Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Βρυξέλλες: Ανοίγει ο δρόμος για διμερή βοήθεια

Βρυξέλλες, ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Δημοσιεύθηκε: 16:44 - 16/03/10 | Τελ. Ενημ.: 17:43 - 16/03/10

Η ασυμφωνία των υπουργών οικονομίας της ΕΕ για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ανοίγει την πόρτα για διμερή βοήθεια καθώς ούτε το Ecofin κατάφερε να βρει μια κοινή συνισταμένη πέρα των δηλώσεων ότι «ο μηχανισμός βοήθειας υπάρχει και θα τεθεί σε λειτουργία όταν και εφόσον χρειαστεί».

Το θέμα πλέον παραπέμπεται και επισήμως στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 25-26 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί έλληνας αξιωματούχος η κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευτεί με χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους δανεισμούς της χωρίς να χρειάζεται να υποχρεωθεί σε αυστηρότερες δεσμεύσεις.

Η αδυναμία για ομοφωνία των ευρωπαίων σε επίσημο επίπεδο διευκολύνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο που φαίνεται πως τελικά είναι και η επικρατέστερη λύση. Δηλαδή, χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευτεί καμία χώρα με τους φορολογούμενούς της ή και να συνεισφέρει εν καιρώ κρίσης σε κάποιο ταμείο στήριξης από τον δικό της προϋπολογισμό, να «σπρώξει» τράπεζες της χώρας της να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο.

Πιο ειλικρινής πάνω στο θέμα ήταν ο βέλγος υπουργός οικονομίας, ο οποίος δήλωσε στο περιθώριο του Ecofin ότι «όποια χώρα θέλει μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και το Βέλγιο είναι έτοιμο».

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγκάδο δήλωσε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό προς συζήτηση και ότι η «Ελλάδα δεν ζήτησε ακόμα βοήθεια καθώς βάζει σε εφαρμογή τα μέτρα που θα της επιτρέψουν να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν που επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος. Έτσι, η «μάχη» για τα επιτόκια δανεισμού θα δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, όπου η Ελλάδα θα κληθεί τελικά να ανοίξει τα χαρτιά της: Χρειάζεται βοήθεια ή όχι, πόσα χρειάζεται να δανειστεί και με τι επιτόκιο και τι είναι διατεθειμένη να «δώσει» ως αντάλλαγμα.

Τα σενάρια που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τέσσερα:

1. Η πρόταση που προωθεί το προεδρείο του Eurogroup για την έκδοση ευρωομολόγου μεσοπρόθεσμα και εάν χρειαστεί άμεση χρηματική υποστήριξη, η μορφή της να αποφασιστεί σε επίπεδο ευρωζώνης την δεδομένη χρονική στιγμή.

2. Η πρόταση της Γερμανίας για την δημιουργία ενός ταμείου στήριξης που όμως προϋποθέτει πολύ χρόνο αλλά και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

3. Η πρόταση σφήνα της Ισπανικής προεδρίας για εγγυήσεις των μελλοντικών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου από το σύνολο της ΕΕ.

4. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο με τις χώρες της Ε.Ε. να «σπρώχνουν» τις τράπεζές τους να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της οποίας εξετάζεται αύριο από την Κομισιόν έχει τις ίδιες ανησυχίες με την Ελλάδα για κερδοσκοπικές κινήσεις.

«Το ζήτημα είναι η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και οι σημαντικές δημοσιονομικές προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να μην εξανεμιστούν από τα υψηλά επιτόκια μεσοπρόθεσμα. Δεν πρέπει να κοιτάμε το σήμερα αλλά και το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και τα διαρκή υψηλά επιτόκια θα απορροφήσουν ό,τι εξοικονομήσεις από τις δαπάνες γίνονται σήμερα,» σχολίασε Ισπανός αξιωματούχος στο περιθώριο του Eurogroup, προφανώς έχοντας στο μυαλό του προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ίδια του η χώρα.

Πράσινο φως από το Ecofin

Οι 27 επικρότησαν τις προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση και στα συμπεράσματα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και την άποψη ότι τα μέτρα είναι επαρκή για το 2010.

