Ροή ιστολογίων

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Απίστευτη απογοήτευση του κόσμου.



Η δημοσιονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά και η αίσθηση της αδικίας και αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επηρεάζουν και επιδρούν καταλυτικά στις αποτυπώσεις των ευρημάτων της συνδρομητικής έρευνας Forum της Metron Analysis η οποία διεξήχθη από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου 2010 (η εξαγγελία των νέων μέτρων έγινε στις 3 Μαρτίου).
Το μείγμα των επιλογών της κυβέρνησης δεν είναι αποδεκτό από την κοινωνία. Παρά την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης δύσκολων και σκληρών μέτρων, το συγκεκριμένο μείγμα δεν οδηγεί.....
στην απαραίτητη συναίνεση και συγκατάθεση, με αποτέλεσμα, να κυριαρχεί μία συνολική απογοήτευση. Ο θυμός του κόσμου απευθύνεται και προς τα δύο κόμματα εξουσίας που διαχειρίστηκαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας την εκλογική επιρροή τους στο πολύ χαμηλό 58,2% (ΝΔ: 23,4%, ΠΑΣΟΚ: 34,8%). Και τα δύο, σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές.
Τα ποσοστά αυτά βέβαια καταγράφονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό, αποχή) που φτάνει σχεδόν στο 20%, ενώ και το ποσοστό της βεβαιότητας ψήφου (πόσο σίγουροι είναι για την πρόθεση ψήφου που δήλωσαν) περιορίζεται στο 63,2% δηλαδή, τουλάχιστον 10 μονάδες χαμηλότερα από τις συνήθεις τιμές του συγκεκριμένου δείκτη. Η ανάγκη για τη «νέα μεταπολίτευση», που με έμφαση έχει θέσει ο Α. Σαμαράς, περιγράφεται πλέον πολύ χαρακτηριστικά και στους δείκτες των δημοσκοπήσεων.
Οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης (60,3%) ή και επικείμενης χρεοκοπίας (27,7%) συνθέτοντας ένα συντριπτικό 88% απογοήτευσης, γεγονός που επιδρά άμεσα σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης και αισιοδοξίας. Το 74,1% απαντά ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ μόνο το 12,9% ελπίζει ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα μετά από ένα χρόνο. Οι 2 στους 3 άλλωστε (66,5%) πιστεύουν ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, ενώ ο βαθμός αισιοδοξίας για τα προσωπικά και επαγγελματικά τους σχέδια μετρήθηκε μόλις στο 27,7% πρώτη φορά τόσο χαμηλά στις αντίστοιχες έρευνες οι οποίες διεξάγονται σταθερά από το 2002.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες θεωρούν κατά 70,5% ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση (22,4% απάντησε ότι πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση) δεδομένου ότι, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης χαρακτηρίζονται άδικα κατά 67,6% (δίκαια απάντησε το 25,5%) χωρίς καν να θεωρούνται αποτελεσματικά, αφού το 55,2% τα χαρακτήρισε αναποτελεσματικά έναντι μόνο του 34,9% που απάντησε αντίθετα. Την ίδια ώρα και παρά το κλίμα του γενικότερου φόβου που είναι λογικό να οδηγεί στην αποδοχή ακόμα και «σκληρών» μέτρων, μόνο το 56% χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα μέτρα αναγκαία με το 39,5% να τα θεωρεί υπερβολικά, ενώ μόλις 1 στους 3 (34,4%) δηλώνει διατεθειμένος να κάνει ο ίδιος θυσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Απίστευτη απογοήτευση και μη αποδοχή από τα 2/3 των πολιτών.