Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Το νέο –αυτοδιοικητικό – «σύστημα ΠΑΣΟΚ»

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (τι ωραία φράση, νιώθω συνυπεύθυνος), εισάγει μια νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση:

Καταργούνται οι νομαρχίες, μειώνονται μέσω συγχωνεύσεων οι δήμοι, ο περιφερειάρχης γίνεται αιρετός.

Ως εδώ όλα καλά. Να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

1. Ο περιφερειάρχης επιλέγει τους αντιπεριφερειάρχες από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και μαζί συγκροτούν την περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.

2. Οι αντιπεριφερειάρχες διακρίνονται σε θεματικούς και τοπικούς. Οι αρμοδιότητες των τελευταίων συμπίπτουν με τις πρώην Νομαρχίες.

3. Θεσμοθετείται το «Περιφερειακό Συμβούλιο» με αναβαθμισμένο το ρόλο της αντιπολίτευσης. (εδώ μπαίνει τελεία, φανταστείτε ελεύθερα)

4. Καθιερώνεται «Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας, όπου μαζί με τους παραπάνω συμμετέχουν οι δήμαρχοι , εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών» (γιατί υπάρχει και η κοινωνία των ασβών αλλά είναι αυτοδιοικούμενη,) «εκπρόσωποι ΜΚΟ» (μην ανησυχείτε, εδώ είναι τα παιδιά), «οργανώσεις εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων, κ.ο.κ.». (απαραίτητος ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας με τέτοιο συνωστισμό)

5. Εισάγεται «ο περιφερειακός συνήγορος», με επιλογή από τα 2/3 του Περ. Συμβουλίου, «ένα πρόσωπο κύρους» (!!!!), το οποίο αναλαμβάνει τη διαμεσολάβηση μετά πολιτών και επιχειρήσεων (ε, ρε γλέντια)

6. Όλα τα παραπάνω δημιουργούνται και στο επίπεδο του Δήμου: δήμαρχος, θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι, εκτελεστική επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημαρχιακή Επιτροπή, Συμβούλιο Διαβούλευσης, συνήγορος του δημότη και συνήγορος της επιχείρησης (εδώ πάρτε δραμαμίνη, έχει κι άλλο)

7. «Θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων στη θέση των 13 Διοικητικών Περιφερειών» (η πλέρια δημοκρατία τελειώνει κάπου εδώ), με κριτήριο τις «νέες σχέσεις που δημιουργούν τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα δίκτυα υποδομών». Το χέρι του κεντρικού κράτους είναι εδώ.

8. Επίσης, συνίσταται «Ειδική Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ», στην έδρα κάθε Γενικής Διοίκησης, με αρμοδιότητα τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους (είμαστε βέβαιοι ότι θα παρανομήσουν..)

Και προίκα; Βεβαίως κύριοι, στην ΕΛΛ.Α.Δ.Α ζούμε (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μετεξέλιξη του Θησέας, όπως είχε μετονομασθεί το Ε.Π.Τ.Α.) ύψους 4 δις ευρώ (λεφτά υπάρχουν) το οποίο «θα χρηματοδοτήσει κυρίως μη επιλέξιμα, από το ΕΣΠΑ, αναπτυξιακά έργα και δράσεις άμεσης προστιθέμενης αξίας». (πεδίον δόξης λαμπρόν).

Δύο σκέψεις μόνο να παραθέσω:

«Οι μικροί πρωθυπουργοί» θα είναι πολύ μικροί, νομάρχες εκλεγμένοι σε μεγαλύτερες χωρικές ενότητες.

Η πραγματική εξουσία και οι πόροι θα βρίσκονται στις 7 Γενικές Διοικήσεις, η ατομική ευθύνη θα χάνεται μέσα στα διάφορα συλλογικά όργανα.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ
http://www.antinews.gr/?p=37632