αλλες συζητήσεις και αναζητήσεις λύσεων ή ολιγωρία στην εφαρμογή των αποφάσεων προκαλούν σύγχυση και ανησυχία, δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και δεν συμβάλλουν στη μείωση των επιτοκίων
http://www.taseis.net/default.php?pname=Article&art_id=8819