Ροή ιστολογίων

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Εφτασε το ΔΝΤ ― και μετά;

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκλιπάρησε τους εταίρους στην Ε.Ε. για πολιτική στήριξη. Την έλαβε. Φανερά, δεν ζήτησε χρήματα, διακήρυξε ότι η Ελλάδα θα στηριχτεί στις δυνάμεις της ― ενώ τα επιτόκια εκτοξεύονταν και οι αγορές έστηναν πάρτι με τα ελληνικά ομόλογα. Δεν έλαβε χρήματα. Επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας σε δύο κύματα ― και πάλι οι αγορές δεν ηρέμησαν. Επέσεισε την απειλή (εναντίον ποίων; της Ε.Ε.;) ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ του επεβλήθη, ως μέρος της υβριδικής βοήθειας, από την ευρωζώνη.

Εντέλει τι πέτυχε η πρωθυπουργός για την Ελλάδα; Πολιτική στήριξη με σφιγμένα δόντια, και ένα περίπλοκο σχέδιο δανεισμού περίπου 22 δισ. ευρώ, μέσω του ΔΝΤ, σε περίπτωση που η χώρα δηλώσει αδυναμία να δανειστεί (χρειάζεται 50 δισ. έως το τέλος του έτους). Μόνο ορατό κέρδος, η προσφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, να συνεχίσει να δέχεται τα κρατικά ομόλογα ― αλλά αυτό αφορά κυρίως τις τράπεζες και μόνο εμμέσως τις πληττόμενες από την ύφεση κοινωνίες.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδος η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στις αγορές για κεφάλαια, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της χώρας. Το ύψος των επιτοκίων που θα ζητήσουν οι αγορές ασφαλώς δεν επηρεάζεται από την στήριξη-με-σφιγμένα-δόντια της κ. Μέρκελ. Ο επαχθής δανεισμός θα συνεχιστεί. Το χρέος της χώρας θα εξακολουθήσει εκρηκτικό. ΟΙ καταθέτες θα εξακολουθήσουν να σηκώνουν χρήματα και να τα βάζουν σε θυρίδες και στρώματα. Η βενζίνη θα πετάει πάνω από το 1,50. Η ύφεση θα συνεχίσει να επελαύνει. Τίποτε δεν θα έχει αλλάξει.

Μόνο ο κ। Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να δηλώνει ικανοποιημένος και αισιόδοξος ― με απολεσθείσα εθνική κυριαρχία, με τουρκικά πλοία να αρμενίζουν στις Κυκλάδες, με αποσιωπώμενη τη χρεοκοπία. Ακριβώς όπως έπραττε και ο Κ. Καραμανλής.

http://vlemma.wordpress.com/2010/03/27/imf/