Ροή ιστολογίων

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Από τα έργα του “δεν χρωστάω σε κανένα”

* In: ΔΙΑΠΛΟΚΗ| ΔΙΑΦΘΟΡΑ| ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ| ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ| ΠΑΣΟΚ
* Γράψτε ένα σχόλιο

Αρθρο 2: Μην κρύψεις κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί.
Αρθρο 5: Μην κάνετε χάρες σε συμφέροντα!
Αρθρο 8: Μην μπλέκετε με συμφέροντα

Τωρα μάλιστα μας πείσατε… ενα παράδειγμα μόνο ως ενδειξη οτι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μιλάει για μέτρα με αισθήμα δικαίου, ισονομίας ή βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, κάθε μορφής κατεστημένων συμφερόντων και συντεχνιών, κλπ. ειναι το εξης:

Να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση τα κριτήρια και τους λόγους για τους οποίους ο επι σειρά ετων καταχρηστικός συντελεστής ΦΠΑ 4,5% που απολαμβάνουν οι κάθε μορφής εκδοτικές επιχειρήσεις (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πορνοπεριοδικά, κλπ.) έγινε μόλις 5% και δεν έγινε 21%, όπως άλλωστε η συντρηπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Να σκεφτεί κανείς οτι ακόμα και τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν 10% ΦΠΑ. Εκτός κι αν η “τροφή” και εν γένει οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι εκδοτες και τα μέσα τους, είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωσή μας ωστε να εκφράσουμε προκαταβολικά την ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση που σκέφτεται πρίν απο εμάς για εμάς και το δικό μας καλό!

Ανεπίσημα σχολίασαν οτι αν υπάρξει μια αύξηση στο ΦΠΑ στο 21%, θα αυξηθεί πολύ η τιμή των εφημερίδων και πορνοπεριοδικών! Ε και? Μήπως οταν πέφτει η τιμή του χαρτιού αυτοί οι κύριοι μειώνουν αντίστοιχα τις τιμές των προϊόντων τους? Τα τελευταία 10 χρόνια η τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού έχει πέσει κατά 15% αλλά στο ίδιο διάστημα οι τιμές των φυλλάδων τους αυξήθηκε κατά 500%!!! (μήπως δεν αγοράζαμε τότε τις κυριακάτικες εφημερίδες πρός 200 δρχ. και τώρα πρός 1.000 δρχ περίπου?). Ας αυξήσουν λοιπόν τις τιμές των έντυπων τους. Θα είναι μία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Θα αγοράζουμε με 2-3 εφημερίδες την εβδομάδα αντί των 7-8 και άλλα 2-3 περιοδικά τον μήνα αντί 5-6 επίσης. Τουλάχιστον θα μας κάνει και καλό γιατι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και όριμα και όχι σύμφωνα με τα συμφέρονται και τίς σκοπιμότητες που το κάθε μέσο εξυπηρετεί…

Ξέρετε πιο ειναι το ποσό που χάνει ετησίως το Δημόσιο στο σύνολο της εκδοτικής δαστηριότητας στην χώρα απο την “ανοχη” που επιδεικνύεται στους εκδότες με την ένταξή τους στον καταχρηστικό αυτό συντελεστή? (και που επιμελώς ολα τα μέσα τους αποφεύγουν να αναφέρουν ποιός κλάδος το απολαμβάνει). Τουλάχιστον 60-65 εκατ. αν τους έβαζαν στο 10% και 200 εκατ. ευρω περίπου αν τους έβαζαν στο 21%!
Αν σκεφτούμε οτι η εφαρμογη του ΦΠΑ στην Ελλάδα άρχισε το 1987, δηλαδή πριν 23 χρόνια, θα μπορούσε κανείς να πει οτι η απώλεια των εσόδων για το κράτος απο την προνομιακή αυτή ευνοια των των εκδοτών (ειναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τους χαρίστηκε το 1987 με το 4% το οποίο έγινε 4,5% επι Αλογοσκούφη το 2005) κυμαίνεται απο 1,2 έως 4,3 δισεκ. ευρω ανάλογα με τον αν ειχαν ενταχτεί στο μεσαίο ή υψηλό συντελεστή! Μικροποσά θα μου πείτε μπροστά στα 300 plus δισεκ. του συνολικού χρέους…

Με λίγα λόγια, δεν φτάνει το γλέιψιμο που απολαμβάνουν απο τούς πολιτικούς μας ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, τους χαρίζονται και απο πάνω μερικά εκατομμύρια ευρω ετησίως για να τα φορτώνονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και ο λαός γενικώτερα! Μήπως είναι και αυτοί μερικοί απο τους λόγους που βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο σχετικούς και άσχετους να μπαίνουν στον κλάδο αυτό φορώντας τον βαρύγδουπο τίτλο του εκδότη?

Και κάτι ακόμα. Ακούγεται οτι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, εξαιρούνται της υποχρέωσης επιβολής ΦΠΑ! Δηλαδή, οι business του μέλλοντος με βάση την “πράσινη ανάπτυξη” θα απαλλάσσονται απο ΦΠΑ? Μήπως θα πρέπει κάποιος “τεχνοκράτης” υπεύθυνος να μας εξηγήσει πρός τι αυτή η εξαίρεση, αν έχουν κοστολογηθεί τα ποσά της απώλειας για το Κράτος και πως αυτά θα αναπληρωθούν? Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω και πάλι οτι πίσω και απ’ αυτήν την καταχρηστική “διευκόλυνση” εμπλέκονται “συμπτωματικα” εκδότες και λοιποί διαπλεκόμενοι…

Τελικά φαίνεται οτι όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι βρίσκουν πάντα κάποιο τρόπο να τα παίρνουν νόμιμα και μόνιμα από το Κράτος και κατ’ επέκταση απο όλους εμάς και οι πολιτικοί μας ακόμα και σήμερα στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας μας συνεχίζουν όχι μόνο να τους απαλλάσουν απο οποιοδήποτε βάρος αλλά να τους γλείφουν κι απο πάνω!

Σχόλιο από το Αντινιούς

http://filopatria.wordpress.com/2010/03/07/02-3/