Ροή ιστολογίων

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ δεν μας δίνει λεφτά ακόμη

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Αναλλοίωτη παραμένει η στάση της Γερμανίας, άρα και της ΕΕ ως συνόλου, απέναντι στη χώρα μας. Είτε παίρνει είτε δεν παίρνει μέτρα εξουθενωτικής λιτότητας εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων η κυβέρνηση Παπανδρέου, ένα και το αυτό για τη Μέρκελ και τη δεξιά κυβέρνηση του Βερολίνου.
Αρνείται κατηγορηματικά να παράσχει διαβεβαιώσεις στην Αθήνα ότι θα κινητοποιηθεί προς βοήθειά της η ΕΕ, αν παραστεί ανάγκη.

Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί, ας μην κρυβόμαστε, με την εγκατάλειψη της Ελλάδας στις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι βεβαίως λαμβάνουν το μήνυμα και θα δράσουν αναλόγως.

Θα «γδάρουν» δηλαδή και πάλι την κυβέρνηση Παπανδρέου με υψηλά επιτόκια, μόλις βγει να δανειστεί εκ νέου. Αυτό θα γίνει άμεσα, στις επόμενες εβδομάδες.

Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Ολα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής εναντίον της χώρας μας και όλη αυτή η ενορχηστρωμένη εκστρατεία δυσφήμησης και αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, δεν αποτελούν παρά το... προκαταρκτικό μέρος της ιστορίας!

Η μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο δίμηνο, ακριβώς επειδή τον Απρίλιο και τον Μάιο η Ελλάδα χρειάζεται 22 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων.

Αν περάσει αυτό το δίμηνο, η δανειακή πτυχή της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης θα έχει διευθετηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο ουσιαστικά, καθώς τα ποσά που θα χρειάζεται κάθε μήνα η κυβέρνηση για τοκοχρεολύσια θα είναι από μικρά έως ασήμαντα.

Ακριβώς αυτή τη στιγμή, λοιπόν, χρειάζεται η Αθήνα τη στήριξη της ΕΕ, γιατί, αν υποχρεωθεί να δανειστεί αυτά τα 20 και πλέον δισεκατομμύρια με επιτόκια της τάξης του 6% και 7%, κάθε στήριξη αργότερα θα είναι ουσιαστικά άχρηστη.

Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα - και τώρα η Γερμανία αρνείται να παράσχει τη ζωτικής σημασίας στήριξη. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Οσο το Βερολίνο τηρεί αυτή τη στάση, είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι οι κερδοσκόποι θα μας λυπηθούν ή θα... εκτιμήσουν τα αντεργατικά μέτρα του Γιώργου Παπανδρέου και θα ρίξουν από μόνοι τους τα επιτόκια! Θα ήταν ανόητοι να κάνουν κάτι τέτοιο.

Στον κόσμο του χρήματος δεν μετράει τίποτα άλλο εκτός από τους διαρκείς και αδίστακτους εκβιασμούς.

Μόνο αν οι κερδοσκόποι ήξεραν ότι θα μας δανείσει η ΕΕ και έτσι θα έχαναν αυτοί την ευκαιρία να εισπράξουν τους τόκους, θα προχωρούσαν σε προσεκτική μείωση των επιτοκίων, ώστε οι κυβερνήσεις της ΕΕ να μας αφήσουν και πάλι στα νύχια τους.

Το ίδιο θα γινόταν αν ήξεραν ότι όντως η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αποφασισμένη να δανειστεί από τους Αραβες, από τους Κινέζους ή από τους Ρώσους.

Από τη στιγμή που είναι βέβαιοι ότι η Αθήνα δεν τολμά κάτι τέτοιο, αποκλείεται να ρίξουν τα επιτόκια.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ως προς τις προθέσεις του Βερολίνου, του Λονδίνου ή της Ουάσιγκτον απέναντι στους κερδοσκόπους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοσέβαστες γερμανικές και αμερικανικές και γαλλικές και ελβετικές τράπεζες είναι αυτές που θα αναλάβουν να διαθέσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εισπράττοντας παχυλές προμήθειες και εξίσου αξιοσέβαστες τράπεζες ίδιας εθνικής προέλευσης είναι αυτές που θα αγοράσουν τα ομόλογα με τοκογλυφικό επιτόκιο!

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα από το «γδάρσιμο» της Ελλάδας θα πάνε στα ταμεία των τραπεζών της Γερμανίας, της Αγγλίας, των ΗΠΑ ή της Γαλλίας!

Κανέναν πόνο δεν έχει λοιπόν η Μέρκελ, ο Μπράουν ή ο Σαρκοζί να προστατεύσουν πραγματικά την Ελλάδα από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις από τη στιγμή που ο τοκογλυφικός δανεισμός της χώρας μας από τις τράπεζές τους σημαίνει απλούστατα ότι μεταφέρεται ακόμη περισσότερος κοινωνικός πλούτος από την Ελλάδα στις χώρες τους.

Οσο η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται απολύτως εξαρτημένη αποκλειστικά από το ευρωαμερικανικό πιστωτικό σύστημα και μάλιστα χωρίς να δίνει καμιά πολιτική μάχη, θα είναι θαύμα αν αλλάξει η ζοφερή κατάσταση.

Η αλήθεια
Πολιτική στήριξη σημαίνει χρήματα

Αναποτελεσματική είναι πλέον η διαρκής επανάληψη από τον πρωθυπουργό της θέσης ότι η Ελλάδα δεν ζητάει οικονομική βοήθεια παρά μόνο πολιτική, ώστε να μπορεί να δανείζεται με λογικά ή ανεκτά επιτόκια. Θεωρητικά έχει δίκιο ο Γ. Παπανδρέου. Πρακτικά όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτική στήριξη που ζητείται ισοδυναμεί με την οικονομική για τον εξής απλούστατο λόγο: μόνο αν η ΕΕ αναλάβει ρητή δέσμευση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συγκροτήσει τον μηχανισμό βοήθειας και αν ενδεχομένως αυτός ο μηχανισμός τεθεί σε κίνηση έστω και προς επίδειξη, τότε και μόνο τότε θα αποθαρρυνθούν οι κερδοσκόποι και ίσως η στήριξη περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά στον πολιτικό τομέα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826