Ροή ιστολογίων

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Την στήριξη της Ελλάδος ζητούν οι ξένοι από την ΕΕ για να σώσουν τις επενδύσεις τους 250 δισ στα ελληνικά ομόλογα

Η δήλωση του επικεφαλής της Deutsche Bank Ackerman ότι δεν θα αφεθεί στην τύχη της η Ελλάδα καθώς οι ξένοι έχουν επενδύσει πολλά δις στα ελληνικά ομόλογα αναδεικνύει μια άλλη διάσταση.
Οι ευρωπαϊκοί funds managers , pension funds και τράπεζες και κάθε λογής ευρωπαίος επενδυτής έχει δανείσει την Ελλάδα με 250 δις ευρώ και φοβούμενος για την τύχη της επένδυσης του πιέζει την ΕΕ , πιέζει τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα.
Οι Γάλλοι με 75 δις , οι Γερμανοί με 43 δις οι Ελβετοί με 64 δις οι Βρετανοί με 12 δις , οι Ολλανδοί με 12 δις οι Βέλγοι με 7 δις κ.α.
Οι ξένοι παρατηρώντας ότι το spread παραμένει στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα στις 300 μ.β. είναι προφανές ότι ανησυχούν.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες από pension funds έως διαχειριστές funds managers και βεβαίως ξένες τράπεζες έχουν ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ ώστε να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα.
Οι ξένοι ανησυχούν για την Ελλάδα για δύο λόγους
1)Ανησυχούν για την τύχη της Ελλάδος ανησυχούν για την τύχη των 250 δις που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα.
2)Ανησυχούν για τις μεγάλες υποαξίες που εμφανίζουν στα χαρτοφυλάκια τους και φοβούνται να μην χτυπηθούν stop losses και υποχρεωθούν να πωλήσουν καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.
Και ενώ οι τράπεζες οι πάνω από 120 τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα υποχρεωθούν σε μείωση των κεφαλαίων τους κατά το ποσό της υποαξίας , ορισμένα pension funds από το Βέλγιο, Ολλανδία , Γαλλία και Ισπανία, συγκαλούν τις επενδυτικές τους επιτροπές ώστε να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα.
Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι αντίστοιχο σε τέτοια μαζικότητα ξένες τράπεζες να χάνουν από τα ελληνικά ομόλογα και ασφαλιστικά ταμεία να συνεδριάζουν εκτάκτως ώστε να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα καθώς ανησυχούν πλέον για την πορεία της Ελλάδος.
Όμως δεν αποκλείεται όταν η ανησυχία γενικεύεται , σημαίνει ότι οι δανειστές της χώρας αυξάνουν την πίεση τους προς την ΕΕ ώστε να υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr