Ροή ιστολογίων

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Χρεωμένες όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες

Σοβαρό πρόβλημα για τις αναπτυγμένες οικονομίες δημιουργεί η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, ενώ η περιστολή των μέτρων που είχαν ληφθεί για την ενίσχυση των οικονομιών δεν θα επαρκέσει για την επαναφορά των δημοσίων ελλειμμάτων σε συνετά επίπεδα, σύμφωνα με τον β’ διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου John Lipsky.

Σε ομιλία του στο Πεκίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Lipsky δήλωσε πως όλες οι χώρες του G7 εκτός από τον Καναδά και τη Γερμανία θα έχουν έως το 2014 τον λόγο του κρατικού χρέους προς το ΑΕΠ σε επίπεδα πάνω από 100%. Ήδη, φέτος ο μέσος αυτός λόγος για τις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ανάλογα του 1950 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρομοίως, ο λόγος κρατικού χρέους/ΑΕΠ σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες έχει φθάσει επίσης σε ανησυχητικά επίπεδα.

Κατά τον Lipsky η άνοδος στα κρατικά χρέη εμφανίζεται σε μία περίοδο που οι πιέσεις από τις αυξανόμενες δαπάνες για την υγεία και τις συντάξεις πληθαίνουν. Τα πακέτα ενίσχυσης των οικονομιών αναλογούν στο 10% της προβλεπόμενης αύξησης των χρεών, οπότε η απόσυρσή τους δεν επαρκεί για τη συρρίκνωση χρεών και ελλειμμάτων.

Οξεία η πρόκληση του χρέους για τo G7 κατά το ΔΝΤ

‘Η αύξηση των κρατικών χρεών μπορεί να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να τα εξαλείψουν μέσω του πληθωρισμού ή της χρεοκοπίας εφόσον αποτύχει η έγκαιρη υλοποίηση δημοσιονομικών μέτρων’ δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Pacific Investment Management Co., Mohamed A. El-Erian στις αρχές του μήνα. Αντίστοιχα, ο συγγραφέας του ‘Ο μαύρος κύκνος’ Nassim Nicholas Taleb, δήλωσε στις 12/3 πως ανησυχεί για φαινόμενα υπερπληθωρισμού καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρεώνονται ολοένα και περισσότερο τυπώνοντας χρήμα.

Τέλος, όπως δήλωσε ο David Cohen, οικονομολόγος της Action Economics στη Σιγκαπούρη, ‘ενώ η γενική εικόνα στον κόσμο είναι ενθαρρυντική σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω συγκράτησης του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και η ανησυχία πως η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί μία γενικότερη πρόβα για τα προβλήματα των αναπτυγμένων οικονομιών’.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=144121