Ροή ιστολογίων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

αυτοί ξέρουν από Ιστορία! εμείς; το παίζουμε κουλτούρα...

Σπέρμα από τον τόπο σου…

αφήστε ένα σχόλιο »

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ από την Ελευθεροτυπία

ΠΑΛΙ ΜΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ασχολούνται οι Τούρκοι. Τούτη τη φορά το υπουργείο Υγείας απαγορεύει στους πολίτες να κάνουν χρήση ξένου σπέρματος προς τεκνοποίηση.

Κι αυτό επειδή τεκνοποίηση μπορεί να γίνει «μόνο με κύτταρα που ανήκουν στους συζύγους». Ο κανονισμός παραπέμπει σε άρθρο του τουρκικού ποινικού νόμου που λέει ότι καταδικάζονται σε φυλάκιση τριών ετών όσοι κάνουν χρήση ξένου σπέρματος. Διότι ο κανονισμός λέει ότι «πρέπει να προστατευθεί το γένος». Το τι πάει να πει «γένος» διευκρινίστηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το οποίο είπε πως πρέπει να είναι γνωστή η καταγωγή, δηλαδή το γένος του μωρού, από πλευράς πατέρα. Κι αυτό, λέει ο κανονισμός, πρέπει να στηρίζεται σε κύτταρα του νόμιμου πατέρα. Κι αν αυτός δεν διαθέτει κύτταρα ικανά να τον κάνουν πατέρα; Τότε δυστυχώς δεν θα έχει εισακουστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος συνηθίζει να καλεί τους πολίτες της Τουρκίας να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002, η εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσίευε μία είδηση με τίτλο «Εισάγουμε σπέρμα από την Ελλάδα». Εγραφε η εφημερίδα ότι επειδή η τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπει την τεχνητή γονιμοποίηση με σπέρμα εκτός από αυτό του συζύγου, οι έχοντες πρόβλημα τεκνοποίησης Τούρκοι, με τη βοήθεια τουρκικών ιατρικών κέντρων, τεκνοποιούν με σπέρμα από το εξωτερικό. Πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα, ανέφερε το δημοσίευμα, πράγμα που δικαιολογούσε και τον τίτλο («Ελευθεροτυπία» 30.11.2002). Το ελληνικό σπέρμα όμως μετά από μερικές μέρες γινόταν αντικείμενο επίσημης ανακοίνωσης. Η Διεύθυνση Οικογενειακού Προγραμματισμού ανακοίνωνε ότι «δεν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι εισάγουμε σπέρμα από την Ελλάδα. Το θέμα βεβαίως δεν ήταν η εισαγωγή, αλλά το γεγονός ότι Τούρκοι πολίτες επισκέπτονταν την Ελλάδα προς εξασφάλιση του υλικού που χρειάζονταν. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για εκφάνσεις του φαινομένου της εισπηδήσεως σπερματικής μάζας εις κρανία, σας αναφέρω και τα κάτωθι.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Τουρκίας βρίσκει ότι η χώρα του, στην προσπάθειά της να αντιδράσει στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο εξωτερικό γύρω από το Αρμενικό με τις αποφάσεις για τη γενοκτονία του 1915, θα μπορούσε να απελάσει τους εκατό χιλιάδες πολίτες της Αρμενίας που ζουν και εργάζονται παράνομα στην Τουρκία. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που στις 23 Μαΐου 2009 έλεγε ότι «η εκδίωξη όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα από την Τουρκία ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης». Τότε αναφερόταν γενικά στους μη μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων και των Ελλήνων. Φυσικά η ερμηνεία που είχε δοθεί στη συνέχεια ήταν ότι ο Ερντογάν εννοούσε και τον «εκτοπισμό» του 1915, όπως αποκαλείται γενικά στην Τουρκία η οδυνηρή αυτή φάση της ιστορίας των Αρμενίων.

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ότι ο πρώτος που πρότεινε την απέλαση των πολιτών της Αρμενίας από την Τουρκία ήταν ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση-πρέσβης ε.τ.) Σουκρού Ελέκνταγ, το 2006. Η πρόταση είχε διατυπωθεί όταν το γαλλικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία.

Κι εκεί που λέγαμε τι άλλο θα ακούσουμε, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έλυσε την απορία. Ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι θα γίνει με το θέμα της Αρμενίας και είπε: «Σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, οι απαντήσεις δεν πρέπει να δίνονται αμέσως. Κι εσείς οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ρωτάτε αμέσως τις ερωτήσεις σας».

Λόγοι της αγοράς