Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η άγρια αναδιανομή του πλούτου συνεχίζεται

Μόνο καγχασμό μπορεί να προκαλέσει η ανάγνωση του τίτλου του φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει τη Δευτέρα πιθανότατα στη Βουλή η κυβέρνηση. «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ονομάζεται και όλοι κρατάμε ήδη την κοιλιά μας από τα γέλια. Μα καλά, ποιον πάνε να κοροϊδέψουν ξανά; Η άγρια αναδιανομή του πλούτου συνεχίζεται και όσο κι αν θελήσουν να μας πείσουν ότι παίρνουν μέτρα για τους φτωχούς εμείς μόνο να γελάμε μπορούμε. Κατ’ αρχάς η ίδια η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει τουλάχιστον 3 δις ευρώ έσοδα από φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Επομένως, ποιους θα ξεζουμίσει πάλι; Μήπως τις Off shore που αποφάσισε να τις φορολογήσει με 15%; Μα ούτε ξέρει ποιες είναι και όταν τις βρει απλά αυτές θα αλλάξουν έδρα, θα πεταχτούν μέχρι την Κύπρο και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ας δούμε όμως ορισμένα από τα πονηρά σημεία του νομοσχεδίου.

1. Νέες κλίμακες φορολόγησης. Γέμισε με κλίμακες ο τόπος έτσι ώστε να μη γλιτώνει κανείς από την τσιμπίδα της εφορίας. Φανταστείτε ότι όποιος έχει 11.999 ευρώ εισόδημα δε θα πληρώσει φόρο, αν όμως έχει 2 ευρώ παραπάνω θα φορολογηθεί με 18%. Αφήστε δε τους έχοντες. Εκεί η κλίμακα πάει στο 40% και 45%, οπότε καλώς ήρθε το «μαύρο» χρήμα.

2. Μειώνεται η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων σταδιακά από 25% σε 20%. Προς τι αυτή η διευκόλυνση; Θα βοηθήσει τους καλούς επιχειρηματίες να προσλάβουν κόσμο και να μειώσουν την ανεργία. Αστεία πράγματα. Εξυπηρέτηση είναι, όπως και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μένουν στο απυρόβλητο και δεν αυξάνεται η φορολόγησή τους.

3. Για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων θα δίνονται κίνητρα αρκεί να πληρώσουν φόρο 5%. Μα καλά, οι εργολάβοι δεν είναι αυτοί που ζητούν αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων με τέτοια κεφάλαια. Το κράτος θα κέρδιζε 11% από το φόρο μεταβίβασης κι όχι 5% που λέει τώρα.

4. Επέβαλε φόρο 2% για ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι μάλλον μέτρο για κουτόφραγκους αφού τέτοια ακίνητα είναι ελάχιστα στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι σκέφτεται να επιβάλει ΦΜΑΠ σε ακίνητα 300-400 χιλιάδων ευρώ το… σακούλεψε η κυβέρνηση κατά την Παγκάλου ρήση.

5. Για συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ θα χρειαζόμαστε δίγραμμες επιταγές ή πιστωτική κάρτα. Πολύ ωραία. Ανοίξαμε φάμπρικα με τις τράπεζες για να αυξηθούν τα κέρδη τους. Δε θέλω βρε αδελφέ πιστωτική, γιατί με βάζεις στο τρυπάκι;

6. Καλά με τις αποδείξεις θα γίνει το έλα να δεις. Μέχρι και οι μαύροι που πουλάνε cd θα πουλάνε αποδείξεις σε όσους δεν έχουν. Όταν έλεγε ότι θα αυξήσει την κατανάλωση αυτό εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου. Αλλά με άδειες τσέπες που να βρει ο άλλος αποδείξεις 15 και 20 χιλιάδες ευρώ. Εδώ όλο κι όλο αυτό είναι το εισόδημά του, θα αναγκαστεί να το δώσει για να παίρνει αποδείξεις και να χτίζει αφορολόγητα. Αστειότητες.

Τώρα κάτι φορολογήσεις στην εκκλησιαστική περιουσία, δημιουργία περιουσιολογίου, τεκμήρια διαβίωσης, φυλακίσεις για χρέη στο δημόσιο κ.λπ. μπορούμε να πούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν αφορούν τον πολύ κόσμο που καλείται και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
http://www.antinews.gr/?p=37538