Ροή ιστολογίων

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Δευτέρα της Λαμπρής: επιλογές

Η Ελληνική υποκρισία!

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα; Που έχουν κρυφτεί οι τίμιοι άνθρωποι αυτού του τόπου; Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον απόλυτο κατήφορο;

Η υπόθεση της οικονομίας και η κρίση, που έχει αρχίσει να μας διαπερνά σαν κρύος ιδρώτας, έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία και την ανασφάλεια, που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης εποχής. Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα στη διαχείριση των δημοσιονομικών, που είναι στην ουσία προέκταση της γενικής νοοτροπίας που επικρατεί στο τόπο μας, έδωσε την ευκαιρία στους εγχώριους «αρουραίους» (κερδοσκόπους), να ρημάξουν τα πάντα.

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά, για να καταλάβει κανείς πως τα «τσακάλια» του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί με μανία σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου, ώστε να κερδίσουν όσα το δυνατόν περισσότερα,πριν ο «Τιτανικός» βουλιάξει, -γιατί είναι φανερό πως για βούλιαγμα προορίζουν τη χώρα μας.

Οι Financial Times Deutschland έγραφαν χθές, ερμηνεύοντας την παράδοξη γερμανική πολιτική των τελευταίων ημερών σε σχέση με την Ελλάδα: «Η μόνη λογική ερμηνεία για την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική είναι να εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα κηρύξει πτώχευση…».

Για να καταλάβει κάποιος το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό, θα πρέπει να συγκρίνει την γενική κατάσταση της χώρας με την υπόθεση της …Τζούλιας Αλεξανδράτου!

Η Τζούλια είναι το σημερινό σύμβολο της χώρας μας. Έτσι κατάντησε την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ.

Τι έκαναν οι Έλληνες όταν έμαθαν για το «καυτό» video; Για τον ξεπεσμό αυτού του κοριτσιού, που θα μπορούσε να είναι το παιδί μας, η αδερφή μας ή ακόμα και η μάνα για ορισμένους; Έτρεξαν σαν ξελιγωμένοι να το προμηθευτούν… (προσωπικά δεν το είδα… για να εξηγούμαστε). Ήταν οξύμωρο να βγαίνει, μεταξύ άλλων, και ο …πολύς «εθνικός» μας στιχουργός, και ενώ το απόλαυσε, να δηλώνει, πως …λυπάται για την κατάντια αυτή. Το είδε φαίνεται για να μπορέσει να έχει μια ποιο αντικειμενική άποψη, ως …εμπειρογνώμων. Όπως θα έκαναν σίγουρα και οι υπόλοιποι «σοβαροί».

Έτσι συμβαίνει και με την Ελλάδα. Όλοι δηλώνουν πατριώτες, πατριδολάγνοι καλύτερα, έτοιμοι να …δώσουν το αίμα τους, και από την άλλη, με την πρώτη ευκαιρία, μοιράζονται τα …κουρέλια της, γιατί εκεί την κατάντησαν.

Όταν ο Σολωμός έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, έβλεπε και τότε την Ελλάδα σε κουρέλια, με την διαφορά όμως, ότι τα κουρέλια αυτά τα είχαν προξενήσει τότε οι εχθροί, ενώ τώρα τα έχουν προκαλέσει τα ίδια της τα παιδιά!

Η Ελλάδα έχει βγει «στο κλαρί» και οι νταβατζήδες είναι οι ίδιοι οι Έλληνες!

Το ποιο οδυνηρό όμως είναι, πως οι ΑΞΙΟΙ* αυτού του τόπου ΚΡΙΒΟΝΤΑΙ!!!

Γιατί άραγε; Μήπως από δειλία; Ή από …ντροπή;

Ή μήπως (το χειρότερο) δεν υπάρχουν πια άξιοι;

.

