Ροή ιστολογίων

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Η οδυνηρή γλώσσα των αριθμών για την κρίση

Τα μέτρα που αποφάσισε και άρχισε ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση, για τη σταδιακή κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος (10% μείωση των επιδομάτων, τακτική φορολόγηση των αυτοτελώς φορολογούμενων, μείωση του φοροαπαλασσόμενου στις 6.000 ευρώ, νέος φόρος στα καύσιμα, πάγωμα για τους άνω των 2.000 ευρώ ακαθάριστα, αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας, κ.ά.) υπολογίζεται ότι θα προσκομίσουν στα δημόσια ταμεία 10 δις ευρώ για την τρέχουσα χρονιά.
Ας θυμηθούμε κατ' αρχήν τα 28 δις, που δόθηκαν σε μια νύχτα για την επανάκαμψη των δύσμοιρων τραπεζών.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Τραπεζών για να δούμε πόσο δύσμοιρες ήταν πραγματικά οι τράπεζες:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: αύξηση κερδών 197,24% μείωση φόρου -15%,
ALPHA BANK: αύξηση κερδών 45,48% μείωση φόρων -29,7%,
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: αύξηση κερδών 460,6% μείωση φόρων -284,97%,

EUROBANK: αύξηση κερδών 114,5% μείωση φόρων -40,57%.

Ας δούμε όμως και μερικά άλλα νούμερα:
- 650 εκατομμύρια ευρώ προβλέπουν να υφαρπάξουν από τους μισθωτούς με τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων.

- 600 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ας θυμηθούμε, π.χ., τα 2 εκατ. που είχε πάρει η «Γλαυκώπις Αθηνά» από το Ζαχόπουλο για κοπή πίτας και χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδια των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ)

- 6,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου για μετακινήσεις πολιτικών στο εσωτερικό με ιδιωτικά αεροπλάνα.

- 0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός από φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

- 45 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός, ως έσοδο από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών.

- Μόλις 16 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εφοπλιστών.

- 8.767.147,03 ευρώ εισέπραξε νομιμότυπα ο κ. Προβόπουλος τα 3 τελευταία χρόνια.

- 5,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην εταιρία Σημαιοφορίδη - Πρινιωτάκη έσβησαν το 2008 με πολιτική παρέμβαση στη ΦΑΕ Αθηνών.

- Σε (μόνο) 14.000 ευρώ το μήνα θα περιοριστεί η αμοιβή του κ.Τάσου Γιαννίτση (του γνωστού εγκέφαλου της ασφαλιστικής αποδόμησης) από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την εθελοντική μείωση του μισθού του, για το καλό της πατρίδας.

- Λίγο λιγότερα από 300.000 ευρώ το χρόνο θα εισπράττει ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. «Δε δέχτηκα αυτή τη θέση για τα χρήματα», δήλωσε συγκινημένος, μετά την ανάθεση από την περιβαλλοντικιά υπουργό, κυρία Μπιρμπίλη.

- 25.000 ευρώ το μήνα ήταν ο μισθός του κυρίου Παναγόπουλου, αφεντικού της ΕΡΤ. Από τον υπουργό επικοινωνιών κύριο Γερουλάνο ανακοινώθηκε η δραματική μείωση του μισθού του νέου ΕΡΤιάρχη σε μόλις 6.500 ευρώ.

- 580.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 48.333 ευρώ το μήνα είναι η αμοιβή του κυρίου Παναγή Βουρλούμη, διευθυντή του ΟΤΕ.

- Στις 7.000 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΘΑΠ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Νικόλαου Παπαδάκη.

- Σε μόλις 5.400 ευρώ το μήνα ανέρχεται ο μισθός του κάθε ευρωβουλευτή μας (όσο και του κάθε βουλευτή μας στο ελληνικό κοινοβούλιο) αλλα στην πράξη τριπλασιάζεται επειδή στο ποσό του «βασικού μισθού» προστίθεται και ημερήσια αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε συνεδρίαση. Επίσης, δικαιούνται και άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. Άγνωστη είναι η αμοιβή τους για τη συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές.

Δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσό των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν καρπωθεί οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες από τα σκάνδαλα Siemens, Βατοπεδίου, κλπ, κλπ, κλπ. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή σε σχέση με το θέμα είναι ότι: οι επιπλέον αμοιβές των πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι (μόνο) ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ (!!!)

Αν ζαλιστήκατε από τα νούμερα και σάς έρχεται μια τάση για εμετό, ελεύθερα. Το παρόν μπορεί να χρησιμεύσει και ως εμετοδοχείο. Μιας όμως και μιλάμε για αριθμούς, ας αναλογιστούμε ποιοι είναι πραγματικά τα ΝΟΥΜΕΡΑ.

ΣΗΜ.: Όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από δημοσιεύματα των εφημερίδων και δεν έχουν διαψευστεί.

πηγη Τ.Σ.


http://www.stopcartel.info/2010/03/16/