Ακούμε τις τελευταίες ημέρες τον κ. Γ.Παπανδρέου να λέει ( σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε πριν λίγους μήνες ) ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, χωρίς την οικονομική στήριξη κανενός . Την Πέμπτη δε, υπάρχει μια σύνοδος κορυφής από την οποία δεν ξέρει κανείς τι μπορούμε πλέον να περιμένουμε μετά το αποτυχημένο διπλωματικό και οικονομικό «πόκερ» που επιχείρησε να παίξει η κυβέρνηση.
Τι εκτιμώ πλέον ότι μπορεί να περιμένουμε από την σύνοδο κορυφής; Στην ουσία την Πέμπτη θα επαναληφθεί το έργο του Φεβρουαρίου. Δηλαδή ότι έχουμε την πολιτική τους στήριξη και απλά θα προστεθεί ότι ο μηχανισμός είναι πλέον έτοιμος και …σε περίπτωση που χρειαστεί ….θα ενεργοποιηθεί.
Αυτό όμως από μόνο του είναι δυνατόν να αποκλιμακώσει τα spreads; Θεωρώ πως όχι!
Δυστυχώς σε λίγες ημέρες θα έχουμε κλείσει ένα εξάμηνο μιας τεράστιας ταλαιπωρίας της χώρας μας ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε χειριστεί την κατάσταση , πολύ καλύτερα.
Μην ξεχνάμε ότι το ΠαΣοΚ έφερε και ψήφισε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε ότι όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα μετά την 2α Φεβρουαρίου εκρίθησαν εντελώς ανεπαρκή , ενώ θα μπορούσαμε τότε να είχαν ληφθεί τα μέτρα που τα πήραμε στις 3 Μαρτίου.
Άρα αυτό που στην ουσία θα συμβεί στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης θα είναι ότι θα έχουμε πολλών λογιών υποστηρίξεις , αλλά καμιά από αυτές δεν θα είναι « πάρτε τα χρήματα που χρειάζεστε τον Απρίλιο και Μάιο». Αντίθετα εκεί που θα συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι «βγείτε στην αγορά και κοιτάτε να τα καταφέρετε όσο μπορείτε καλύτερα».
Αλλά πως είναι δυνατόν οι αγορές να πεισθούν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο( έστω και με δεύτερο και τρίτο πακέτο μέτρων, αλλά ίδιων με την φιλοσοφία του πρώτου ) όταν αυτό που διαπιστώνουν και οι πλέον αδαείς είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν παράγει;
Στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση και σε διάφορες μη παραγωγικές δαπάνες. Όλο το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας στηρίζετε πάνω σε σαθρούς οικονομικά πυλώνες ,όπως το Δημόσιο και οι επιδοτήσεις. Αυτοί οι σαθροί πυλώνες σε καιρούς κρίσεις καταρρέουν θορυβωδώς. Απομένει και τρίτος πυλώνας , ο κατασκευαστικός και η Διαχείριση ακινήτων, ο οποίος μπορεί να μην είναι σαθρός όπως οι δύο προηγούμενοι , όμως σε καιρούς κρίσης αδυνατεί να στηρίξει μοναχός του μια ολόκληρη οικονομία.
Ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία, φθίνει συνεχώς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το εμπόριο μπορεί να συμμετέχει με 14,86% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά η δραστηριότητα αυτή σχετίζεται περισσότερο με την εγχώρια ζήτηση (κατανάλωση) παρά με παραγωγή υπεραξίας.
Η ελληνική οικονομία ούτε ανταγωνιστική είναι ούτε οι δαπάνες είναι παραγωγικές. Απομένει ο τουρισμός τον οποίο έχουμε βαλθεί να υποστεί «βιασμό» εκ των έσω. Οι κινήσεις της κυβέρνησης αυτό σηματοδοτούν άλλωστε μέχρι στιγμής. Μία τέτοια οικονομία λοιπόν είναι καταδικασμένη να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγορές. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση..
Γιατί εάν το γνώριζε θα είχε ενεργοποιήσει και εφαρμόσει άμεσα το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων (ν. 3775/2009). Συγκεκριμένα, για μεγάλες επενδύσεις, ειδικά σε τομείς όπως βιομηχανία, ενέργεια, τουρισμός και υψηλή τεχνολογία και καινοτομία, ορίστηκε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, μέσω της « Invest in Greece ΑΕ», που λειτουργεί ως Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών ( one – stop – shop ).
Γιατί εάν το γνώριζε θα είχε προχωρήσει άμεσα στην Επαν-ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου. Αυτού που το ίδιο το Πασοκ αναγνώριζε ότι είναι ο πιο επιτυχημένος που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα. Αλλά παρ’ όλα αυτά τον …έχει παγώσει.
Γιατί εάν το γνώριζε θα είχε φροντίσει άμεσα να οριστικοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Μικρομεσαίες και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις) , ενός ταμείου (χαρτοφυλακίου) κεφαλαίου, που είχε συσταθεί επί Νέας Δημοκρατίας και σκοπό είχε να δοθούν εγγυήσεις δανείων για μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν από 1 έως 3 χρόνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Γιατί εάν τελικά γνώριζε πώς να κινεί τα νήματα μιας οικονομίας δεν θα πληρώναμε σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους από την άνοδο των spreads.
Γι` αυτά και για πολλά ακόμα άλλα οι αγορές δεν πρόκειται να εφησυχάσουν και τα spreads να υποχωρήσουν στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο καλοκαίρι επί της κυβέρνησης της ΝΔ. Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι προσδοκιών τόσο από την σύνοδο κορυφής , όσο και από τη διεθνή αγορά.
http://www.politis-gr.com/?p=1191