Ροή ιστολογίων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Τούρκοι επιχειρηματίες βάζουν πόδι στη Θράκη.


Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας -επ'ευκαιρία της τρέχουσας κρίσης- με σκοπό την ενισχυμένη επενδυτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Με κερκόπορτα μοιάζει η εγκατάλειψη από την ελληνική πολιτεία του οικονομικού ιστού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που φτάνουν έως και το 35%, πιέζουν ασφυκτικά την ακριτική περιφέρεια, ενώ προβλέπεται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περιοχή θα ξεπεράσει και το 10%.
Η εκμετάλλευση της...επιδότησης (65%) του αναπτυξιακού νόμου 1892 καθιστά υπόλογες και τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καθώς ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε επιτήδειους με υπερτιμολογήσεις να δημιουργήσουν «κουφάρια» βιομηχανικών μονάδων και ταυτόχρονα φρούδες ελπίδες σε γηγενείς για βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ταξιδεύουν στη Θράκη και προωθούν οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο τοπικός τύπος καταγράφει πολλές τέτοιες επαφές, ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μια διέξοδο στη συνεργασία με τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα σχετικά με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας, με σκοπό την ενισχυμένη επενδυτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Μιλώντας πρόσφατα στην οικονομική εφημερίδα «Ισοτιμία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ροδόπης Γιώργος Νικολαΐδης επιβεβαίωσε τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς με σκοπό την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων.
«Εμείς δεν είμαστε Αιγαίο και το μόνο που επιθυμούμε είναι η φιλική συνύπαρξη με τις γειτονικές χώρες και η εξασφάλιση υγιών οικονομικών συναλλαγών», επισήμανε ο Γιώργος Νικολαΐδης τονίζοντας: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν και θεωρούμε αδιανόητο τον τρόπο που προβάλλουν ορισμένα μέσα το θέμα των επαφών μας με Τούρκους ομολόγους.
Το μήνα Μάιο θα γίνει και η προγραμματισμένη έκθεση των βιομηχανιών της Θράκης και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς επιχειρηματίες που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση και τοπικές μονάδες για να συζητηθούν θέματα ευρύτερης συνεργασίας.
Από την πλευρά μας στο πλαίσιο των επαφών προγραμματίζουμε και τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς. Άλλωστε διατηρούμε πολλές οικονομικές συναλλαγές σε επιχειρηματικό επίπεδο με την Τουρκία.
Επί κυβερνήσεων ΝΔ για πέντε ολόκληρα χρόνια η ΒΙΠΕ Κομοτηνής -αν και παραμένει η πλέον σύγχρονη βιομηχανική περιοχή- παραμένει παραμελημένη χωρίς επενδυτικά σχέδια και χωρίς ενδιαφέρον για ανάπτυξη νέων επενδυτικών έργων και χρηματοδότηση σχεδίων επέκτασης και εκσυγχρονισμού.
Πέρα από τις επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και τις υποσχέσεις για διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προωθούμε την ενοποίηση των Συνδέσμων και τη δημιουργία ενός ενιαίου επαγγελματικού φορέα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θράκης, και πιστεύουμε ότι το επόμενο δίμηνο θα έχει υλοποιηθεί». Πριν από λίγους μήνες ο Τούρκος πρόξενος επισκέφτηκε τοπικές μονάδες στη Θράκη μεταξύ των οποίων και την Alpha Plast, τα Υγρά Λιπάσματα Θράκης, με σκοπό να βρεθεί μια φόρμουλα επιχειρηματικής συνεργασίας.
Η ανεργία στην περιοχή της Ροδόπης αγγίζει το 35% - 40% και η αδιαφορία της πολιτείας δίνει την ευκαιρία σε γειτονικές χώρες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της οικονομικής διείσδυσης, καθώς η περιοχή έχει κομβική σημασία και στον τομέα των μεταφορών, σχολιάζει ο τοπικός τύπος.
Η σημερινή κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή -ο οποίος είναι και βουλευτής Ροδόπης- σε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή των ολοκληρωμένων επενδύσεων από την περιφέρεια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Βασίλης Σκαρλάτος εξακολουθεί να διατηρεί κάποια ψήγματα αισιοδοξίας ως προς τις προοπτικές αναδιάρθρωσης των υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων όπως της Αλουμύλ, της Γερμανός και της Χαρτοποιίας Θράκης.
Αν και ο ίδιος εκτιμά πως εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται ο αναπτυξιακός νόμος απαιτεί εκσυγχρονισμό. «Δεν αρκούν οι σφραγίδες και τα προεδρικά διατάγματα. Οι επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης έδωσαν υπεραξίες στην τοπική κοινωνία. Με ποια λογική η κάθε προβληματική επιχείρηση, εφόσον δεν έχει πλέον δουλειά, θα πρέπει να στηρίξει τους εργαζομένους; Ασφαλώς οι αλλαγές στα βόρεια σύνορα επηρέασαν τη λειτουργία των μονάδων εντάσεως εργασίας. Με αποτέλεσμα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις να ‘εκμεταλλευτούν’ το φθηνό εργατικό της και να εγκατασταθούν στη γειτονική Βουλγαρία, και όχι μόνο».



Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/blog-post_9619.html#ixzz0ikACra54