Ροή ιστολογίων

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Γαλλο-γερμανική συμφωνία για εμπλοκή ΔΝΤ;

Να στηρίξουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόβλημα του ελληνικού δανεισμού φαίνεται να αποφάσισαν από κοινού την Τρίτη Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Eν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία έδειξε πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:

-Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

- Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

"Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων", σημείωσε ο αξιωματούχος.

"Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή", προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία, συνιδρυτές της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ. Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ.

Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=37723