Μάλιστα στην συνέντευξη τύπου του Ecofin, ο Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «η πρόβλεψη για ρεαλιστική μείωση του ελλείμματος κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες φέτος έγινε βάσει των εκτιμήσεων για ύφεση 2,25% (εκτίμηση Κομισιόν) και όχι -1,2% που είναι η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης».

Η εξέλιξη αυτή δίνει δίμηνη ανάσα στην ελληνική πλευρά που πλέον δίνει ραντεβού με την ΕΕ στις 17 Μαΐου όπου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων.

«Τον Μάιο το Εcofin θα επανέλθει και θα εξετάσει το θέμα της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό αλλά και τις προοπτικές για το 2011 και 2012», δήλωσε ο Ο. Ρεν.

"Ανοικτή γραμμή" Παπανδρέου - Θαπατέρο

Ανοικτή γραμμή με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαικής Ενωσης ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο φαίνεται πως διατηρεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Ισπανική πρόταση για εγγυήσεις από πλευράς της ΕΕ μελλοντικών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου ώστε να υπάρξει ισορροπία στα σπρέντ είναι και η γραμμή που θα ακολουθήσει η γείτονα χώρα ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα η θέση της Ισπανίας εκφράστηκε μέσω της υπουργού οικονομίας της χώρας, Ελενα Σαλγκάδο η οποία τόσο κατά την διάρκεια του γιούρογκρουπ όσο και του εκοφίν ανέφερε ότι «ένας από τους πιο βιώσιμους τρόπους με τον οποίο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν αυτή δεν μπορέσει να συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές με λογικό κόστος, θα ήταν να εγγυηθούν τις μελλοντικές της εκδόσεις ομολόγων».

Η τοποθέτηση αυτή αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας ΕΕ την οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο. Ελληνες διπλωμάτες καλωσόρισαν την στάση της Ισπανίας σχολιάζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να δανειζόμαστε σε λογικά πλαίσια» και ανέφεραν ότι περιμένουν την διαμόρφωση των θέσεων κατά την σύνοδο κορυφής.

Ηδη από την προηγούμενη Σύνοδο η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία σχημάτισαν το λεγόμενο μπλοκ του Νότου ώστε να περάσει η γραμμή ενός ξεκάθαρου ανακοινωθέντος κατά των κερδοσκόπων και να ανακοινώσει η ΕΕ ότι ξεκινάει συζητήσεις για την δημιουργία ομπρέλας στήριξης των χωρών που πιθανότατα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα δανεισμού.


Τι δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συμβουλίων και την επικύρωση των ελληνικών μέτρων εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε την πάγια θέση ότι η χώρα μας δεν ζήτησε χρηματική βοήθεια αλλά πολιτική στήριξη.

«Καλωσορίζουμε τις αποφάσεις του Eurogroup να προχωρήσει (ο μηχανισμός) και να γίνει πιο λειτουργικός εν όψει της συνόδου κορυφής όπου θα δούμε την τεχνική λειτουργία του. Χθες το βράδυ εξετάσαμε διάφορα σενάρια και αναμένουμε να δούμε τον μηχανισμό. Δεν έχουμε ζητήσει χρηματική αλλά πολιτική υποστήριξη και λογικά επιτόκια δανεισμού,» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο των επιτοκίων που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κατά την τρέχουσα περίοδο. Όμως συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πρόκειται για ζήτημα ανάκτησης της αξιοπιστίας και είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη ανοικοδομείται".

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων και για το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας "χρειαζόμαστε περισσότερο συντονισμό στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και χρειαζόμαστε θεσμούς που θα βοηθούν χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία.

Με αυτή την φράση, ο Γ.Παπανδρέου ανοίγει και πάλι την πόρτα του ΔΝΤ αφού η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες που έλαβε βοήθεια από τον διεθνή οργανισμό.

Ουδέν νεότερο για CDS

Στο παρασκήνιο κινήθηκε και πάλι το θέμα των CDS με τους αξιωματούχους της Κομισιόν να μην τοποθετούνται επισήμως.

"Δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο τους" ανέφερε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ένας απο αυτούς.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/573524/Article.aspx