Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

"Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα;" αναρωτιούνται στην Τουρκία

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα φαίνεται να προβληματίζει και τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι αναρωτιούνται «Πόσο μεγάλη είναι η αγάπη των Τούρκων για τους γείτονές τους;».

ΤουEldar Balci για την εφημερίδα Trouw

«Οι γείτονες από την άλλη πλευρά της όχθης τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Την εβδομάδα που η Τουρκία απεχώρησε με χειραψίες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Έλληνες πηγαίνουν πιθανώς ακριβώς εκεί να χτυπήσουν την πόρτα για ένα δάνειο.

‘Πρέπει να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, δανείζοντάς τους χρήματα’, λένε τώρα διάφοροι Τούρκοι. Είναι άραγε η αγάπη των Τούρκων προς τους γείτονές τους τόσο μεγάλη, ή θέλουν με αυτή την χειρονομία αλληλεγγύης να κλείσουν μια πολύ μεγάλη και ταραγμένη περίοδο;

Οι Τούρκοι, για γενιές ολόκληρες παρακολουθούσαν με φθόνο τους Έλληνες, οι οποίοι μετά το 1922, που τους είχαν νικήσει στον απελευθερωτικό πόλεμο, ξεπερνούσαν την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα.

Με ανησυχία παρακολουθούσαν πως οι, προς τα δυτικά, γείτονές τους κατάφεραν να γίνουν πιο δημοκρατικοί και πιο πλούσιοι. Η Ελλάδα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες κέρδιζαν τέσσερις φορές περισσότερα ανά άτομο από τους Τούρκους, διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και έγιναν και πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο…

Ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος σπανίως αναφέρει κάτι για τα Ελληνικά τεκταινόμενα, σήμερα είναι γεμάτος με τις περιηγήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Οι Τούρκοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς σε ποιές χώρες πηγαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός με το χέρι απλωμένο για χρήματα.

Ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος, Suleiman Yasar ήταν ο πρώτος που πρότεινε την ιδέα να στείλουν χρήματα στην Ελλάδα. Κατ αυτόν, δεν θα λείψουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Yasar, η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία, αν η Ελλάδα βρεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης και ζητήσει βοήθεια. Αλλά, κυρίως, όλοι γνωρίζουν ότι για την Τουρκία θα είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα θα δανείζεται από αυτήν. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των Τούρκων.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ίσως κάπου στη λίστα των πολιτικών, από τους οποίους ο Παπανδρέου θα ζητήσει χρήματα.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται με πηχυαίους τίτλους, όταν ο Παπανδρέου πηγαίνει σε χώρες και χτυπάει την πόρτα για χρήματα: την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στη Μέρκελ, τώρα είναι στην Αμερική ...και λίγες εβδομάδες αργότερα ίσως στην Άγκυρα;»