Ροή ιστολογίων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Στην κόντρα για το ΔΝΤ τώρα και η ΕΚΤ


Του Γιάννη Αγγέλη

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιμένουν στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρισθεί η εικόνα της... χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τη γερμανική «κλωτσιά» της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Η διοίκηση της ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στην παρέμβαση του ΔΝΤ στην ευρωζώνη με την μορφή παροχής δανείου προς την Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό σήμερα να το υπενθυμίσει αυτό ο κ. Τρισέ με δηλώσεις του.

Παρ΄ όλα αυτά η τελική απόφαση όπως τονίζουν από την ΕΚΤ αφορά τους πολιτικούς και όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση όπως υποστηρίζουν στην ΕΚΤ η δημοσιονομική σταθερότητα είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το διασφαλίζει με τους δικούς της θεσμούς και όχι με εξωτερικές παρεμβάσεις καθώς αυτό επηρεάζει την νομισματική σταθερότητα της περιοχής του ευρώ.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς η ένταση έχει αυξηθεί στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ σε επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τις αντοχές της, τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές.

Όσο αφορά τη συμπεριφορά της ελληνικής Κυβέρνησης οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει σηκώσει πολύ ψηλά την υπόθεση αυτή και δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα βγει κερδισμένη, ανεξάρτητα από το αν θα καταφύγει ή όχι στο ΔΝΤ και κυρίως με τι όρους θα καταφύγει στο ΔΝΤ. Ας μη ξεχνάμε, τονίζουν, ότι ακόμα «και αν τελικά όπως φαίνεται η Αθήνα απευθυνθεί στο ΔΝΤ αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ε.Ε. πράγμα που θα καθορίσει τους όρους της βοήθειας...».

Με άλλα λόγια η λύση του ΔΝΤ δεν θα απαλλάξει την Αθήνα από την επιβολή όρων που θα καθορίζονται από τις Βρυξέλλες και θα αφορούν όχι μόνο τους όρους παρακολούθησης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και το επιτόκιο δανεισμού το οποίο στα εν ισχύ δάνεια του ΔΝΤ κινείται στα επίπεδα του 3,25%.

Γαλλία: Αντίθετη σε λύση ΔΝΤ

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Nicola Sarkozy φέρεται να είναι αντίθετος με τη σκέψη που επικρατεί στη Γερμανία σχετικά με μια πιθανή βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο Γάλλο αξιωματούχο.

http://www.capital.gr/News.asp?id=929034