Ροή ιστολογίων

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Σάλος με τις αποδοχές Μπλερ

ης Αλεξάνδρας Καστάνια

Είκοσι εκατομμύρια δολάρια κέρδισε τα τελευταία δύο χρόνια ο Τόνι Μπλερ από τη συνεργασία του με την πολυεθνική επιχείρηση πετρελαίου UI Energy Corporation που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα του Ιράκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατάφερε να κρατήσει κρυφή τη συμφωνία του με την εταιρεία, πείθοντας μάλιστα την επιτροπή που ελέγχει τις οικονομικές δραστηριότητες των πρώην πολιτικών προσώπων της χώρας να μη φέρει στο φως της δημοσιότητας το θέμα, δεδομένου ότι ήταν «από εμπορικής άποψης ευαίσθητο». Ωστόσο, την Πέμπτη η εν λόγω επιτροπή αποφάσισε να παραβλέψει τις αντιρρήσεις του και να προβεί στις απαραίτητες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια, ο Τόνι Μπλερ, από τον Ιούνιο του 2007 που ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας έως σήμερα, έχει κερδίσει: 9 εκατομμύρια δολάρια από ομιλίες, 6 εκατομμύρια ως σύμβουλος τραπεζών και κυβερνήσεων άλλων χωρών, 4,6 εκατομμύρια για την επικείμενη έκδοση βιβλίου με τα απομνημονεύματά του και 500.000 από τη σύνταξη και από άλλες οικονομικές αποδοχές που δικαιούται ως πρώην πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το ακριβές ύψος του εισοδήματός του .... παραμένει άγνωστο, λόγω του ότι ο ίδιος έχει κατασκευάσει ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών και συνεργασιών που του δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων.

Φαίνεται, πάντως, ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από «προστάτες» του στην Αμερική και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που δείχνει το όφελος που απέσπασε από τη στενή «συμμαχία» του με τον Τζορτζ Μπους κατά την εισβολή στο Ιράκ.

Το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής Tory Douglas Carswell δήλωσε: «Το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ συνεργάζεται με την UI Energy Corporation είναι φρικτό. Δεν είναι καλό να μας λένε ότι μια τέτοιου είδους συμφωνία είναι ευαίσθητη από εμπορική άποψη. Αυτό που προέχει είναι ο αντικειμενικός έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων του πρώην πρωθυπουργού μας και το κοινό καλό. Όχι τα εμπορικά συμφέροντα».

Επιπλέον, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Norman Baker σχολίασε: «Αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο Τόνι Μπλερ ενεργεί με βάση το πώς θα κερδίσει διαρκώς περισσότερα χρήματα, δηλαδή εξαγοράζεται. Πιστεύω ότι πολλοί θα θεωρήσουν σοβαρή έλλειψη ευαισθησίας το γεγονός ότι επωφελείται από τις επαφές που απέκτησε κατά τη διάρκεια του πόλεμου στο Ιράκ προκειμένου να κερδίζει ο ίδιος χρήματα».

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο Μπλερ, με τις εν λόγω ενέργειές του, παραβιάζει τον υπουργικό κώδικα.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας δήλωσε: «Ο κ. Μπλερ συμμετείχε ως σύμβουλος σε ένα πρόγραμμα της εταιρείας UI Energy Corporation τον Αύγουστο του 2008. Πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως, ζήτησε και πήρε την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Η εταιρεία ήταν εκείνη που ζήτησε από την επιτροπή να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του θέματος για λόγους εμπορικής ευαισθησίας».

Πηγή: www.dailymail.co.uk

Από THEINSIDER