______
* Άνθρωποι με αξίες και όχι …τεχνοκράτες!


Ετοιμάζει η Γερμανία έξοδο από την Ευρώπη;

  • Χωρίς προσχήματα πλέον και με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Merkel στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής που έχει χαράξει η Γερμανία
Ο πρώην υπΕξ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, σε ανάλυσή του, που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δηλώνει τα εξής:
«Η Γερμανίδα καγκελάριος εγκαταλείπει την πολιτική του Χέλμουτ Κολ και στα γερμανικά μίντια καταχειροκροτείται ως σιδηρά κυρία τύπου Θάτσερ ή ως κληρονόμος του Μπίσμαρκ… Και οι δύο δεν είχαν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, ούτε καν με την γερμανογαλλική συνεννόηση και συνεργασία…
Όλα αυτά μπορούμε όμως να τα ερμηνεύσουμε με την νέα τάση που επικρατεί στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας: δηλαδή με την απαίτηση να πάψει η Γερμανία να είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να ακολουθήσει πολιτική εξυπηρέτησης των στενών της εθνικών συμφερόντων. "Και οι άλλοι το ίδιο κάνουν", είναι η συνήθης όλο και πιο δυνατή απάντηση, που ακούμε στη χώρα μας. Ναι, αλλά η Γερμανία δεν είναι οι άλλοι. Διότι εξαιτίας του μεγέθους της, της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της πρέπει να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό όραμα.
Εάν η Γερμανία εγκαταλείψει όντως τον ρόλο της ατμομηχανής της Ευρώπης, τότε πάει περίπατο και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εάν η Γερμανία δεν μετατρέψει τα εθνικά της συμφέροντα σε ευρωπαϊκά, αλλά κάνει ό,τι και οι άλλοι, τότε θα οδηγηθούμε στην "επανεθνικοποίηση" της ΕΕ….».
«Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες είναι προβλέψιμες: η ΕΕ θα αντικατασταθεί από μια χαλαρή και αδύναμη ένωση κρατών, στην οποία θα κυριαρχούν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι όμως η βρετανική θέση για την Ευρώπη...»
Από την άλλη, έχουμε όντως μια Merkel, η οποία παρουσιάζεται τελευταία δημόσια με μια πρωτοφανή αυτοπεποίθηση, εφαρμόζοντας μια ιδιόρρυθμη πολιτική, στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει. Τα όσα είδαμε να διαδραματίζονται σήμερα από πλευράς της, στην Τουρκία, σε αυτή την εξίσου παράδοξη «επίσκεψη αστραπή», μπορούν να ερμηνευτούν βέβαια ποικιλοτρόπως, σε εμένα όμως φανερώνουν μήνυμα «αλλαγής πλεύσης» προς τη σύμμαχο Τουρκία.
Η άλλη έγκριτη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, γράφει:
«Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ήταν σημαντική για την Ευρώπη, λόγω της στρατιωτικής της σημασίας. Σήμερα υπάρχουν άλλοι πειστικοί λόγοι που υπαγορεύουν στην ΕΕ να εντάξει στους κόλπους την Τουρκία: η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική της δύναμη, η σημασία της σαν γεωγραφικός διάδρομος φυσικού αερίου και ασφαλώς η δυναμική δημογραφική της δομή.
Όλα αυτά καθιστούν την Τουρκία απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη… Η ΕΕ, στη σημερινή της μορφή, είναι ακόμη μικρή για να διεκδικεί πολιτική ισοτιμία σε παγκόσμιο επίπεδο και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του πλανήτη.
Η ένταξη της Τουρκίας θα πρόσφερε στην Ευρώπη ακριβώς αυτή τη βαρύτητα που χρειάζεται. Γι’ αυτό η πολιτική έναντι της Τουρκίας συνιστά ένα σημαντικό τεστ για την Ευρώπη: διότι με την μία ή την άλλη πολιτική της έναντι της χώρας αυτής αποφασίζει ταυτόχρονα και ποιο ρόλο θέλει να παίξει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.»
Αυτά που γράφει η γερμανική εφημερίδα είναι σωστά, βλέποντάς τα από την ευρωπαϊκή σκοπιά, μήπως όμως η Merkel έχει αλλάξει ρότα, και δεν την ενδιαφέρει πλέον η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά σκοπεύει να διοχετεύσει «τη βαρύτητα» αυτή προς μιαν άλλη κατεύθυνση;
Μήπως η κατεύθυνση αυτή βλέπει προς Βορρά και προς ανατολάς;
Ίδωμεν…
Σημασία έχει πάντως, πως μια καλά σχεδιασμένη έξοδος της Γερμανίας από το Ευρώ -και ίσως και από την ΕΕ- θα σήμαινε μεγάλα οφέλη -γιγάντωση- για την Γερμανία, ανατροπή όμως του διεθνούς οικονομικού και γεωπολιτικού σκηνικού. Με μια τέτοια εξέλιξη, θα είχαμε αποδυνάμωση των λοιπών μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και καταστροφή των λεγόμενων PIIGS.
Είναι ολοφάνερο, πως η περίπτωση της Ελλάδας έδωσε την ευκαιρία στους σχεδιαστές της νέας γερμανικής στρατηγικής να φανερώσουν τα σχέδιά τους, παίρνοντας όμως με το μέρος τους το μεγαλύτερο ποσοστό του γερμανικού πληθυσμού. Η συμπεριφορά της Merkel απέναντι στο πρόβλημα της Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα, φανέρωνε …ανακούφιση μάλλον παρά προβληματισμό.
Η γνώμη μου: Ο μόνος σωστός δρόμος για την Ελλάδα, όσο κι αν αυτό ακούγετε παράδοξο, είναι, η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ το συντομότερο δυνατό. Αν επαναπαυτούμε στην παράταση Τρισέ, που εξασφαλίσαμε, τότε μας περιμένει ο όλεθρος, στον οποίο θα βρεθούν σύντομα και τα υπόλοιπα … «γουρουνάκια».
Πηγή


«Οικονομική υποδούλωση» γράφει η σημαία του ΔΝΤ


Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΜΑΞ ΚΑΪΖΕΡ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ «ΛΑΪΤ» ΣΕΝΑΡΙΑ... ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ
«Το ΔΝΤ δεν θα έχει περιορισμένο ρόλο» στο πρόσφατα αποφασισμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, αφού «θέλει να εξασφαλίσει τον ελέγχο πολύτιμων ελληνικών υποδομών», διατείνεται ο οικονομικός αναλυτής σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το BBC, το Al Jazeera και το Russia Today, Μαξ Κάιζερ.

Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών τρομοκρατών, υποστήριξε ο Μαξ Κάιζερ και προκαλεί να του υποδείξουν μια χώρα όπου το ΔΝΤ είχε περιορισμένη παρουσία ή κινήθηκε με υπευθυνότητα
Συχνά αποκαλούμενος και ακτιβιστής, ο κ. Κάιζερ δημιούργησε αίσθηση πριν από μέρες, όταν υποστήριξε σε εκπομπή του Al Jazeera ότι η Ελλάδα έχει πέσει θύμα «οικονομικών τρομοκρατών» εδώ και μια δεκαετία, κατηγορώντας το τραπεζικό σύστημα της Γουόλ Στριτ και το ΔΝΤ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, υποστηρίζει ότι «εάν οι Ελληνες θέλουν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα», ενώ παράλληλα «να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως», με «μαγείρεμα» των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Goldman Sachs, και προτείνει αποκλεισμό της αμερικανικής τράπεζας και του ΔΝΤ από τη χώρα, με συνέπεια «δύο ή τρία χρόνια βαρειάς ύφεσης», η οποία θα της επιτρέψει όμως «να χτίσει την οικονομία της», εξασφαλίζοντας την οικονομική της ανεξαρτησία.

Κύριε Κάιζερ, ποια η γνώμη σας για την απόφαση στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. με συμμετοχή του ΔΝΤ;

«Είναι πρόβληματική, γιατί το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι ένας επιθυμητός θεσμός ελέγχου των οικονομικών σας, διότι θα φέρει μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών της Γουόλ Στριτ και όχι του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ από το 2000. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ένας απολογισμός της σχέσης των τραπεζών της Γουόλ Στριτ με τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση. Εάν οι Ελληνες επιθυμούν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν αμέσως όλες τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές, ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγούν από τα άδικα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται, ενώ δεν ευθύνονται για το πρόβλημα. Γιατί ζητείται από τον ελληνικό λαό να πληρώσει για πράξεις διεφθαρμένων τραπεζιτών και πολιτικών; Είναι παράλογο».

Εχετε δικαιολογία τα παράνομα δάνεια

Η πρόταση σας είναι ρεαλιστική; Μπορεί μια χώρα να πράξει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης;

«Οι Ελληνες έχετε μια καλή δικαιολογία. Ολα τα δάνεια από το 2000 και ένθεν είναι παράνομα, διότι πάρθηκαν παρανόμως με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μπορεί να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως και μπορεί να κρατικοποιήσει τράπεζες, γιατί θυματοποιήθηκε από αδίστακτους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Εχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και πρέπει να αναγνωριστεί, όπως και ότι τα θύματα πρέπει να αποζημιωθούν από την Goldman Sachs και τις υπόλοιπες τράπεζες της Γουόλ Στριτ».

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι υπάρχοντες οικονομικοί κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέους με βάση τις νέες συνθήκες. Συμφωνείτε;

«Ενας "ξένος" ασκεί πολιτική στην ευρωζώνη»

«Η ερώτηση πρέπει να είναι, γιατί η Γερμανία και ο Τρισέ της ΕΚΤ επιτρέπουν στο ΔΝΤ να έρθει και να ξεκινήσει να κουμαντάρει θέματα της ευρωζώνης. Πρόκειται περί μιας τυραννίας, διότι αφήνουν μια ξένη οντότητα να καθορίζει πολιτικές μέσα στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Ελλάδα, την ενδιαφέρει περισσότερο τι γίνεται στο Λονδίνο, και χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, διότι θέλει το ΔΝΤ να επανακαθορίσει τους τραπεζικούς κανόνες στην ευρωζώνη.

Θέλει ένα σοκ, επιζητώντας συναλλαγματική ισοτιμία με τη Βρετανία. Και είναι δυσαρεστημένη με τους τραπεζικούς κανόνες έναντι της Βρετανίας. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση αυτού του παιχνιδιού. Και θα πρέπει να πει "ώς εδώ και μη παρέκει", τα χρέη δημιουργήθηκαν παρανόμως, θέλουμε αποζημίωση από τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ, θέλουμε τα λεφτά μας, τα θέλουμε τώρα, και ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες συζητήσεις».

Λέγεται, βέβαια, ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένη...

«Ετσι δηλώνεται, αλλά βλέποντας το παρελθόν του ΔΝΤ, δεν υπάρχει παράδειγμα περιορισμένης εμπλοκής του σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία πήγε και επέβαλε μέτρα λιτότητας υπέρ των τραπεζών της Γουόλ Στριτ.

«Θα σας υποδουλώσουν οικονομικά»

Δείξτε μου μια χώρα όπου είχαν περιορισμένη παρουσία και όπου κινήθηκαν με υπευθυνότητα. Οποιος πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα έχει περιορισμένο ρόλο, όποιο ΜΜΕ μεταδίδει τέτοια προπαγάνδα, θα πρέπει να ντρέπεται γιατί δεν αναφέρουν το ιστορικό του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα τους, όμως, θα είναι αδύνατον να τηρηθούν από τον ελληνικό λαό, και από εκείνο το σημείο και έπειτα θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ θα σας πει "συμμορφωθείτε με τα μέτρα και θα εξέλθετε της κρίσης"; Θα είστε τρελοί εάν πιστεύετε ότι θα γίνει έτσι. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει τον ελέγχο των πολύτιμων ελληνικών λιμανιών και να τα πουλήσει.

Ο ελληνικός λαός θα χάσει τον έλεγχο της υποδομής της χώρας του, των λιμανιών του και της βιομηχανίας που συνδέεται μ' αυτά. Θα χαθούν. Και θα ενοικιάζει τα περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος δημιούργησε. Αυτό ονομάζεται δουλεία. Οπότε, εκτός και αν οι Ελληνες αντισταθούν, θα χάσουν την οικονομική τους κυριαρχία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά να σταματήσει τα γεράκια».

«Αποφασίστε πώς θέλετε να ζήσετε»

Δεν θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ελλάδα διώξει τους παράγοντες που αναφέρετε; Ποιες θα είναι αυτές;

«Θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά η ερώτηση είναι "θέλετε να ζήσετε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι;" Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ.

Εάν η Ελλάδα θελήσει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ και την Goldman Sachs τώρα, η συνέπεια θα είναι δύο ή τρία χρόνια βαριάς ύφεσης, που θα της επιτρέψουν όμως να χτίσει μια οικονομία για τον εαυτό της. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη Goldman Sachs από τη χώρα σας, αφού αποδείχτηκε ότι μαγείρευε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας; Να δηλώσει δηλαδή ότι θέλουμε να φύγουν αμέσως όλοι οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs ή να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για οικονομική απάτη;». *
enet.gr


Την Τετάρτη το κλιμάκιο του Δ.Ν.Τ στην Αθήνα

Την Τετάρτη 7 Απριλίου έρχεται το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα συμβουλεύσουν το υπουργείο οικονομικών σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.Θεωρείται σίγουρο ότι επί τάπητος θα τεθούν και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν...
...πλέον ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, κάνει κακό παρά καλό।

Για ποιο λόγο δεν έπεσαν (και δεν θα πέσουν) τα spreads

image
Η απάντηση είναι παραπάνω από απλή.
Διότι το ρίσκο που ενέχει κάποιος που δανείζει το Ελληνικό κράτος δεν έχει αλλάξει από τη σύνοδο κορφής.
Άσχετα του αν υπάρχει η όχι backstop (αυτό τον αόριστο μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι πήραμε από την ΕΕ), το θέμα είναι ότι ο υπ’ αριθμόν ένας λόγος για να πέσουν τα spreads, που είναι το συνολικό χρέος, δεν έχει και δεν θα μειωθεί όταν έχεις έλλειμα 8% στον προϋπολογισμό σου.


Με λίγα λόγια...
και όπως είπα πριν λίγο καιρό, η εξάρτηση της Ελλάδος από τις αγορές του χρόνου δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί.
Όσο δηλαδή δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, διότι για να μειωθεί το χρέος και το κόστος δανεισμού, θα πρέπει η Ελλάδα να:
-Πάρει μόνιμα μέτρα μείωσης των δαπανών ... κάτι που δεν έχει πάρει
-Αρχίσει να μειώνει το συνολικό της χρέος (τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ). Κάτι που δεν έχει γίνει και κάτι που εγώ προσωπικά δεν βλέπω και να γίνεται.
Και όσο το συνολικό χρέος δεν μειώνεται (αλλά συνεχίζει να αυξάνεται) δεν θα σου δανείσει κανείς με χαμηλότερο επιτόκιο.
Αντιθέτως θα έλεγα, του χρόνου (αν δεν γίνει κάποιο ατύχημα στο ενδιάμεσο), η Ελλάδα θα δανείζεται με ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους.
Όπως βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα για ποιο λόγο κανένας από όλους αυτούς του ειδήμονες (και ειδικά τους κυβερνητικούς ειδήμονες) δεν μπορεί να το καταλάβει είναι πέραν ε μου.
Α ναι και κάτι ακόμα, Αν δεν λυθεί το συνταξιοδοτικό, δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό … και κατ επέκταση δεν θα μειωθεί το συνολικό χρέος.
And you can take that one to the bank!!!
Γιώργος Καισάριος

Σκανδιναβικό μοντέλο με μεσογειακό άρωμα oραματίζεται για την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου

  • Δεν φτάνουν όλα τα άλλα, κάνει και καλαμπουράκια ο Γιώργος!
Στα λόγια Σουηδός αλλά στις πράξεις Αμερικανός ο κύριος Παπανδρέου, αφού στην επίμαχη δήλωσή του δεν ξέχασε να αναφερθεί σε ένα σκανδιναβικό μοντέλο οικονομίας τροποποιημένο όμως στον μεσογειακό τρόπο ζωής!
Μήπως εννοούσε κάτι σαν την...

μεσογειακή σαλάτα;
Ποιό είναι όμως αυτό το περιβόητο σκανδιναβικό οικονομικό μοντέλο;
Ο Κατώτερος μισθός είναι 3000 ευρώ μικτά - 1800 καθαρά, έχει πολύ υψηλή φορολογία (46% για τους "χαμηλόμισθους των 3000 ευρώ και μέχρι 65% για τους πλούσιους) και με τα έσοδα αυτής της φορολόγησης χρηματοδοτούνται όλες οι κοινωνικές παροχές: (αληθινά) δωρεάν παιδεία και (αληθινά) δωρεάν υγεία υψηλότατου επιπέδου, επίδομα ανεργίας 1600 το μήνα, άδειες μητρότητας και πατρότητας, κτλ.
Τι από όλα αυτά έκανε ο κύριος Παπανδρέου μέχρι σήμερα;
Μείωση των μισθών, μείωση των συντάξεων, μείωση των κονδυλίων για την παιδεία, και γελοία αύξηση της φορολογίας μόλις 1% για τους πλούσιους!!!
Αν αυτό είναι το σκανδιναβικό μοντέλο με μεσογειακές μετατροπές, μάλλον σε άλλον πλανήτη ζει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος έζησε το σκανδιναβικό μοντέλο ως υπάλληλος σε εταιρεία καθαρισμού με απολαβές που ήταν 3πλάσιες έως 4πλάσιες από τους συναδέλφους του στην Ελλάδα...
Όμως αυτό το "σκανδιναβικό μοντέλο" είναι ένα όραμα ή μήπως αποτελεί πλέον "επιταγή" της ελληνικής (και όχι μόνο) πλουτοκρατίας που σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική διαφθορά έχει καταντήσει την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι; Αν είναι "όραμα" του Γιώργου Παπανδρέου, θα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του πρώην γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Σμιντ, ο οποίος όταν κάποτε άκουσε περί "ευρωπαϊκού οράματος", είχε πει πως "όποιος βλέπει οράματα θα πρέπει να πάει σε οφθαλμίατρο".
Το προκύψαν "σκανδιναβικό μοντέλο" του Γιώργου Παπανδρέου, αξίζει να ερευνηθεί ως προς τις παρελθοντικές δηλώσεις του ιδίου. Και μάλιστα, δηλώσεις που δεν βρίσκονται στο απώτερο παρελθόν, αλλά ξεκίνησαν από τις ευρωεκλογές του 2009 και συνέχισαν...
O κύριος Παπανδρέου είχε κάνει σημαία του το μαρξιστικό δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”.
Θυμάστε τι είχε πει στον προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές του 2009 και τι ντόρο προκάλεσε;
10 Σεπτεμβρίου 2009: “Πρέπει να συγκρίνεται δυο πολιτικές. Μια που μιλα για πάγωμα των μισθών και μια για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.
12 Σεπτεμβρίου 2009: “Εάν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης. Δέσμευση μας: κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα”.
13 Σεπτεμβρίου 2009: “Εγώ δεν θα μιλήσω αύριο με την ΕΕ έχω μιλήσει χθες.Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ ούτε το όριο ηλικίας στις συντάξεις”.
27 Σεπτεμβρίου 2009: “Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστεί ακόμα και με μεγαλύτερο έλλειμμα. Θα γίνει δεκτό από την ΕΕ γιατί είναι αξιόπιστο”.
4 Οκτωμβρίου 2009: “Οι αυξήσεις των εμμεσων φορων είναι η συνήθης μορφή φορολογικής αφαίμαξης που εφάρμοσε η ΝΔ. Εμείς έχουμε άλλη πολιτική”.
Το ιδεολογικό δράμα που βιώνει ο Γιωργάκης δεν χρειάζεται πολλές υπομνήσεις. Μέσα σε πέντε μήνες ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνον αθέτησε όλες του τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις («δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», «δεν θα επιβαρύνουμε τη μεσαία τάξη», «δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας στις συντάξεις», «δεν θα προβούμε σε αφαίμαξη αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους» κ.λπ.) αλλά καλείται επιπλέον να εξηγήσει πώς θα αποτρέψει τον «φαύλο κύκλο κατάρρευσης της οικονομίας» που ο ίδιος προέβλεπε τον Σεπτέμβριο στην περίπτωση που αυτήν την πολιτική ακολουθούσε η Ν.Δ. αν το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές.
O Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εφαρμόσει -θέλοντας και μη- μια πολιτική που κατεξοχήν το κόμμα του κατήγγειλε ως καταστροφική μέχρι πρότινος, αλλά και που κατ’ ουσίαν επιβλήθηκε στην Ελλάδα λόγω του αλόγιστου τρόπου που λειτούργησαν την τελευταία 20ετία όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του. Μηδέ του πατρός του εξαιρουμένου...
Η Ιστορία λέγανε επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Τα τριτοκοσμικά "οράματα" (της λαμογιάς όπως στο τέλος αποδείχτηκε) του Παπανδρέου-πατρός (καθώς και άλλων τινών φαιδρών και καταγέλαστων πολιτικών αρπακτικών) γίνανε οι αστειότητες του Παπανδρέου-παιντιού...
Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, αν το δει κανείς από την ψυχαγωγική του απόψη ο σημερινός Παπανδρέου βγάζει απίστευτα περισσότερο γέλιο, αν και το "έργο" που ανεβαίνει είναι κλασικό δράμα...!
Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να θυμηθούμε κάποιες παλιές ξεχασμένες αξίες: Τιμιότητα, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια...
Τίποτα από αυτά δεν έχουμε στις ημέρες μας (στο μεγαλύτερο -δυστυχώς- ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού). Το λάδωμα κυριαρχεί, ονειρευόμαστε να βουλιάξει ο πετυχημένος μας φίλος, πέφτουμε χαμηλά και ζητάμε ρουσφέτια.
Στη χώρα της χαράς και του κεφιού, των δήθεν νεόπλουτων, των στην πραγματικότητα χρεωμένων στις τράπεζες, είμαι λίγο απαισιόδοξος για την περίφημη αυτή "ονειρεμένη-οραματική" αλλαγή.
Πολλή δουλειά, πολλή βροχή, πολλά ψεύδη... πολύ καλά... ανώμαλο επίθετο...
Με μεγάλη στενοχώρια βλέπω τους κυβερνώντες και όλα τα "λαμπρά" μυαλά να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο, ενώ ταυτόχρονα αρπάζουν το 30% του μισθού μου, ανεβάζουν τις τιμές όλων των προϊντων (βλέπε αύξηση καυσίμων και... "οραματίσου" που θα οδηγήσει αυτή) και να τιναζουν τον προϋπολογισμό μου στον αέρα, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι όλοι όσοι έκλεψαν...
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά (και άλλα τόσα) οι ίδιοι "κυβερνητικοί υπεύθυνοι", οι "αρμόδιοι" και λοιποί οικονομικοί ινστρούχτορες τολμούν επιπλέον και να προσποιούνται ότι με ευεργετουν!!!
Μου είναι παγερά αδιάφορο το αν αυτό λεγεται Σουηδικό μοντέλο...
Αυτοί που το σκέφτονται μπορούν να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας από τη χώρα, αρκεί να μην ξεχάσουν να αφήσουν τα λεφτά που πήραν, καθώς και την λίστα με τους φίλους τους που συμμετείχαν στην αρπαγή...
Κωνσταντίνος

Αντέχουμε να μείνουμε στο ευρώ;


Ο πυρήνας του «ελληνικού προβλήματος» είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζουν ξένοι ειδικοί, και όχι η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα


TO BHMA
Σάββατο 3 Απριλίου 2010
ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Oι «Financial Τimes» και η «Wall Street Journal» έχουν δημοσιεύσει άρθρα οικονομολόγων όπου υποστηρίζεται ότι η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 10% ως το 2014 εκφράζει ένα από τα πιο σκληρά προγράμματα σταθεροποίησης που έχει αποφασιστεί από ευρωπαϊκό κράτος τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται ότι τόσο μεγάλες περικοπές είναι πιθανό να οδηγήσουν την οικονομία ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, κάτι που θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ.



Το αποτέλεσμα ενός διαρκώς μειούμενου ΑΕΠ είναι να μην επιτευχθεί η κατά 10% μείωση του ελλείμματος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μέσα σε τρία χρόνια, και να χρειαστούν πολύ περισσότερα. Οι ίδιοι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι σε χώρες εγκλωβισμένες σε καταστάσεις ανάλογες με την ελληνική αναλαμβάνει το ΔΝΤ και προτείνει υποτίμηση του νομίσματος, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ξένου Τύπου ο πυρήνας του «ελληνικού προβλήματος» είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Με βάση τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος όπως δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η ελληνική οικονομία εμφανίζει απώλεια ανταγωνιστικότητας περίπου 27,7% με βάση τους δείκτες κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας. Μάλιστα η Ελλάδα χάνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα μετά το 1988- με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1998-2000, όταν σημειώθηκε βελτίωση εξαιτίας των προσπαθειών για την ένταξη στην ΟΝΕ και της υποτίμησης της δραχμής το 1998. Επισημαίνεται πάντως ότι η εξέταση των δεικτών ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας συγκριτικά με τους αντίστοιχους δείκτες για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ δείχνει ότι σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης επιδεινώθηκε η ανταγωνιστικότητα την περίοδο 2001-2008 (κυρίως εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ, σωρευτικά κατά 36% την περίοδο 2002-2008).



Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί μέσα σε μια «αναπτυξιακή παγίδα» από την οποία δεν μπορεί να αποδράσει χωρίς υποτίμηση. Υποτίμηση του ευρώ ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, γι΄ αυτό ακριβώς προτείνεται ως διέξοδος η επιστροφή στη δραχμή. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από την εκτίμηση ότι οι πολυετείς θυσίες που θα απαιτηθούν για τη συμμόρφωση με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού κύματος υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Ηδη η αντιμετώπιση της χώρας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και από ηγέτες της ευρωζώνης όπως η κυρία Ανγκελα Μέρκελ εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην υποχώρηση του φιλοευρωπαϊσμού και στην ενίσχυση απόψεων ευρωσκεπτικισμού που μέχρι πρότινος θα φαίνονταν αδιανόητες.