Ροή ιστολογίων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΕΕ ή ΔΝΤ: Γιατί όχι και από τους δύο;

Νεφελώδες παραμένει το σκηνικό βοήθειας προς την Ελλάδα λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Τα ελληνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Αθήνα θα αναγκασθεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καθώς η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να προωθήσει αποκλειστικά μια ευρωπαϊκή λύση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Καρκαγιάννη στν Καθημερινή, το Βερολίνο προκρίνει ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στο οποίο εκτός από την Ε.Ε. θα έχει ενεργό συμμετοχή -τεχνική αλλά και οικονομική- το ΔΝΤ.

Η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ότι το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, που ενδέχεται να περιλαμβάνει επίσης διμερή δανεισμό από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Λεττονία και την Ουγγαρία το 2008, σημειώνει η Wall Street Journal επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι παρ' όλο που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αντίθετο με τέτοιο ενδεχόμενο, οι νομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου επιμένουν ότι οποιασδήποτε άλλης μορφής διάσωση, μόνο ευρωπαϊκή και χωρίς το ΔΝΤ θα παραβιάζει την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συμφωνία με το ΔΝΤ;

Τα Νέα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με το ΔΝΤ τα πλαίσια της προσφυγής, εάν τελικά οδηγηθεί προς αυτήν την λύση. Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνήφθη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ. Τα Νέα μάλιστα αποκαλύπτουν και το περιεχόμενο της συμφωνίας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Τα μέτρα: Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το Δημόσιο: Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

Οι συντάξεις: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.

Το ΕΣΥ: Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

Αγορά Εργασίας: Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

Το δάνειο: Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.

Το επιτόκιο: Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%, όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.

Εκκλήσεις Κομισιόν

Η λύση προσφυγής στο ΔΝΤ φαντάζει όλο και πιο πιθανή παρά τις δηλώσει αξιωματούχων της Κομισιόν. Χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, ζήτησε από τους ηγέτες όλων των μελών της Ενωσης να εγκρίνουν «το ταχύτερο δυνατόν» τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα «για να χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί η ανάγκη».

Είχε προηγηθεί έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν δράση για την στήριξη της Ελλάδας από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

The Insider