Ροή ιστολογίων

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Bloomberg: «Αγαπητέ Γιώργο, ιδού τι πρέπει να κάνετε…»


… κατ' αρχήν εκνευρίστε κι άλλο τους Γερμανούς! Με μία επιστολή προς των πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο αρθρογράφος του Bloomberg κ. Matthew Lynn, δίνει συμβουλές προς… ναυτιλομένους, με αρκετές δόσεις χιούμορ και με κάποιες ειρωνικές πινελιές, για διέξοδο από την κρίση.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει, καλύτερα να ξεχάσουμε εμείς οι Έλληνες όλα αυτά που λέγονται για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι κάτι που "βολεύει" μία προεκλογική περίοδο στη Γαλλία. Όμως πραγματικά αυτό που μετράει είναι τελικά το εθνικό συμφέρον και τώρα, το να σωθεί η αξιοπιστία του ευρώ, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο… "κύριος Γιώργος", είναι να πάει λίγο ακόμα κόντρα στους Γερμανούς. Έτσι κι αλλιώς, ο γερμανικός λαός δεν φημίζεται για το χιούμορ του. Ήδη κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν αναφερθεί στον Ναζισμό, και αυτό είναι μία πολύ καλή αρχή.

Όμως, για σκεφτείτε και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποίος ηττήθηκε; Πού είναι η "Γερμανική δόξα"; Και μην ξεχνάτε και τους Γότθους. Δεν κατέστρεψαν την Ελλάδα πριν βουλιάξουν την Ρώμη;

Όπως και να έχει, η ουσία είναι να κουραστούν τόσο οι Γερμανοί, ώστε να αρνηθούν κάθετα την διάσωση της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο κ. Lynn. Ναι, καλά διαβάζετε! Μία γερμανική διάσωση είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα. Απλά θυμηθείτε την τελευταία χώρα που έσωσε η Γερμανία: την παλιά Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία! Για μία ολόκληρη γενιά μετά, η χώρα ζούσε στο χάος. Αν αυτό έκαναν στον ίδιο τους τον λαό, φανταστείτε τί θα κάνουν στους Έλληνες.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα ζήσει πολλά χρόνια αποπληθωρισμού. Θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα και όλοι θα δουλεύουν μέχρι τα 75 τους. Αν αυτό θέλουν να ζουν στην Γερμανία, δικαίωμά τους. Αλλά γιατί οι Έλληνες να υποστούν τα γερμανικά "Θέλω";

Γι αυτό λοιπόν, αναγκάστε τους Γερμανούς να φτάσουν στο σημείο ώστε η διάσωση της Ελλάδας, να είναι πολιτικά αδύνατη. Το επόμενο βήμα είναι κήρυξη στάσης πληρωμών στα χρέη σας. Πείτε στους κατόχους ελληνικών ομολόγων πως δεν έχετε πια χρήματα και πείτε τους να ασχοληθούν με το Ντουμπάι καλύτερα. Τι θα κάνουν; Θα εισβάλλουν στην χώρα;

Μπορεί τα spreads στις περιφερειακές χώρες του ευρώ, να εκτοξευθούν, αλλά να μην σας νοιάζει καθόλου. Ούτε και οι συνέπειες στο ευρώ να μην σας νοιάξουν. Αφού λοιπόν όλοι οι άλλοι είναι εγωιστές, γίνετε επιτέλους κι εσείς. Το πρόβλημα με τα ομόλογα θα είναι πια δικό τους. Και σε ότι αφορά στα spreads, αν κηρύξετε default, τί σας νοιάζει;

Βέβαια, οι τράπεζές σας θα χτυπηθούν, και εδώ είναι το πρόβλημα. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα της χώρας; Εδώ έχει ενδιαφέρον…Η λύση είναι, κύριε Γίωργο, να αρχίσετε τα τηλεφωνήματα. Πρώτον καλέστε τον κ. Πούτιν.
Οι Ρώσοι θέλουν σαν τρελοί ένα λιμάνι στην Μεσόγειο, εδώ και δεκαετίες, και ο κ. Πούτιν δεν θα σας ζητήσει καν υποσχέσεις. Απλά τονίστε του ότι με το πετρέλαιο τώρα κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, υπάρχουν κάποια έξτρα δισ. στο Κρεμλίνο. Αλλά φροντίστε να μαγνητοφωνήσετε την συνομιλία και να την στείλετε αμέσως στο CNN.

Έτσι, μετά τηλεφωνείστε στον Ομπάμα, και με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον αυτή την περίοδο, το ΔΝΤ σίγουρα - με αφορμή της Ελληνο-Ρωσική συνομιλία - θα βοηθήσει και μάλιστα με ευνοϊκότατους όρους.

Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr