Ροή ιστολογίων

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Λ.Κατσέλη: 70% οι πιθανότητες να πάμε στο ΔΝΤ.

(σ.σ. συμφωνούμε και επαυξάνουμε..)

Σύμφωνα με την εκτίμηση,της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, οι πιθανότητες είναι της τάξεως του 70% να πάμε στο ΔΝΤ .
Η κυρία Κατσέλη – ένθερμη υποστηρικτής της λύσης του IMF (με το οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της, Γεράσιμος Αρσένης) έχει εισηγηθεί σχετικά στον πρωθυπουργό.
Εκτιμά ότι το..πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να προσφύγει η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες διάσωσης χωρών που κινδυνεύουν.

«Πιστεύω ότι θα περιμένουμε να δούμε τι θα βγει από τη Σύνοδο Κορυφής και μετά προς τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για το ΔΝΤ» είπε σε γεύμα προς τους δημοσιογράφους, νωρίτερα το μεσημέρι.

Η υπουργός Οικονομίας, μάλιστα, έβαζε σχεδόν… στοίχημα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει σκληρότερα μέτρα από όσα έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει περίπτωση το IMF να ζητήσει απολύσεις. Θα αποδεχθεί ουσιαστικά τα μέτρα που έχουμε πάρει» τόνισε. Παραδέχθηκε ότι μια τέτοια πολιτική απόφαση δεν θα αρέσει στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ και δεν απέκλεισε να υπάρξει -αμέσως μετά την αναγγελία της Ελλάδας για προσφυγή στο ΔΝΤ- ενεργοποίηση τωνανακλαστικών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να εφεύρουν μια «πρόχειρη λύση», προκειμένου να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη ή να επινοηθεί ένα «υβριδικό σχήμα» συνεργασίας με το ΔΝΤ. Η κυρία Κατσέλη εκτιμά ότι οι αγορές δεν υπακούουν σε αόριστες υποσχέσεις στήριξης των χωρών, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Ε.Ε, και απαιτείται ισχυρή έμπρακτη στήριξη: «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι το ΠΣΑ έχει σχέση με τα Spreads στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή, το παιχνίδι γίνεται μόνο αν κάποιος ''βάζει το πιστόλι στο τραπέζι'', δηλαδή 10-20-25 δις στο τραπέζι.
Αυτό σπάει τον τσαμπουκά των κερδοσκόπων» επισημαίνει. Για να «ευλογήσει και τα γένια της» υπενθυμίζει ότι η ίδια τα είχε προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξή της (Δεκέμβριο στο «Βήμα»), όταν έλεγε ότι «όταν θα δώσεις το ένα χέρι στις αγορές, θα σου πάρουν και το άλλο» και πρόσθεσε: «Οι αγορές βλέπουν πότε θα μπει το πιστόλι στο τραπέζι».
Ως λύση ευρωπαϊκή, η κυρία Κατσέλη εκτιμά ότι ο κ. Τρισέ και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να βγουν με επέκταση των μέτρων για τα ομόλογα των τραπεζών για έναν ακόμη χρόνο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ή να υπάρξουν «μονομερείς εγγυήσεις» από ένα κράτος όπως π.χ. τη Γαλλία.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική περίπτωση «θα αλλάξει όλη την Ευρωζώνη» κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της ελλιπούς θεσμικής συγκρότησής της.
Η κυρία Κατσέλη αποκάλυψε ακόμη ότι, όταν συναντήθηκε με τον κ. Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Γιούργκεν Στάρτ, τους είπε: «Εμείς πήραμε μέτρα. Εσείς δίνετε εγγυήσεις;». Ο κ. Ρεν κούνησε το κεφάλι αόριστα και ο κ. Σταρκ απάντησε: «Οι αγορές θα το δούνε ότι είστε καλά παιδιά…».

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/03/70_16.html#ixzz0iNJ7KI97