Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τρελά σενάρια για επιστροφή της δραχμής

* Φήμες ότι στο Νομισματοκοπείο τις τελευταίες ημέρες συντηρούν τα μηχανήματα.
* Την κολοκυθιά παίζουν οι Ευρωπαίοι στο ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας, καθώς το σχέδιο-φάντασμα που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν “σκοντάφτει” στη στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών.


Θέλουν για πολιτικούς και νομικούς λόγους να αποφύγουν την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων έναντι της χώρας μας.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες χθες τα δεδομένα ήταν τα εξής:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 20-25 δισ. ευρώ. Η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί είτε με τη μορφή δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης είτε με την έκδοση κοινού ομολόγου από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.
- Και οι δύο εκδοχές συναντούν ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερμανία, η οποία μεταξύ άλλων φοβάται προσφυγές στο συνταγματικό της δικαστήριο για την ακύρωση της χορήγησης πιστώσεων στην Ελλάδα. Αντίθετα, το Παρίσι υιοθετεί σαφώς διαλλακτικότερη στάση έναντι της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επιτέθηκε ευθέως κατά της Γερμανίας, τονίζοντας ότι το οικονομικό μοντέλο που προκρίνει για την Ευρώπη δεν είναι βιώσιμο!
- Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το αδιέξοδο των υπουργικών συνομιλιών, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο κορυφής, στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου.
Το βέβαιο είναι ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανακοινώσουν σήμερα την επιδοκιμασία τους για τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.


* Τρελά(;) σενάρια. Το κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ αποτυπώθηκε και στις θεωρίες που κυκλοφορούν εσχάτως, σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε τραπεζικούς κύκλους στην Ελλάδα συζητείται μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου η φήμη ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να κόβει ξανά δραχμές! Την κινδυνολογία τροφοδότησε νέα δήλωση Σόιμπλε ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, που θα προβλέπουν ακόμα και την αποπομπή μιας χώρας.



ΑΠΟΨΗ

Δάσκαλοι που δίδασκαν...

Γράφει ο Γιώργος Χρηστίδης

Όπως στα αγγλικά δεν υπάρχει η ελληνική λέξη φιλότιμο -μας το θύμισε πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα- στα γερμανικά δεν πρέπει να υπάρχει η ελληνική παροιμία για το σπίτι του κρεμασμένου, όπου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να θέτει ξανά και ξανά θέμα αποπομπής από την ευρωζώνη των “κακών παιδιών” που παραβιάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Εκτός αν η απειλή δεν φωτογραφίζει την Ελλάδα, αλλά τη δική του χώρα. Διότι οι Γερμανοί όχι μόνο είναι μάστορες στην καταπάτηση των κανόνων τους οποίους οι ίδιοι εμπνεύστηκαν (παραβίαζαν επί σειρά ετών την “οροφή” του 3% που θέτει το σύμφωνο για το έλλειμμα, που θα φτάσει φέτος στο 6%), αλλά φρόντισαν, μαζί με τη Γαλλία, να “ξεδοντιάσουν” το Σύμφωνο τότε που τους συνέφερε και να αποφύγουν με διάφορα τεχνάσματα την εξευτελιστική για αυτούς διαδικασία της επιτήρησης.
Αυτό δεν αθωώνει φυσικά την Ελλάδα, που αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο ακραίο παραβάτη του Συμφώνου. Αλλά την ώρα που υποτίθεται ότι η Ευρώπη αναζητά τρόπους να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς ένα χειμαζόμενο κράτος-μέλος, το να εμφανίζει τέτοια φιλοπόλεμη διάθεση η οικονομική “ατμομηχανή” και η πολιτική “ψυχή” της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι αν μη τι άλλο αντιπαραγωγικό και άκομψο. Ιδίως από τη στιγμή που η “ατμομηχανή” έχει βρεγμένη τη δημοσιονομική φωλιά της.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=52467